Alapvető WordPress beállítások

Utolsó frissítés: · Szerző: · Saját honlap · 5 hozzászólás

Szeretném hangsúlyozni, hogy a WordPress beállítások terén minden egyedi, és pusztán rád van bízva, hogy mit csinálsz. Én megmutatom azokat a beállításokat, amiket feltétlenül érdemes megcsinálni. De a honlapod éppen attól lesz egyedi, hogy a saját ízlésedre igazítod.

A WordPress honlapod adminisztrációs felületére a http://[valami.hu]/wp-admin oldalon tudsz belépni. Természetesen a valami.hu helyére a saját honlapod címét írd be.

Ez egy olyan adminisztrációs felület, ahol szinte mindent be tudsz állítani, amire a honlapoddal szükséged lesz. Ehhez csak te (vagy akinek adsz jelszót) férsz hozzá.

Alapvető WordPress beállítások, amiket én minden új honlapnál azonnal megcsinálok

Wordpress beállítások: magyar nyelvű menü

WordPress magyar nyelvű menü

 • Beállítások → Általános menüpont
  • Honlap neve. Ez általában a honlap minden oldalának tetején megjelenik nagy betűkkel. Alap esetben a márkaneved, vagy a honlapod címét (domainjét) írd ide.
  • Honlap egysoros leírása. Amit érdemes tudni: azon túl, hogy a legtöbb esetben ez a leírás a honlapodon is megjelenik, ez lesz az, amit a keresők első körben megtalálnak és kiírnak. Tehát ha rám hallgatsz, akkor ide legfeljebb 155 karakter hosszú szöveget írsz, és olyat, ami kattintásra sarkall, és amire a remélt látogatóid a Google-ben keresnek.
  • Időzóna: értelemszerűen.
 • Beállítások → Közvetlen linkek menüpont
 • A WordPress beállítások között talán ez a legfontosabb pont, és sok honlap a látogatókért folytatott harcban már ezzel a lépéssel elvérzik. Biztos láttál már ezek közül mindkét fajta honlap címet (amit a böngésződ a címsorában kiír): www.valami.hu/index.php?x=7367&?q=jd82asfj829 és www.valami.hu/legjobb-receptek.

  Neked melyik szimpatikusabb? Melyikre kattintanál szívesebben? Elárulom, hogy nemcsak te, de mindenki a második oldalt látogatja meg szívesebben. Még a keresők is könnyebben felhoznak egy olyan oldalt, ahol értelmes szavakkal és nem kódokkal van kiírva a cím.

  Ez a menüpont pontosan erre való. A WordPress alapértelmezett beállítása a kódolt oldalcímek, ezt tudod itt megváltoztatni. Ha rám hallgatsz, és nem napi 10-20 cikket megjelentető honlapot tervezel, akkor első körben a bejegyzés címe megoldást választod. Tök fölösleges a hónap-nap stb-vel terhelni a látogatót, ha havonta egy oldalt írsz.

 • Beállítások → Olvasás → Keresőmotor láthatóság menüpont
 • Itt ne legyen bepipálva az, hogy „Megtiltjuk a keresőmotoroknak, hogy bejárják az oldalunkat”.

  Ez annyit jelent, hogy megjelenhet az oldalad a Google-ben.

  Két rövid gondolat ehhez. Attól, hogy csinálsz egy honlapot, még nem fog megjelenni a Google-ben. Ahhoz legalább egy másik honlapnak linket (hivatkozást) kell rá tartalmazni, vagy pedig neked kell a Google-t értesíteni a honlapodról. A Google csak akkor fogja a honlapod hozni, ha elég sok és jó a tartalma, van rajta elég anyag. Tehát csak azért kikapcsolni ezt a lehetőséget, mert még nem tökéletes a honlap, nem érdemes.

  Másrészt ha valami nagyobb dobásra készülsz, amiről nem akarod, hogy idő előtt értesüljön más, akkor javaslom kikapcsolni ezt. Én pl. az ügyfeleknek készített honlapok esetében azokat mindig a saját szerveremen készítem el, és nem akarom, hogy egy ügyfél honlapjának anyagát a Google még azelőtt találja meg az én honlapomon, mielőtt átadnám a munkát. (Az, hogy ezt kikapcsolod, még nem biztosíték arra, hogy nem kerülsz fel egyetlen keresőre sem, de a Google ezt tiszteletben tartja.)

Ennyi. Lehet ezt még bonyolítani, rengeteg lehetőség van még a WordPress beállítások között. De szerintem ennyi kell az induláshoz. A többi már csak finomítás, amit a konkrét honlap, a piac ismeretében tudsz megtenni, és akár pár havonta meg is változtatni.

Címkék

·

A véleményed fontos. Mondd el, mit gondolsz!

 1. Balazs szerint:

  Szia. A harmadik bekezdesben : „amire a honlapoddal szuksege lesz” helyett nem „honlapodNAK” kene? Koszi

 2. Andrea szerint:

  Szia Balázs!

  Nagyon jó és érthető az amit írsz, de az utolsó pontot, amit ellenőriznem kellene nem találom: Adatvédelem menűpont. A személyes adatok védelme menüpontra gondolsz itt?

 3. HAttila szerint:

  Sziasztok,
  Nagyon jók az írások, egy magam fajta laikusnak tényleg érthető és sokat segít
  Köszönöm!

Mit gondolsz? Szólj hozzá te is!