WordPress gyorsítás
Utolsó frissítés Aug 6, 2022
WordPress gyorsítás

A WordPress gyorsítás talán már benned is felmerült kérdésként, ha van honlapod. A WordPress egy csodálatos tartalomkezelő rendszer, de bizony néha be tud lassulni.

És lassulás alatt én itt egyértelműen felhasználói élményre gondolok. Vagyis amikor a látogatód, aki miatt az egész honlapod csinálod, egyszerűen nem azt kapja amit szeretne. Csak várakozást, lassan betöltődő tartalmat. És ugye ez senkinek sem jó.

Nagy az esélye, hogy az ilyen látogató otthagyja a honlapodat – és még csak olvasó sem, nemhogy vásárló nem lesz belőle. Arról nem beszélve, hogy egy lassú honlap a keresőben sem jelent semmi jót. Habár az én tapasztalatom szerint ez nem egy jelentős faktor, ha lassan és az élvezhetőséget rontva töltődik be a honlapod, valószínűleg előbb-utóbb hátrányban leszel a helyezéseket illetően is.

wordpress gyorsítás

WordPress gyorsítás egyszerűen

A jó hír, hogy a WordPress gyorsítása sok esetben egészen egyszerű eszközökkel is megoldható. Illetve mondjuk inkább úgy, hogy ezek a lépések a legtöbb esetben tudnak segíteni, ha nagyon belassul egy WordPress honlap. A végleges megoldáshoz azért általában nem árt fejlesztő segítségét is igénybe venni.

Nagyon sok olyan körülmény van, ami lassíthatja a WordPress honlapot, de aminek a kezelése nem feltétlenül egyszerű – ezekről nem akartam ebben a cikkben írni. Talán a legjelentősebb ezek közül, amit mégis érdemes megemlíteni, a sablon. Bizonyos sablonok – és gyakran éppen a fizetősek – eszméletlen módon túl vannak bonyolítva, ezzel teszik lassúvá az egész honlap működését. Sajnos ebben az esetben szinte az egyetlen megoldás a WordPress sablon lecserélése, ami túlmutat ennek a cikknek a keretein.

WordPress gyorsítás 1: Cache plugin

Egy cache [ejtsd: kes] plugin vagy gyorsítótár bővítmény eredménye, hogy az egyes aloldalak nem generálódnak le minden egyes látogatáskor, hanem a már legenerált tartalmat szolgálja ki újra és úja a látogatóknak.

Mivel a WordPress egy összetett tartalomkezelő rendszer, sokszor még a bővítményekkel és nehézkes sablon kóddal pluszban megpakolva egyszerűen időbe telik, mire az adott aloldal „elkészül”. Ha nem használsz cache plugint, ezt az időt minden egyes látogatónak minden egyes oldalbetöltésnél meg kell várnia. A cache plugin viszont egyszer elkészíti ezt, és onnantól kezdve már a lementett változatot adja az új látogatóknak.

Mindenképpen érdemes tehát egy ilyen bővítményt telepíteni, de csak akkor, ha már legalább napi párszáz látogatód van. Ez alatt egyszerűen nem lesz értelme a cache-elésnek. Sőt, lehet, hogy többet fog a végén dolgozni a szerver, mintha csak simán a WordPress szolgálná ki a látogatót.

Én az ingyenes WP Super Cache plugint használom, ezt is ajánlom. A WordPress alapítójának csapata fejleszti, és elvégzi a munkát, ráadásul más bővítményekkel is együtt tud működni.

Egyetlen megjegyzés: telepítés és bekapcsolás után az Advanced » Cache timeout mezőben lévő összeget érdemes mindenképpen megemelni Ez azt mondja meg, hogy mennyi időnként (másodperc) frissítse a cache-elt oldalakat. A legtöbb WordPress honlap esetében a legtöbb aloldal szinte sosem frissül, ezért fölösleges az alap beállítást meghagyni (hiszen általában nincs 2 látogató egy aloldalon annyi idő alatt, és ismét csak rontjuk a sebességet ahelyett, hogy gyorsítanánk). Én vagy 86400 másodpercer (1 nap), vagy 604800 másodpercre (1 hét) szoktam ezt állítani.

WP Super Cache timeout

WordPress gyorsítás 2: Lassú plugin

A WordPress gyorsítása gyakran elérhető 1-1 lassú bővítmény megtalálásával és kikapcsoládával.

Azt kell keresni, ha 1 plugin a többihez képest kiemelkedően „fogyaszt”. Az ilyet – még ha szuper dolgokat kínál is – mindenképpen érdemes kikapcsolni, és valami más megoldást keresni helyette.

WordPress gyorsítás P3 plugin

Itt a képen például az látszik, hogy a WP Core (vagyis maga a WordPress) viszi el a legtöbb időt, illetve a P3 plugin (ezt azonban kikapcsolom a felmérés után). A többi közül nincs egy kimagasló sem, tehát minden rendben van.

WordPress gyorsítás 3. Média feltöltési méretek

Visszamenőleg nem segít, viszont a jövőbeni képek esetében nagy segítség, ha csak a szükséges méretben töltöd fel őket. Ehhez mind a három beállítást érdemes figyelembe venni:

  • Feltöltés előtt kicsinyítsd le a képet arra a méretre, amiben meg fog jelenni.
  • Használj megfelelő kép tömörítést. A neten nem kell a képeknek szuper minőségűeknek lenniük.

  • A Beállítások » Média » Képméretek menüpontban állítsd be azt a méretet, ami a sablonodnak megfelelő.

Ha esetleg korábban több megás képfájlokat töltöttél fel, és ezek is lassítják a betöltést (például a képek láthatóan lassan töltődnek be), akkor érdemes ezeket a képeket visszamenőleg is újra feltölteni a fentiek szerint.

WordPress képméret beállítások

WordPress gyorsítás 4: Fölösleges pluginok

Kicsit nehezebben megfogható, de a WordPress gyorsításában nagy segítség lehet a fölösleges pluginok (bővítmények) kikapcsolása. Tudom, hogy mindegyik plugin fontos, de hidd el, hogy mindegyik erőforrást visz el, és lassítja a honlapodat. Még az is, amelyiket most éppen nem használod.

  • Nézd át még egyszer, hogy midenre szükséged van-e, és kapcsold ki azt, amelyik csak „jó, hogy van”.
  • Kapcsold ki azokat is, amelyeknek nem kell folyamatosan futniuk. Ilyen például a kicsit lejjebb ajánlott adatbázis optimalizáló.

wordpress gyorsítás sablonok

WordPress gyorsítás 5: Adatbázis karbantartás

Talán a legtöbb problémát WordPress honlapok esetében az adatbázis hiányos karbantartása okozza.

Tehettem volna ezt a pontot az első helyre, mégis azért került a vége felé, mert ez már határa annak, amit fejleztő nélkül meg tudsz csinálni. Itt már az adatbázisba nyúlunk bele – még ha csak egy gombot is kell megnyomni ebben a bemutatandó pluginban. Szóval ebbe már ne kezdj bele anélkül, hogy lenne mentésed az adatbázisról, és hogy tudnád kihez fordulj, ha esetleg szétesik a honlapod.

Erre én a szintén ingyenes WP-Optimize bővítményt használom. Tulajdonképpen csak a nagy kék gombot kell megnyomni, és magától mindent megcsinál.

Fontos! Ez az optimalizálás le fogja törölni a posztjaid, oldalaid és egyéb tartalmaid korábbi, mentett változatait!

WordPress gyorsítás WP-Optimize plugin

WordPress gyorsítás 6: Tárhely

Van az a pont, amikor már semmi nem segít a WordPressen belül, mert maga a tárhely lassú. Ennek oka sokrétű lehet, többnyire az van mögötte, hogy egy szerveren fent van több száz honlap, és elég, ha ebből egy belassítja.

Kívülről nagyon nehéz megmondani, hogy ténylegesen a tárhely-e a lassú. Egy indikátor lehet, ha nem mindig tapasztalod a lassúságot. Ilyenkor ugyanis tipikusan egy másik honlapot ha sokan néznek, akkor lassul a szerver.

Egy jó tárhelyszolgáltatóval ezt meg tudod beszélni. Egyrészt nem kellene, hogy eltitkolják, hogy tényleg a szerverrel van hiba, másrészt talán segítenek is neked, ha még további teendők vannak a honlappal. De ha nincs más megoldás, akkor érdemes másik tárhelyszolgáltatót, vagy komolyabb szolgáltatást választani.

Fontos! A tárhely „komolysága” alatt itt nem a méretét értem – annak semmi köze nincs a sebességhez. Egy idő után, ha elég sok látogatód van, egy sima osztott tárhely már kevés lehet, ilyenkor pl. VPS szolgáltatást érdemes megrendelni.

wordpress gyorsítás plugin

WordPress gyorsítás profi segítsggel

Két profi javaslatom van, ha profi módon szeretnéd a WordPressed gyorsítását megoldani:

  1. Van egy WordPress gyorsítás online tanfolyamunk, amit a linkre kattintva érhetsz el. Nagyon részletesen és érthetően magyarázom el benne, hogy hogyan tudod valóban szupergyorssá tenni a honlapodat!
  2. Attila a Honlapspecialista oldalon kifejezetten WordPress gyorsítást mint szolgáltatást vállal. Én már dolgoztam vele honlapkészítés területén, tudom ajánlani!

Ingyenes anyagok

Rólunk mondták

SEO könyv

Stabil bevétel keresőoptimalizálással 2020 borító 3D látványterv

SEO hírek

Keresőoptimalizálás

Kapcsolódó bejegyzések

WordPress kapcsolódó bejegyzések

WordPress kapcsolódó bejegyzések

WordPress kapcsolódó bejegyzések bővítmény: Haogyan jelenítsd meg a honlapodon a kapcsolódó vagy hasonló cikkeket, tartalmat, bejegyzéseket. Megmutatom az ingyenes bővítményt, és hogy milyen két előnye van ennek a lehetőségnek? + passzív jövedelem tipp!

Hozzászólások

0 Comments

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Szilágyi Balázs webinar behúzó háttér

Hogyan keress te is pénzt otthonról ingyenes tréning

Íratkozz fel hírlevelünkre, és azonnal megnézheted a Hogyan keress te is pénzt otthonról online tréninget!

Adatkezelés

Sikeres jelentkezés. Hamarosan küldjük az információkat a tréninghez.