A WordPress weboldal gyorsítása
Utolsó frissítés Oct 4, 2023

A WordPress weboldal gyorsítása kihagyhatatlan lépés, ha azt szeretnéd, hogy a honlapodnak sok látogatója legyen.

WordPress weboldal gyorsítása – miért ilyen fontos?

Azokban az időkben, amikor az internet megjelent, még örültünk, hogy egyáltalán van, és kevésbé bosszankodtunk azon, ha egy weboldal lassan töltődött. Ma pedig szinte elfogadhatatlannak tartjuk, ha egy oldal megjelenésére néhány másodpercnél tovább kell várnunk. A látogatók 90 %-a otthagyja az oldalt, ha az 3-4 másodpercnél tovább töltődik be.

A Google is figyelembe veszi a rangsorolásnál a honlapok betöltésének sebességét, mivel a jó felhasználói élményt nyújtó oldalakat részesíti előnyben.

Ezért kell kiemelt figyelmet szentelnünk a feladatnak. Ha elég gyors a weboldalad, akkor ezt valószínűleg kipipálhatod. Azonban ilyen esetben is javaslom, hogy fusd át a lehetőségeket. Jó eséllyel találhatsz még rajta fejleszteni valót, amivel még gyorsabbá teheted.

Mi most a WordPress weboldalak gyorsítási lehetőségeit fogjuk megnézni. Egy korábbi cikkben már írtunk a WordPress gyorsítás módszereiről. Most egy kicsit tovább boncolgatjuk a témát.

Mielőtt elkezded bütykölni a honlapot, érdemes készíteni egy biztonsági mentést. Így ha valami nem kívánt esemény történik vele, visszakaphatod az eredeti változatot.

wordpress weboldal gyorsításával kapcsolatos szöveg és laptop

Worpdress weboldal gyorsítása – nagytakarítás

Egy lakásban is nehéz megtalálni a dolgainkat, ha minden tele van felesleges limlommal. A WordPress weboldalak gyorsításánál is igaz, hogy rend a lelke mindennek.
Mit kell kitakarítani a weboldalunkról?

  1. Mozgó elemek a honlapon

Nézd meg, hogy vannak-e rajta felesleges animációk, beúszó elemek. Akkor is megkapja a fontos információkat a látogató, és akkor is lehet csodaszép az oldal, ha ilyenek nincsenek benne. Ha csak lehet, szabadulj meg tőlük.

  1. Felesleges és lassú bővítmények

Nézd át, hogy be van-e kapcsolva olyan plugin, ami nem feltétlenül szükséges. Ha van, akkor kapcsold ki, és töröld le. Erről már a WordPress gyorsítás cikkben is olvashattál.
Az is szerepel a cikkben, hogy van olyan bővítmény, amivel megnézheted, hogy milyen pluginok terhelik le leginkább az oldalt.
Próbáld ki a Query Monitor bővítményt. Használat után kapcsold ki, mert ez is fogyasztja az erőforrásokat.

A megmaradt bővítmények esetében mindig gondoskodj arról, hogy a legfrissebb verzió fusson. Ez biztonsági szempontból is lényeges.

  1. Takarítás az adatbázisban

A honlapunk korábban mentett verziói, feleslegessé vált adatai is tárolódnak, ha nem távolítjuk el őket. Az eltávolításukra alkalmas a Wp Optimize bővítmény, ami jó szolgálatot tesz nekünk a WordPress weboldal gyorsítása szempontjából. Erről és az adatbázis karbantartásról is írtunk itt bővebben.
Előtte mindenképp gondoskodj biztonsági mentésről, mert előfordulhat, hogy szétesik a weboldal. Jó, ha van egy webfejlesztő, akihez ilyen esetben fordulhatsz.

Ha megvan a nagytakarítás, akkor nézzük meg, hogy hogyan lehet úgy tartalmakat készíteni, hogy a WordPress weboldal gyorsítását is szolgáljuk vele! A szerénység és takarékosság itt is gyümölcsöző lehet, akárcsak egy háztartásban.

wordpress weboldalak karbantartásával kapcsolatos szöveg, felmosó és törlőrongy

WordPress weboldal gyorsítása – a kevesebb sokszor több az oldal építésénél is

  1. A legfontosabb: kerüld a nagy méretű kép- és videófájlokat!

A nagy képfájlok jelentősen csökkenthetik a betöltődési sebességet.
Jó, ha már a feltöltés előtt foglalkozol velük. Így nem kell egy plusz bővítményt telepíteni erre a célra. Ne legyen a kép nagyobb méretű annál, mint amilyen méretben meg fog jelenni. Például egy teljes oldalszélességben megjelenő kép ne legyen hosszabb 1920 pixelnél.

Azt javaslom, hogy a kép jpg formátumú legyen. Ha megvan az ideális méretű kép, akkor tömörítsd tovább. Így valamelyest romlani fog a minőség. De egy weboldalra nem szükséges tökéletes minőségű képeket feltenni, mert nem egy óriási tévékészüléken fogjuk nézni.

Ha azt szeretnéd, hogy azért mégis jó legyen ránézni, de ne is legyen feleslegesen nagy, akkor próbáld ki a Shortpixelt, ami segít kialakítani az optimális méretet. Csak tölsd fel a fájlt, majd töltsd le a kész változatot. Hasonló a funkciója a tinypng.com oldalnak, amelyre a nevével ellentétben jpg-t is feltölthetsz a fájl méretének csökkentése céljából.

A képméretek optimalizálásáról is olvashatsz még a WordPress weboldal gyorsítása cikkünkben. A megfelelő képfájlok méretére való odafigyelés az egyik legfontosabb a WordPress weboldal gyorsításának szempontjából.

képek méretével kapcsolatos szöveg és nő képkeretben

  1. Az oldalépítő eszközök szerepe a WordPress webdolal gyorsítása szempontjából

Vannak olyan oldalépítők, amelyek népszerűek ugyan, de sok felesleges stílust és szkriptet töltenek be. Így a velük készített oldalakat nehezebb gyorsítani. Ilyen oldalépítő az Avada, a Beaver Builder, a WPBakey, a népszerű Elementor és Divi Builder.

Ezek helyett érdemes inkább az Oxygen, a Gutenberg és a SiteOrigin valamelyikét segítségül hívni, ha mindenképpen szükség van egy oldalépítőre.

  1. Amit talán nem is gondolnál: a betűtípus is számíthat

Ha távoli szerverről kell betölteni egy fontot, az is tudja növelni a betöltődés idejét. Ezt megelőzheted azzal, ha olyan betűtípust választasz, ami megtalálható minden operációs rendszeren. Ezeket websafe betűtípusoknak is nevezik. Figyelj arra is, hogy ne használj túl sokféle betűtípust. (A túl sok típus már csak azért sem szerencsés, mert nem lesz harmonikus az összhatás.)

  1. A WordPress weboldal gyorsítása szempontjából a megfelelő sablon kiválasztása is hasznos

A sablon is számít, sajnos nem mindegyik van elég jól megírva. Sokszor épp a fizetősek lassítják az oldalt azért, mert túl sok minden van beléjük zsúfolva. Pedig itt is igaz a kevesebb sokszor több elv: egy egyszerűbb, de jól elkészített sablonnal jobban járhatunk.

Ha gondot fordítasz a rendszeres takarításra, és a WordPress weboldal gyorsítása szempontjából is tudatosan építed fel a honlapodat, akkor érdemes még további trükköket és beállításokat bevetni. Nézzünk párat!

WordPresss weboldal gyorsítása – további 4 tipp

  1. Cache plugin alkalmazása

Erről a korábbi cikkben már olvashattál. Nagyon fontos a jó beállítás, különben visszafelé is elsülhet a dolog. Nézd meg A WordPress gyorsítás cikkünkben, hogy mire kell figyelni! Jó választás a cikkben említett WP Super Cache plugin. Sokan dicsérik a WP Fastest Cache bővítményt is.

  1. A PHP verzió frissessége

Ellenőrizd, hogy a legfrissebb PHP verzió van-e használatban. Ez is fontos a WordPress weboldal gyorsítása szempontjából. Ha nem találod, vagy nem tudod frissíteni, kérd a tárhelyszolgáltatód vagy webfejlesztő segítségét!

  1. Lazy load a WordPress weboldal gyorsítása céljából

Ha a teljes oldalt be kell tölteni a megjelenéshez, az nyilván lassúbb, mintha csak a hajtás feletti részt, vagyis a képernyőn éppen látható részt kell gyorsan megjeleníteni. Ezt érhetjük el például a Lazy load by WP Rocket bővítménnyel, amelynek a beállítása nagyon egyszerű.

 1. WordPress weboldal gyorsítása – plusz tippek a tesztelő alkalmazásokból

Van több tesztelő eszköz is, ami a honlap betöltődési sebességét vizsgálja. A pontszám nagyon csalóka lehet, így javaslom, hogy azt ne nézd. Ami viszont nagyon jól jöhet: felsorol pár javaslatot azzal kapcsolatban, hogy min javíts. Ezt érdemes átböngészni.

Ilyen eszköz a Google saját sebességtesztelője: a PageSpeed Insights. Csak add meg a weboldalad címét, és már indulhat is a teszt.
Sokan kedvelik a GTmetrix tesztelőjét is.

Ha mindent megpróbáltál, de mégis lassú…

Ha minden próbálkozás ellenére is lassú a weboldalad, akkor nagy valószínűséggel a tárhelyszolgáltatónál lesz a gond. Ha van náluk egy olyan honlap, ami nagyon leterheli a rendszert, akkor az a többi honlapot is lassítja. Ezt a tárhelyszolgáltatód meg tudja oldani az adott oldal elkülönítésével. Ha nem oldja meg, akkor érdemes másik szolgáltató után nézned.

Ha szeretnél profi WordPress weboldal gyorsító lenni, akkor végezd el a WordPress gyorsítás online tanfolyamot. Megéri a jó eredményért, amit majd a Google is díjazni fog, több látogatód lesz és több bevételed. Így másoknak is hatékonyan fogsz tudni segíteni.

Ha webfejlesztőt keresel, akkor jó szívvel ajánljuk a Honlapspecialistát.

 

Felhasznált források:

WordPress gyorsítás 7 lépésben – Honlapspecialista
WordPress gyorsítás – Webergoline
WordPress gyorsítás, sebesség optimalizálás – Worpress Magyarország
WordPress gyorsítás – WPGuru

Ingyenes anyagok

Rólunk mondták

SEO könyv

Stabil bevétel keresőoptimalizálással 2020 borító 3D látványterv

SEO hírek

Keresőoptimalizálás

Írta: Gyenes Kati

Kapcsolódó bejegyzések

WordPress kapcsolódó bejegyzések

WordPress kapcsolódó bejegyzések

WordPress kapcsolódó bejegyzések bővítmény: Haogyan jelenítsd meg a honlapodon a kapcsolódó vagy hasonló cikkeket, tartalmat, bejegyzéseket. Megmutatom az ingyenes bővítményt, és hogy milyen két előnye van ennek a lehetőségnek? + passzív jövedelem tipp!

Hozzászólások

0 Comments

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Szilágyi Balázs webinar behúzó háttér

Hogyan keress te is pénzt otthonról ingyenes tréning

Íratkozz fel hírlevelünkre, és azonnal megnézheted a Hogyan keress te is pénzt otthonról online tréninget!

Adatkezelés

Sikeres jelentkezés. Hamarosan küldjük az információkat a tréninghez.