Saját honlap készítése, avagy hogyan lesz honlap a domainből?
Utolsó frissítés Nov 16, 2018
Monitor és kérdőjel

Elérkeztünk a saját honlap készítése során az egyik legizgalmasabb részhez. Ha még sosem volt saját honlapod, akkor egészen biztos, hogy ennek a lépésnek fogsz a legjobban örülni.

Ott tartunk, hogy van már egy domained, vagyis neve a saját honlapodnak. Tárhelyed is van valahol egy szerveren, tehát elvileg minden feltétel adott. De mégsincs honlapod. Ha beírod a címét a keresőbe, akkor vagy egy nagy fehérséget, vagy valami fejlesztés alatt jellegű oldalt látsz, esetleg a tárhely cégnek valamilyen sablon honlapját.

De semmi gond, ez így van rendjén. Most néhány nagyon egyszerű lépéssel elkészítjük a saját honlapodat.

Saját honlap készítése – nem kell, hogy érts kínaiul 🙂

Egy nagyon pici elmélet, csak hogy tudd, mit is fogsz csinálni

Ahhoz, hogy egy honlap szép legyen, könnyen kezelhető legyen, mindenféle programkódokat kell írni, és ezeket feltenni a szerverre. Te magad is megnézheted, hogyan néz ki egy honlap csupaszon. Válassz ki tetszés szerint egy honlapot, és bármelyik böngészőben nyomd meg a Ctrl+U gombokat.

Amit látsz, az a honlap úgynevezett forráskódja. Ez van a szerveren, ebből rakja össze a böngésződ a képeket, gombokat, szöveget. Ha figyelmesen végignézed, a szöveget például általában meg is találhatod benne, de alapvetően ez most így kínainak tűnik, ugye?

Mit lehet tenni?

Sokféle módon tudsz egy honlapot előállítani, én ezt négy fő csoportba osztanám, elsősorban a tanfolyam témájának, tehát a saját honlap készítése szemszögéből:

 • Direktben leprogramozni. Vagyis egy szövegszerkesztőben beírni azt a sok csúnya kódot, amit a Ctrl+U megnyomásával látsz. Régi időkben sokszor ez volt az egyetlen megoldás, ma már annyira elavult, hogy talán egy-két őrülttől eltekintve senki sem épít fel így egy honlapot.
 • Egy tervező program segítségével létrehozni. Ebből a legismertebb az Adobe DreamWeawer. A kézzel programozáshoz képest ez a megoldás lényegesen megkönnyíti a munkát, viszont még mindig igényel szaktudást. Grafikai hozzáértés nélkül szétesett, gyenge kinézetű eredményre számíts, és ha nem tudsz programozni, akkor nagyon nehéz egy két statikus (vagyis állandó, egyszer megírt és nem változó) oldalon kívül mást összehozni.
 • Minden további megoldás valamilyen tartalomkezelő (angol rövidítéssel CMS – Content Management System) segítségét veszi igénybe. Röviden egy ilyen program azt tudja, hogy pl. nem kell a honlap minden oldalára külön megírni a fejlécet meg a menüt, elég egyszer. A tartalomkezelő szépen kiadja a fejlécet meg a menüt, aztán a kért oldal egyéb tartalmát. További előnye még, hogy van egy adminisztrációs felülete. Ide mindenféle szaktudás nélkül be tudsz lépni, és könnyen, szövegszerkesztő-szerűen össze tudsz rakni egy új oldalt, menüt módosítani stb. Nagyon hasznos kis találmány.

 • Garázs-barkács tartalomkezelő. Ez egy olyan tartalomkezelő szoftver (CMS vagy admin felület néven is találkozhatsz vele), amit általában egy programozó, vagy egy kisebb cég fejlesztget. Nagyon mentek az ilyen szoftverek a 2000-es években, szinte az összes kisebb céges honlap valami ilyennel készült.
 • Akkoriban ezek nagyon jók voltak, hiszen tényleg megkönnyítették a munkát. Mára azonban azt kell, hogy mondjam, elavultak. Nem képesek lépést tartani az internet borzasztó méretű fejlődésével, a keresőprogramok és a konkurens weboldalak által támasztott folyamatos harccal. Ráadásul a nemzetközi cégek vagy fejlesztő csapatok által hihetetlen energiával és tudással fejlesztett tartalomkezelőkkel sem képesek felvenni a versenyt. És hozzátenném, hogy a fejlesztőik valamiből élni is szeretnének, ezért általában borsos árat számláznak az elavult programjaikért, ami igencsak vicces, de hogy miért azt majd meglátod az utolsó pontban.

 • Fizetős tartalomkezelő. Ez valami hasonló, mint az előző, azzal a különbséggel, hogy hatalmas, és sokszor nemzetközi háttér van mögöttük. Leginkább webáruházak működtetésére készülnek ilyenek.
 • Ingyenes tartalomkezelő. Na és akkor itt jön a vicc. Mára az ingyenes tartalomkezelők olyan hihetetlenül szuper fejlesztéseken mentek át, hogy a legjobb hátteret kínálják szinte bármilyen honlaphoz. Nagyon egyedi, nagycéges igények kivételével minden helyzetben használhatók, még webáruházaknak is. És teljesen ingyen vannak. Legálisan.
 • Ha most benned is fölmerül a kérdés, hogy akkor miért fizetnek még ma is cégek tíz- vagy százezreket egyedi fejlesztőknek ugyanezért, hát nem tudom. Talán még nem olvasták ezt a blogot 🙂

  Viccet félretéve, három nagy tartalomkezelő van, amelyik mindegyike magyarul is elérhető: WordPress, Drupal, Joomla.

Sajat-honlap-keszitese

Saját honlap készítése ingyenes tartalomkezelő szoftverrel

Kitalálhattad, én az ingyenes tartalomkezelőket tudom javasolni. Nagyon egyedi igényektől eltekintve minden helyzetre megoldást adnak, ingyen. Hatalmas nemzetközi csapat dolgozik napról napra a fejlesztésükön, tehát biztos lehetsz benne, hogy mindig a legmodernebb verziót használhatod.

Miért WordPress?

Én személy szerint a WordPresst haználom ezek közül, és neked is ezt javaslom. Pár gondolatban összefoglalom, hogy miért döntöttem mellette, és miért tanácsolom mindenkinek, hogy ezt válassza:

 • A három közül a WordPress a legegyszerűbben használható. Mindenféle számítástechnikai tudás nélkül létre tudsz hozni és üzemeltetni tudsz egy nagyon jó honlapot. Ha később szeretnél fejlődni, hozzáértéssel bármibe bele lehet nyúlni, a legvégsőkig testre szabható.
 • Messze a WordPresshez található a legtöbb sablon és plugin. Ezekről részletesen később, amit most kell tudnod, hogy ezekkel tudod testre szabni a honlapodat.
 • A WordPresst használják a legtöbben. Több, mint 60 millió honlap fut WordPressen, a világ legnagyobb egymillió oldalából több, mint 14% ezt használja, például a NY Times, a People magazin vagy Sylvester Stallone. Ha nekik jó, neked vagy nekem miért ne lenne jó?

Saját honlap készítése WordPress

Melyiket választod?

Mindenkinek saját döntése, hogy hogyan varázsolja fel az internetre a honlapját. Sok okosságot hallhatsz számítástechnikai szakemberektől, akik általában a saját gyereküket dicsérgetik. Megpróbálják neked eladni a tíz éve toldozott-foldozott tartalomkezelőjüket, vagy rábeszélni téged valamire, amihez ők értenek, de azt már nem veszik figyelembe, hogy mennyi bosszúságot vagy plusz munkát okoznak ezzel neked majd a honlapod üzemeltetése során.

A WordPress működik, minden fenti előnye valós, és hihetetlenül egyszerű a használata. A kiegészítők tárházával később bármilyen fejlesztést – webáruház, hírlevél, portfólió stb. – könnyen meg tudsz csinálni. Nagyon profin össze van rakva keresőoptimalizálás szempontjából is, vagyis később ingyenesen fog hozni látogatókat a honlapodra.

Ha nem győztelek meg, nézz szét a neten, keress rá elemzésekre, nézd meg mindhárom tartalomkezelő weboldalát. Keress másokat, akik használják valamelyiket, és kérdezd meg, mennyire könnyű használni, mennyi forgalmat hoz az oldaluk stb.

Ha meggyőztelek, akkor hajrá, csináljuk meg a honlapod!

A WordPress telepítése lépésről lépésre egy külön bejegyzésben olvasható, kattints a linkre!

Ingyenes anyagok

Rólunk mondták

SEO könyv

Stabil bevétel keresőoptimalizálással 2020 borító 3D látványterv

SEO hírek

Keresőoptimalizálás

Kapcsolódó bejegyzések

Honlapkészítes élőben

Honlapkészítes élőben

WordPress honlapkészítés élőben, avagy hogyan tudsz összerakni te magad is egy saját WordPress honlapot akár másfél óra alatt?! Nézd meg ezt a videót te is!

Ruhát a honlapodnak: ingyenes WordPress sablonok

Ruhát a honlapodnak: ingyenes WordPress sablonok

A WordPress sablonok egyénivé, könnyen testre szabhatóvá teszik a honlapodat még akkor is, ha teljesen kezdő vagy. Összegyűjtöttem a leghasznosabb és legprofibb ingyenes WordPress sablonok linkjeit, és néhány tanácsot.

Domain név választás

Domain név választás

Bármibe kezdesz az interneten, az első lépések egyike a domain név választás. És ez sok szempontból meghatározhatja a honlapod felfutását, egy jó domainnel akár milliós marketing költséget spórolhatsz meg. .hu, .eu, .com? Hosszú, rövid? Hogyan válassz jó domain nevet?

Hozzászólások

18 Comments

18 hozzászólás

 1. Zsombor

  Ugyanúgy kínai, mint eddig.
  A három űberfasza tartalomkészítőből egyikkel se tudtam mit kezdeni, pedig nem vagyok analfabéta.

  Válasz
 2. Tünde

  Szia Balázs!
  Mondhatom éppen jókor, időben érkezett a lehetőség. Nagyon szépen köszönöm, hasznos információkat érthetően fogalmazva.Külön köszönöm a lehetőségét annak, hogy van elérhetőséged ( telefon, email) ha valami kérdés merülne fel. Már várom hogy elkészüljön a honlapom a segítségeddel. Köszönöm szépen!

  Válasz
 3. Tibor

  Szia Balázs! Tudomásom szerint a WordPress-ne vannak ingyenes és fizetős tartalmai (sablonok, oldal szerkesztők) . Az ingyenesek ugyan olyan biztonságosak, mint a fizetősek?

  Üdv:
  Tibor

  Válasz
  • Szilágyi Balázs

   Szia Tibor! Igen, van ingyenes és fizetős is. Általánosítani nem lehet a biztonság tekintetében, akár fizetősnél is lehet bármilyen probléma sajnos. De összességében biztonságosnak tekinthető, amit megfelelő forrásból szerez be az ember. Ingyenes kiegészítők esetében ez wordpress.org.

   Válasz
 4. fantal

  Kedves Balázs,
  ha a tárhelyem csak egy alap, amiben nincs MySQL adatbázis, akkor a WordPress nem használható? Egyáltalán, ha nincs MySQL, akkor honlap sem lehet?
  Fantal

  Válasz
  • Szilágyi Balázs

   Szinte biztos, hogy nem. Elméletben a WordPress használható MariaDB alatt is, de gondolom ha nincs MySQL akkor ennek szimplán az az oka, hogy az adatbázis funkciót a tárhelycsomag miatt nem adják. PHP futtatásra és MySQL vagy MariaDB (az előbbi az abszolút elterjedt) adatbázisra szükség van a WordPresshez.

   Válasz
 5. Marcsi

  A cikk nagyon hasznos, én sokat tanultam belőle. Régen már ismerkedtem a wordpress honlap készítéssel, akkor is a te indormációid szerint. Csak abba maradt, most újra kezdtem, és az alapoktól. Köszönök minden cikket, mind nagyon jó és hasznos.

  Válasz
  • Szilágyi Balázs

   Nagyon örülök neki, hogy hasznosnak találtad! Köszönöm.

   Válasz
 6. Eva

  Szia Balázs, az volna a kérdésem hogy domain nevet illetve tárhelyet hogy tudok késziteni/venni ? Errol a részröl nem találtam leírást. Segitségedet elöre is Köszönöm. Üdvözlettel
  Kreith Eva

  Válasz
 7. Éva

  Szia! Nagyon hasznos a cikk, de nem talàltam benne vàlaszt a kèrdèsemre. Esetleg te tudnàl nekem segíteni? Màr van domain nevem, honlapom, amit egy baràt megcsinàlt nekem joomla szerkesztővel úgy-ahogy. Azóta viszont nekem kell szerkesztenem és küszködök vele, szerintem nem a legjobb program hozzá nem értőknek. Kérdés az lenne, van rá mód, hogy a honlapomat megcsináljam wordpressben ez alatt a domain név alatt, vagy az már a joomlához van kötve mert azzal csinálták meg? Köszönöm a segítséged! Éva

  Válasz
  • Szilágyi Balázs

   Abszolút megcsinálható, a kettő független egymástól. Ha már van a domainen egy másik honlap, akkor azért egy picit bonyolultabb tud lenni. Érdemes a tárhelyszolgáltatóddal felvenni a kapcsolatot, hogy tudnak-e ebben segíteni.

   Válasz
 8. Mária

  Szia Balázs!

  Hurrá, erre vártam csakugyan. Hogy te mindent tudsz!
  Csatlakozom az előttem szólókhoz.

  Válasz
 9. Virág

  Hello!
  Az a jó az írásodban, hogy nem csak informatív, hanem lelkesítő is. Alig várom a következő részt, és hogy elkezdjük a tényleges munkát a weboldallal. Izgalmas. 🙂

  Válasz
 10. dani

  Szia Balázs!

  Én is a wordpress-t tanulom, szerintem is egyszerű. Sok mindent meg lehet vele oldani.

  Üdv: Dani

  Válasz
 11. jankó

  Szia Balázs!

  Szokásodhoz híven,ez az anyag is Nagyon Érdekes és Hasznos volt a számomra!

  Köszönöm!

  jankó 🙂

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Szilágyi Balázs webinar behúzó háttér

Hogyan keress te is pénzt otthonról ingyenes tréning

Íratkozz fel hírlevelünkre, és azonnal megnézheted a Hogyan keress te is pénzt otthonról online tréninget!

Adatkezelés

Sikeres jelentkezés. Hamarosan küldjük az információkat a tréninghez.