WordPress telepítése lépésről lépésre

Utolsó frissítés: · Szerző: · Saját honlap · Wordpress · 9 hozzászólás
Wordpress logó

A WordPress talán a világ legjobb, és egyben ingyenes tartalomkezelő szoftvere. Arra szolgál, hogy egy hozzá nem értő is egyszerűen tudjon saját, profi honlapot készíteni és azt menedzselni. Ebben a bejegyzésben a WordPress telepítését mutatom be.

(Ha ez már nem az első honlapod, netán mozgattál már ftp-vel fájlokat korábban vagy csináltál ehhez hasonló elvetemült dolgokat, akkor a WordPress telepítése az itt leírtnál egy picit egyszerűbben is megcsinálható. Én azt a módszert írom le, amivel tényleg bárki, mindenféle internetes tudás nélkül képes a WordPresst a saját domainjére feltelepíteni. A hivatalos WordPress telepítési útmutatót a linkre kattintva olvashatod.)

Készítettem egy rövid videót, amiben megmutatom, hogyan tudod te is rövid idő alatt telepíteni a WordPresst.

A WordPress telepítése előtt ellenőrizz néhány dolgot a szerveren

 1. Egyrészt kell, hogy legyen egy úgynevezett mysql adatbázisod, ehhez egy felhasználónév és jelszó. A mysql adatbázist írtam feltételként a tárhely választásnál, a szolgáltatód általában megadja a felhasználónevet és a jelszót, vagy te magad tudod a megrendeléskor beállítani. Ha nem kaptál ilyen adatokat, akkor írj a tárhely szolgáltatód ügyfélszolgálatának, hogy adják meg neked a mysql adatbázis nevét, felhasználói nevét és a jelszót (általában az adatbázis neve és a felhasználó név ugyanaz).
 2. Ha a tárhely szolgáltatód cPanelt, a legelterjedtebb tárhely admin felületet használja, akkor az „Adatbázisok” menü alatt, a „MySQL Adatbázisok” ikonra kattintva te magad is nagyon egyszerűen létre tudsz hozni egy ilyen adatbázist (tényleg egy-két kattintás, adja magát).

  Wordpress telepításe: MySQL cPanel kezelő felülete

  MySQL cPanel

 3. Másrészt szükséged van egy FTP programra és hozzáférésre. A hozzáférést szintén a tárhely szolgáltató adja, ha nem kaptál erről információt, keresd meg az ügyfélszolgálatukat. Kell egy FTP cím (host), egy felhasználónév (user) és egy jelszó (password).
 4. Az FTP annak a rövidítése, hogy File Transfer Protocol, fájlok mozgatására szolgál számítógépek között. Ezzel tudsz a saját gépedről a tárhelyedre programokat, pl. a WordPress telepítőt feltenni. Ingyenesen letöltheted a magyar nyelvű FileZilla programot a linkről.

  Ha megvan a FileZilla vagy más FTP program, érdemes kipróbálni. Nyisd meg, és fönt találsz egy sort, amiben a Cím, Felhasználónév, Jelszó és Port mezők szerepelnek, üresen. Írd ide be, amit a tárhely szolgáltatótól kaptál, és nyomd meg a „Csatlakozás” gombot. Ha minden jól megy, akkor a program jobb oldalán (Távoli fájlok) egy viszonylag üres számítógépes mappastruktúrát fogsz látni (jó hír: ez a saját honlapod szervere 🙂 ). Ha nem megy a csatlakozás, akkor legjobb megoldásnak ismét a tárhely szolgáltató ügyfélszolgálatot tudom javasolni (ne aggódj, hogy nyaggatod őket, az első beállítások néha nehezen mennek, de utána általában már nincs szükség rájuk).

  Google Analytics online videó tanfolyam banner
  Wotrdpress telepítése: Filezilla ftp kezelő felület

  Filezilla ftp kezelő felület

 5. Ha megvan a MySQL adatbázis hozzáférésed és el tudod érni a szervered ftp-vel, akkor itt az ideje a WordPress telepítésének!

A WordPress letöltése

 1. A WordPress telepítése nagyon hasonlít bármelyik Windowsos program telepítéséhez. Először töltsd le a WordPress telepítőfájlt a saját gépedre, ezt a linkre kattintva találod.
 2. Kétféle fájl van, egy .zip és egy .tar.gz kiterjesztésű. Mindkettő ugyanaz, csak más programmal van tömörítve. Ha Windowst használsz, akkor jó eséllyel van valamilyen zip-es programod, én a .zip fájlt javaslom emiatt letölteni.

 3. Tömörítsd ki a letöltött fájlt. (Általában jobb gomb → Kibontás ide). Egy WordPress mappa, azon belül általában három további mappa és kb. 20 fájl lesz az eredmény.
 4. Wordpress talapítése: WordPress fájlok

  WordPress fájlok telepítés előtt a saját gépeden

WordPress telepítése: itt az ideje, hogy végre feltegyük a szerveredre!

 1. Most nyisd meg a FileZillát (vagy másik FTP programot), és jelentkezz be a szerveredre a följebb leírt módon.
 2. A képernyő bal oldalán látsz olyat, hogy helyi fájlok. Ez a saját géped, ezen belül keresd meg, ahová az előbb letöltötted és kicsomagoltad a WordPress telepítő fájlokat.
 3. Fontos! Menj bele a WordPress könyvtárba, tehát lásd a három mappát (wp-admin, wp-content, wp-includes) és a többi fájlt, pl. wp-config.php.
 4. Jobb oldalon a szerveredet látod, ez jó eséllyel kezdetben még üres. Egyszerűen húzd át az összes WordPresses fájlt (mappák, fájlok a wordpress mappán belül) ide, vagyis a szerverre. Ez úgy működik, mint a másolás a saját gépeden, föl fogja tenni a szerverre a telepítő fájlkoat. Ez az internetes kapcsolatodtól függően néhány percig is eltarthat.
 5. A fájlok a helyükön vannak, telepíthető a WordPress. És ami a legjobb a dologban, hogy innentől már valódi honlapként működik, vagyis a böngésződet fogod használni.
 6. Nyisd meg a böngésződet (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera, Safari, stb.)
 7. A címsorba írd be a következőt: http://[sajathonlapcim]/wp-admin/install.php
 8. Természetesen a [sajathonlapcim] helyére a saját domainedet írd, tehát pl. a honlaprafel.hu esetében ez így nézne ki: http://honlaprafel.hu/wp-admin/install.php

 9. A WordPress itt kérni fogja az adatbázisod azonosítóit. Ez az adatbázis neve, a felhasználó neve és a jelszó. Ezeket minden esetben a tárhely szolgáltatódtól tudod megkapni, és általában az első kettő ugyanaz. Ha itt elakadsz, akkor szintén csak a tárhely szolgáltatód tud segíteni, mert elképzelhető, hogy neki van valamilyen speciális beállítása.
 10. Egy gombnyomás, és készen vagy. Add meg az adminisztrátori hozzáférés felhasználói nevét és jelszavát, és a honlapod máris kész!

A WordPress telepítése sikeres volt! 🙂

Gratulálok, van egy saját honlapod!

Az adminisztrátori felületen megnézheted, hogy miféle dolgokat tudsz beállítani, míg a böngészőbe csak simán a honlapod címét beírva (tehát pl, honlaprafel.hu), már látod is, amit a látogatók láthatnak. Ugye szép?

A WordPresszről írt további cikkeimet a linkre kattintva érheted el.

Nézd meg ezt a videót:

Mi a baj a Google Analytics-szel?

Címkék

·

A véleményed fontos. Mondd el, mit gondolsz!

 1. jankó szerint:

  Szia Balázs!

  Ez is jó kis anyag!!

  Köszönöm

  jankó 🙂

 2. Andersen szerint:

  Hali!

  A nulladik ponttól követem a tanácsaid.
  Eljutottam eddig a fejezetig és hogy bemásolom az adott linket,
  a saját honlapnévvel,

  de azt állítja, nem találja a szerveren.
  hol rontottam el? :O

  Köszi a segítséget előre is!

  • Szia!

   Melyik pontnál volt ez? Biztos, hogy a szerveren minden jól van beállítva? Mert ha jól értem, és a böngésző címsorába másolod a saját honlapod címét, akkor ott inkább valami szerver beállítás hiba lehet.

 3. Andrea szerint:

  Szia!
  A telepites elvégzését vállalod? Ha igen, mennyiért es mi kell hozza? ( templates, tárhelyszolgaltató stb.)
  előre is köszi
  Andrea

 4. Eszter szerint:

  Szia Balázs!
  Nekem weebly-s honlapom van. Arra tudok wordpresst tenni? Jól sejtem, hogy nem? Vagy csak nem mélyedtem eléggé bele?
  Köszi a választ!

  • Ha jól tudom a Weebly az egy honlapszerkesztő is egyben, bár ebben nem vagyok olyan tájékozott. Szóval nem. A WordPresshez egy üres tárhely kell, php futtatási lehetőséggel és adatbázis hozzáféréssel. Ezekhez nem kell érteni, csak ez benne kell, hogy legyen a tárhelyben.

 5. András szerint:

  Kedves Balázs!
  Most kezdtem a wordpress-t, de egy nagyon fontos kérdésre nem találok választ.
  Amíg szerkesztem a weboldalt, hogy lehet megoldani, hogy ne legyen publikus?
  Nem az oldalak közzétételére gondolok, hanem hogy az url címet beírva, semmi sem jelenjen meg a még szerkesztés alatt álló weboldalból?
  Köszönöm.

Mit gondolsz? Szólj hozzá te is!