WordPress telepítése lépésről lépésre

Utolsó frissítés: · Szerző: · Saját honlap · Wordpress · 9 hozzászólás
Wordpress logó

A WordPress talán a világ legjobb, és egyben ingyenes tartalomkezelő szoftvere. Arra szolgál, hogy egy hozzá nem értő is egyszerűen tudjon saját, profi honlapot készíteni és azt menedzselni. Ebben a bejegyzésben a WordPress telepítését mutatom be.

(Ha ez már nem az első honlapod, netán mozgattál már ftp-vel fájlokat korábban vagy csináltál ehhez hasonló elvetemült dolgokat, akkor a WordPress telepítése az itt leírtnál egy picit egyszerűbben is megcsinálható. Én azt a módszert írom le, amivel tényleg bárki, mindenféle internetes tudás nélkül képes a WordPresst a saját domainjére feltelepíteni. A hivatalos WordPress telepítési útmutatót a linkre kattintva olvashatod.)

Készítettem egy rövid videót, amiben megmutatom, hogyan tudod te is rövid idő alatt telepíteni a WordPresst.

A WordPress telepítése előtt ellenőrizz néhány dolgot a szerveren

 1. Egyrészt kell, hogy legyen egy úgynevezett mysql adatbázisod, ehhez egy felhasználónév és jelszó. A mysql adatbázist írtam feltételként a tárhely választásnál, a szolgáltatód általában megadja a felhasználónevet és a jelszót, vagy te magad tudod a megrendeléskor beállítani. Ha nem kaptál ilyen adatokat, akkor írj a tárhely szolgáltatód ügyfélszolgálatának, hogy adják meg neked a mysql adatbázis nevét, felhasználói nevét és a jelszót (általában az adatbázis neve és a felhasználó név ugyanaz).
 2. Ha a tárhely szolgáltatód cPanelt, a legelterjedtebb tárhely admin felületet használja, akkor az „Adatbázisok” menü alatt, a „MySQL Adatbázisok” ikonra kattintva te magad is nagyon egyszerűen létre tudsz hozni egy ilyen adatbázist (tényleg egy-két kattintás, adja magát).

  Wordpress telepításe: MySQL cPanel kezelő felülete

  MySQL cPanel

 3. Másrészt szükséged van egy FTP programra és hozzáférésre. A hozzáférést szintén a tárhely szolgáltató adja, ha nem kaptál erről információt, keresd meg az ügyfélszolgálatukat. Kell egy FTP cím (host), egy felhasználónév (user) és egy jelszó (password).
 4. Az FTP annak a rövidítése, hogy File Transfer Protocol, fájlok mozgatására szolgál számítógépek között. Ezzel tudsz a saját gépedről a tárhelyedre programokat, pl. a WordPress telepítőt feltenni. Ingyenesen letöltheted a magyar nyelvű FileZilla programot a linkről.

  Ha megvan a FileZilla vagy más FTP program, érdemes kipróbálni. Nyisd meg, és fönt találsz egy sort, amiben a Cím, Felhasználónév, Jelszó és Port mezők szerepelnek, üresen. Írd ide be, amit a tárhely szolgáltatótól kaptál, és nyomd meg a „Csatlakozás” gombot. Ha minden jól megy, akkor a program jobb oldalán (Távoli fájlok) egy viszonylag üres számítógépes mappastruktúrát fogsz látni (jó hír: ez a saját honlapod szervere 🙂 ). Ha nem megy a csatlakozás, akkor legjobb megoldásnak ismét a tárhely szolgáltató ügyfélszolgálatot tudom javasolni (ne aggódj, hogy nyaggatod őket, az első beállítások néha nehezen mennek, de utána általában már nincs szükség rájuk).

  Nézd meg ezt a WordPress videót:

  Online WordPress Tanfolyam banner - Miért nehéz a WordPress?
  Wotrdpress telepítése: Filezilla ftp kezelő felület

  Filezilla ftp kezelő felület

 5. Ha megvan a MySQL adatbázis hozzáférésed és el tudod érni a szervered ftp-vel, akkor itt az ideje a WordPress telepítésének!

A WordPress letöltése

 1. A WordPress telepítése nagyon hasonlít bármelyik Windowsos program telepítéséhez. Először töltsd le a WordPress telepítőfájlt a saját gépedre, ezt a linkre kattintva találod.
 2. Kétféle fájl van, egy .zip és egy .tar.gz kiterjesztésű. Mindkettő ugyanaz, csak más programmal van tömörítve. Ha Windowst használsz, akkor jó eséllyel van valamilyen zip-es programod, én a .zip fájlt javaslom emiatt letölteni.

 3. Tömörítsd ki a letöltött fájlt. (Általában jobb gomb → Kibontás ide). Egy WordPress mappa, azon belül általában három további mappa és kb. 20 fájl lesz az eredmény.
 4. Wordpress talapítése: WordPress fájlok

  WordPress fájlok telepítés előtt a saját gépeden

WordPress telepítése: itt az ideje, hogy végre feltegyük a szerveredre!

 1. Most nyisd meg a FileZillát (vagy másik FTP programot), és jelentkezz be a szerveredre a följebb leírt módon.
 2. A képernyő bal oldalán látsz olyat, hogy helyi fájlok. Ez a saját géped, ezen belül keresd meg, ahová az előbb letöltötted és kicsomagoltad a WordPress telepítő fájlokat.
 3. Fontos! Menj bele a WordPress könyvtárba, tehát lásd a három mappát (wp-admin, wp-content, wp-includes) és a többi fájlt, pl. wp-config.php.
 4. Jobb oldalon a szerveredet látod, ez jó eséllyel kezdetben még üres. Egyszerűen húzd át az összes WordPresses fájlt (mappák, fájlok a wordpress mappán belül) ide, vagyis a szerverre. Ez úgy működik, mint a másolás a saját gépeden, föl fogja tenni a szerverre a telepítő fájlkoat. Ez az internetes kapcsolatodtól függően néhány percig is eltarthat.
 5. A fájlok a helyükön vannak, telepíthető a WordPress. És ami a legjobb a dologban, hogy innentől már valódi honlapként működik, vagyis a böngésződet fogod használni.
 6. Nyisd meg a böngésződet (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera, Safari, stb.)
 7. A címsorba írd be a következőt: http://[sajathonlapcim]/wp-admin/install.php
 8. Természetesen a [sajathonlapcim] helyére a saját domainedet írd, tehát pl. a honlaprafel.hu esetében ez így nézne ki: http://honlaprafel.hu/wp-admin/install.php

 9. A WordPress itt kérni fogja az adatbázisod azonosítóit. Ez az adatbázis neve, a felhasználó neve és a jelszó. Ezeket minden esetben a tárhely szolgáltatódtól tudod megkapni, és általában az első kettő ugyanaz. Ha itt elakadsz, akkor szintén csak a tárhely szolgáltatód tud segíteni, mert elképzelhető, hogy neki van valamilyen speciális beállítása.
 10. Egy gombnyomás, és készen vagy. Add meg az adminisztrátori hozzáférés felhasználói nevét és jelszavát, és a honlapod máris kész!

A WordPress telepítése sikeres volt! 🙂

Gratulálok, van egy saját honlapod!

Az adminisztrátori felületen megnézheted, hogy miféle dolgokat tudsz beállítani, míg a böngészőbe csak simán a honlapod címét beírva (tehát pl, honlaprafel.hu), már látod is, amit a látogatók láthatnak. Ugye szép?

A WordPresszről írt további cikkeimet a linkre kattintva érheted el.

Nézd meg ezt a WordPress videót:

Online WordPress Tanfolyam banner - Miért nehéz a WordPress?

Címkék

·

A véleményed fontos. Mondd el, mit gondolsz!

 1. András szerint:

  Kedves Balázs!
  Most kezdtem a wordpress-t, de egy nagyon fontos kérdésre nem találok választ.
  Amíg szerkesztem a weboldalt, hogy lehet megoldani, hogy ne legyen publikus?
  Nem az oldalak közzétételére gondolok, hanem hogy az url címet beírva, semmi sem jelenjen meg a még szerkesztés alatt álló weboldalból?
  Köszönöm.

 2. Eszter szerint:

  Szia Balázs!
  Nekem weebly-s honlapom van. Arra tudok wordpresst tenni? Jól sejtem, hogy nem? Vagy csak nem mélyedtem eléggé bele?
  Köszi a választ!

  • Ha jól tudom a Weebly az egy honlapszerkesztő is egyben, bár ebben nem vagyok olyan tájékozott. Szóval nem. A WordPresshez egy üres tárhely kell, php futtatási lehetőséggel és adatbázis hozzáféréssel. Ezekhez nem kell érteni, csak ez benne kell, hogy legyen a tárhelyben.

 3. Andrea szerint:

  Szia!
  A telepites elvégzését vállalod? Ha igen, mennyiért es mi kell hozza? ( templates, tárhelyszolgaltató stb.)
  előre is köszi
  Andrea

 4. Andersen szerint:

  Hali!

  A nulladik ponttól követem a tanácsaid.
  Eljutottam eddig a fejezetig és hogy bemásolom az adott linket,
  a saját honlapnévvel,

  de azt állítja, nem találja a szerveren.
  hol rontottam el? :O

  Köszi a segítséget előre is!

  • Szia!

   Melyik pontnál volt ez? Biztos, hogy a szerveren minden jól van beállítva? Mert ha jól értem, és a böngésző címsorába másolod a saját honlapod címét, akkor ott inkább valami szerver beállítás hiba lehet.

 5. jankó szerint:

  Szia Balázs!

  Ez is jó kis anyag!!

  Köszönöm

  jankó 🙂

Mit gondolsz? Szólj hozzá te is!