Hogyan lehelj életet a honlapodba?

Utolsó frissítés: · Szerző: · Saját honlap · 11 hozzászólás
Varázsló

Van egy saját honlapod, amit az interneten bárki elér, és még egyedi is, hiszen a használt sablon már a te szád íze szerint lett kiválasztva.

Itt az ideje, hogy életet lehelj bele!

WordPress ingyenes sablonok beállításai

Először érdemes a sablon beállításokkal játszadoznod egy kicsit. Ahogy az előző részben írtam, ingyenes sablonoknál ezek elég limitáltak, de azért mégis vannak beállítható dolgok. Általában az admin felületen egy új menüpontot hoz létre a sablon, „Theme options” vagy „[sablon neve]” típusú menüpontot keress. Az is lehet, hogy nincs ilyen, akkor a sablonodban nem tudsz mit beállítani.

Ez a próba-szerencse megoldás. Elrontani semmit sem tudsz, de ahány sablon, annyiféle beállítási lehetőség, próbálkozz. Némi színbeállítást, betűtípus beállítást szoktak engedni ingyenes sablonnál, van aki a honlap látogatottságának mérésére szolgáló kódot is engedi megadni, van aki ingyenes carousselt (amikor többféle kép váltakozik a főoldalon) enged beállítani.

Ne felejtsd, hogy mindent tesztelhetsz azonnal élesben (nyisd meg a honlapod egy másik böngészőablakban, és a változás mentése után nyomj F5-öt), és bármikor bármit megváltoztathatsz.

Ha nem tetszenek a beállítások, elégedetlen vagy a sablonnal, akkor tölts le másikat. A WordPress engedi, hogy egyszerre több sablonod legyen, ezeket bármikor lecserélheted egymásra, sőt a mostani WordPress verzióknál már élesben, látványosan tesztelhetsz sok változtatást. Használd a Megjelenés → Sablonok → Tesztreszabás vagy élő előnézet opciókat.

Hogyan lehelj életet az új honlapodba?

WordPress tartalom

Amikor ezzel megvagy, érdemes valami tartalmat felvinni a honlapodra. A WordPress oldalakkal és bejegyzésekkel dolgozik, ezt láthatod az adminisztrációs felületen. Ezek tulajdonképpen egy-egy aloldalt hoznak létre a honlapodon. A különbség egy induló honlap esetében nagyjából annyi, hogy az oldalt a statikusabb tartalomra (pl. kapcsolat, cégtörténet), míg a bejegyzést a frissülő tartalomra (pl. hírek, események) szokták alkalmazni.

Mindkettőt egyszerűen és értelemszerűen létre tudod hozni. A vizuális szerkesztőt választva tulajdonképpen úgy tudsz dolgozni, mint egy szövegszerkesztőben, azonnal tudod tesztelni, amit írtál. Egy gombnyomással publikálhatod az oldalad, és azonnal éles lesz, fent a neten!

WordPress főoldal beállítása

A WordPress alapvetően kétféle megjelenítési módot ajánl a főoldalra, az egyik a blogszerű (amikor az egyes bejegyzések egymás alatt jelennek meg), a másik a statikus oldal (amikor egy főoldal van). Ezt a Beállítások → Olvasás menüpontban tudod kiválasztani, a statikus oldal verzióhoz kell, hogy csinálj előtte legalább két oldalt, az egyik a főoldal, a másik a blogok oldala, ez utóbbit csak hozd létre üresen. Bizonyos sablonok felülírják ezt a funkciót, ilyenkor alapból egy statikus oldalt látsz.

Hogyan lehelj életet a honlapodba?

További alapvető WordPress beállítások

Ha van már legalább néhány oldalad, akkor hozz létre egy menüt. Ezt a Megjelenés → Menük alatt tudod beállítani, és a látogatók navigációját segíti a honlapodon.

A következő kategória a widgetek. Ezt így angolul (ejtsd: vidzsit) szokták használni, magyarul a kütyü vagy bigyó szó talán a legmegfelelőbb rá. Ezek azok a hasznos dolgok, mint pl. a keresés, címkefelhő, amikkel sok holnapon találkozhatsz. Első körben ezzel szerintem minden újdonsült honlap tulajdonos elszórakozik, tetszés szerint adhatod ezeket hozzá a honlapodhoz vagy törölheted őket.

A honlap innentől a te kezedben van. Egy tanács még hozzá. Szinte minden kezdő honlapszerkesztő eljátszadozik a widgetekkel, menükkel. Ez nem baj. Próbáld ki, hogy mit tud, tegyél föl mindenféle kütyüt, aztán vedd le őket.

De hosszú távon csak akkor lesz sikeres a honlapod, sok elégedett látogatóval, ha folyamatosan 3 dolgot jelentetsz meg rajta. Hasznos tartalmat, hasznos tartalmat és hasznos tartalmat. És ez nem vicc. Ez a lényeg. Minden más csak másodrendű.

Címkék

A véleményed fontos. Mondd el, mit gondolsz!

 1. Nemes Tibor szerint:

  Kedves Balázs!
  Nagyon örülök, hogy rátaláltam a honlapodra!
  Teljesen kezdő vagyok! De nagyon sokat segítettél,Mindenbe!!

  Nagyon szépen köszönöm, Hogy tanulhattam tőled!

 2. Judit szerint:

  Kedves Balázs! A tárhelyemen megosztottan 2 honlap van telepítve, és korábbi javaslatod alapján mindkettőre külön raktam fel a WP-t. Viszont itt sajnos elakadtam, mert a másodikként telepített wp-hez is -[másodikhonlapom]/wp-admin – uazokat a tárhely adatokat megadva (hiszen abból csak egy van) csak az elsőként telepített (már használatban lévő) honlap admin felülethez jutok, az újhoz nem. Mit kell másképp csinálnom, hol rontom el? Köszönöm szépen, üdv, Judit

  • Minden WordPresshez célszerű külön adatbázist csinálni. Ehhez a tárhelyednek is támogatnia kell, hogy egy fiók alatt ne csak egy adatbázis legyen.

   A második honlaphoz így annak a külön adatbázisát kell megadni, akkor fog rendesen működni, és így lesz a két honlap teljesen független egymástól.

 3. Tóth Tímea szerint:

  Kedves Balázs!
  Nagyon örülök, hogy rátaláltam a honlapodra! Nem vagyok teljesen kezdő, de nekem is nagyon tetszenek a wp sablonjai! Nekem jobban megfelelnének! Át is szeretném vinni oda a jelenlegi oldalamat, de eddig nem sokat értettem a wordpress beállításaiból, de a te oldalad nagyon sokat segít ebben! Hálásan köszönöm, hogy itt vagy és megcsináltad az oldalad!

  • Szilágyi Balázs szerint:

   🙂

  • Záhonyi László szerint:

   Már telepítve van a WP, elkészítettem a weboldalam tartalmát, menüjét, de valamiért nem azt látom, amit szeretnék. Üres oldalakat látok a saját kezdő és aloldalaim helyett, és a sablon saját fejléc képét a feltöltött saját képem helyett. Mit csináltam rosszul?

 4. Fatimaboszi szerint:

  🙂 Szep napot!
  Ez nagyon jo ,de nekem van ket honlapom,es azt szeretnem ,latogatottaba tenni!felgigyeljen ram ,vmi utos igaz szovegel keppel,van elkepzelesem is ,csak nem tudom veghez vinni,
  Pl?egy boszi kinyit egy dobozt egy kojon bekole egy szoveg ,
  Pl titok orzoje ,es elet segitoje ,de ban szamtalan jo otletem csak keves vagyok hozza !szep napokat !remelem segitsegemre lesz ez a tanfolyam ,kivanok szepet jokat ,…:-) 🙂

Mit gondolsz? Szólj hozzá te is!