Tárhely szolgáltató, szerver, webtárhely, hosting szolgáltatás: Hogyan válassz?

Utolsó frissítés: · Szerző: · Saját honlap · 23 hozzászólás
Tárhely, szerver, hosting

Ebben a bejegyzésben igyekeztem összeszedni mindent, amit egy interneten (is) jelen lévő vállalkozónak a tárhely, szerver vagy webtárhely témájában tudnia kell.

Előre is elnézést az informatikusoktól – ez nem egy angol szakkifejezésekkel és szerverüzemeltetési trükkökkel teleírt cikk, hanem kifejezetten arról szól, hogy vállalkozóként mire kell figyelned.

Tárhely, szerver, webtárhely, hosting: miről olvashatsz ebben a cikkben?

Az alábbi linkekre kattintva az oldal megfelelő fejezetéhez juthatsz:

 1. Tárhely videó
 2. 1. Tárhely, szerver, webtárhely, hosting: mi a különbség?
 3. 2. Domain tárhely szolgáltató választása
  1. 2.1. Követelmények a domain tárhely szolgáltatóval szemben
 4. 3. A tárhelyek 3 típusa
  1. 3.1. Ingyenes tárhelyek
  2. 3.2. Osztott tárhelyek
  3. 3.3. Saját szerver vagy VPS
  4. 3.4. Tárhely típusok összefoglalva
 5. 4. Mi számít igazán a legjobb tárhely kiválasztásánál?
  1. 4.1. Rendelkezésre állás
  2. 4.2. Kompatibilitás
  3. 4.3. Sebesség
 6. 5. WordPress tárhely
 7. 6. Tárhely fájlok számára
  1. 6.1. Általános tárhely
  2. 6.2. Videó tárhely
 8. 7. Otthoni adattárolás

Tárhely videó

Ha nem akarsz sokat olvasni, akkor ebben a videóban elmondom a gondolataimat a tárhelyekkel kapcsolatban:

1. Tárhely, szerver, webtárhely, hosting szolgáltatás: mi a különbség?

Tulajdonképpen semmi, legalábbis egy vállalkozó (felhasználó) nézőpontjából. A köznyelvben ezek általában ugyanazt jelentik, mégpedig azt a szerver kapacitást, amire a honlapodnak szüksége van ahhoz, hogy online elérhető legyen.

Ha mégis kicsit meg kell különböztetni, akkor talán a hosting (ejtsd: hoszting) erre a legjobb szó.

A tárhely és webtárhely kifejezéseket ugyanis lehet és szokás is arra használni, amikor nem honlapot, csak fájlokat (pl. céges fájlok, fényképek, videók stb.) akarsz online, divatos nevén a felhőben tárolni.

A szerver pedig tulajdonképpen magát a teljes gépet és a mögötte álló szolgáltatást jelenti, ami kiszolgálja a honlapodat. Ez pedig a legtöbb esetben nem azonos a tárellyel, de ezt lásd majd később.

Tárhelypark hirdetés

2. Domain tárhely szolgáltató választása

Ha már van egy domained, vagyis neve a honlapodnak, akkor valahol el is kell azt tárolni. A honlapok számítógépes fájlok, ugyanolyanok, mint pl. egy szerződés vagy dolgozat, amit Wordben írsz. Ahhoz, hogy ezek a fájlok az interneten mindenki számára elérhetőek legyenek, olyan számítógépekre teszik őket, amik éjjel-nappal, nagy sebességű kapcsolattal csatlakoznak a hálózatra. Ezeket webszervereknek hívják, és általában külön nekik fenntartott, hatalmas légkondicionált termekben csücsülnek.

Na ennyit a háttérről. A lényeg az, hogy neked is kell egy ilyen szerver, illetve kezdetnek egy kis hely egy szerveren, ahová a honlapod fájljai majd kerülnek. Ezt hívják tárhely szolgáltatásnak, illetve tárhely szolgáltatónak azt a céget, ami ezzel foglalkozik.

2.1. Követelmények a domain tárhely szolgáltatóval szemben

A szerver bárhol lehet a világban, ahol van internetelérés. Függetlenül attól, hogy .hu, .eu, .com vagy esetleg más domaint választottál, a szervered lehet itthon, az USA-ban, bárhol. Én mégis Magyarországot vagy legalábbis Európát javaslom, egyszerűen azért, mert ha az olvasóid, ügyfeleid nagy része magyar lesz, akkor innen lesz a leggyorsabb a honlapod (ugyanígy ha esetleg külföldi terveid vannak, szerintem abban az országban vagy ahhoz az országhoz közel legyen a szerver, ahonnan a legtöbb látogatód várható).

A domain tárhely szolgáltatód (ezt néha angol szóval hostingnak, esetleg magyarosítva hosztingnak hívják) kiválasztásakor három dologra érdemes figyelned.

 1. Az ár. Talán egy induló honlapnál ez a legfontosabb. Hatalmas eltérések vannak, akár tízszeres különbségeket is találhatsz. A jobb szolgáltatásért lehet, hogy érdemes kicsit többet fizetni, de a magasabb ár egyáltalán nem biztos, hogy jobb szolgáltatást is jelent.

  Az árnál figyelj az olyan trükkökre, hogy pl. az első hónap nagyon olcsó. Egy tárhely szolgáltatóval hosszú távra akarsz szerződni, nem az a fontos, hogy mennyit kell ma fizetni, hanem hogy ez havonta mennyivel fog megrövidíteni hosszú távon.

 2. Az ügyfélszolgálat. El kell döntened, hogy szükséged van-e éjjel nappal telefonon hívható ügyfélszolgálatra, vagy elég egy e-mailes kapcsolat. Ez utóbbi esetben ha péntek este valami gond van a honlapoddal, akkor lehet, hogy keddig nem fog működni. Ez hátrány, viszont az is tény, hogy a folyamatos telefonos ügyfélszolgálat általában magasabb árakat jelent.
 3. Technikai követelmények. Ez a tárhely méretét, esetleg az internetkapcsolat sebességét és olyan háttérprogramokat jelent, amik nélkül a mai honlapok nem futnának. (Az internetkapcsolat itt a szervered és az internet közötti kapcsolatot jelenti, ez teljesen más kategória, mint az otthoni vagy irodai kapcsolatok.) Lásd erről lejjebb részletesebben a Mi számít igazán a legjobb tárhely kiválasztásánál? című részben.

  Kicsit haladóbb info: Amerikában ma már olyan tárhely szolgáltatások mennek, ahol korlátlan tárhelyet kapsz korlátlan számú honlap elhelyezésére, havi 5-6 dollárért (ezt addon domainnak hívják). Ha tudsz angolul, és rendben van az amerikai szerver kicsit lassabb sebessége, akkor a Bluehost-ot tudom javasolni, szuperjó szolgáltatás a legjobb áron. (Ha egy kicsit hajlandó vagy a dologgal foglalkozni, akkor aktiváld a CloudFlare szolgáltatást, részben ingyenesen is igénybe vehető, így javulni fog Magyarországról a sebesség.)

  Szerver farm

  Szerver farm – tárhely szolgáltató Franciaországból, 2006.

  Magyarországon sajnos itt még nem tartunk. A több domain lehetősége egy havidíjon belül már adott pl. a tarhelypark.hu csomagjaiban. De a korlátozott tárhely méret a magyar piacon még mindig korlát, ezzel is bizonyítjuk néhány éves lemaradásunkat az USA mögött. 100 megabájt (MB) tárhely egy kevés fényképpel ellátott weboldalnak elegendő, ha sok fényképet akarsz, akkor már inkább az 1000 MB-ot javaslom, videók és egyéb nyalánkságok esetén akár még ennél nagyobb csomagot.

  Az internetkapcsolat sebessége tekintetében az általam ajánlott szolgáltatók nem alkalmaznak különösebb korlátozást (ez az a sebesség, ami a szerver és az internet között van). De ha mást választasz nézd meg, és szerintem legrosszabb esetben se legyen 50 megabit / másodperc alatt.

  A legtöbb szerver szolgáltató a legelterjedtebb honlap megoldásokhoz szükséges feltételeket biztosítja, legfeljebb a legolcsóbb csomagjaikból hagynak ki ezt-azt. Én egy nagyon hasznos, ingyenes, a világban vezető szoftvert javaslok minden kezdő honlap háttereként (WordPress), amivel egy óra alatt összerakhatsz egy honlapot. Ehhez az alábbi feltételek szükségesek a szerveren: php 5.2.4. vagy újabb verziója, mysql 5.0 vagy újabb verziója, és lehetőleg Apache webszerver mod_rewrite modullal. Ezek technikai dolgok, de érdemes tudnod és ellenőrizned, mielőtt kifizetsz mondjuk egy éves díjat egy szolgáltatónál. További részletek a WordPress tárhely résznél.

  Másfajta honlapmotor esetében mindenképpen nézd meg, kérdezd meg, hogy pontosan milyen feltételeket vár el a honlapmotor fejlesztője. Ezeket alapból kell, hogy a domain tárhely szolgáltató is teljesítse. Itt akár a verziószámok is fontosak lehetnek.

  Igazán komoly honlap vagy sok honlap üzemeltetése esetén már saját szerver beállítását javaslom, de az nem témája ennek a bejegyzésnek.

  Megjegyzés: ezek az információk a bejegyzés írásakor voltak érvényesek. Az online világ gyorsan változik, nézz szét alaposan, mielőtt elköteleződsz egy tárhely szolgáltató mellett.

Árakat nem írtam a szolgáltatásokhoz, mert azok akár havi szinten változhatnak, illetve sokszor van egyedi akció. Nézz szét mindig figyelmesen, és válassz feleősségteljesen!

Magyarországon és a világban is rengetegen foglalkoznak tárhely szolgáltatással. Mielőtt választasz nézz körbe. Írd le magadnak, hogy neked milyen elvárásaid vannak (ebbe beletartozik amit följebb írtam), és az a minimum, amit várj el. Vizsgáld meg az árakat. Fontos, hogy ne menj bele egy több éves szerződésbe, amit az első hónapban akciósan kínálnak, aztán meg minden más szolgáltatónál drágább lesz.

Tarhely-szolgaltato

3. A tárhelyek 3 típusa

Itt igyekszem kizárólag a honlapot üzemeltető vállalkozó szemszögéből bemutatni, hogy mi az a három tárhely típus, ami üzleti szempontból manapság élesen elkülöníthető.

Alapvető fontosságú, hogy a tárhely mérete, a kapcsolható domainek száma inkább egy marketing és nem technikai kérdés. A korlátlan tárhely természetesen nem létezik, fizikai korlát minden esetben van és ezeken a tárhelyeken ha túlságosan terjeszkedsz, jobb esetben csak szólnak, rosszabb esetben le is állítják a szolgáltatást.

Ugyanígy a tárhely méret csak egy illúzió. Egy normálisan optimalizált honlap esetében a képek eleve méretre vannak vágva, és így nem foglalnak el egyenként 100 kB-nál nagyob helyet, a szöveg pedig ebből a szempontból elenyésző. 100 MB-tal számolva a teljes honlapmotort (sablon, fájlok, adatbázis stb.), egy 500 MB-os tárhely esetén még több, mint 4000 kép elfér.

Ha fájlok tárolására van szükséged, azt semmiképp sem javaslom összekeverni a honlap tárhellyel, biztonsági és sebesség szempontok miatt sem (lásd lejjebb pl. a videó tárhely résznél).

3.1. Ingyenes tárhelyek

Én erre üzleti szemmel nem is vesztegetném a szót. Ha üzleti honlapban gondolkozol, akkor felejtsd el őket. Az egyetlen indokolt megoldás a pénzt termelő honlapod (vagy honlapjaid) mellett üzemeltetett, ingyenes blogtárhelyen elhelyezett blog lehet (pl. blog.hu, wordpress.com, blogger.hu, cafeblog.hu). Ezeknek SEO és látogatószerzés szempontjából igen komoly jelentőségük van, de semmiképpen sem mint tárhely tekintenék rájuk.

Ha csak amolyan házi honlapot szeretnél, családnak-barátoknak, akkor egyébként teljesen jó lehet akár egy ingyenes tárhely is. Viszont ha a legkisebb mértékben is komolyan vagy üzleti céllal szeretnél honlapot, akkor ezt a havi pár száz vagy pár ezer forintot ne spórold meg. Később nagyon bánni fogod, amikor nem fogsz tudni linkkatalógusokba bekerülni, nem tudsz megszabadulni a szolgáltató sokszor zavaró reklámjaitól, és ha esetleg fizetős tárhely mellett döntenél, majd másolgathatod a fájljaidat.

3.2. Osztott tárhelyek

A kisvállalkozók szempontjából a tárhely az esetek 98%-ában ezt jelenti. Ilyenkor van egy cég, amelyik szervereket üzemeltet, és azokon egy bizonyos tárterületet és processzor/memória/sávszélesség kapacitást átad neked.

Magyarra lefordítva – és ez a lényeg – ilyen esetben általában több száz, inkább 1000 körüli honlap fut egyetlen szerveren. Ez nem feltétlenül jelent problémát, de a megoldás korlátait neked vállalkozóként ismerni kell. Ha a te honlapod, vagy bármelyik másik honlap a szerveren elkezd nagyobb terhelést kapni (pl. több látogató, vagy akár csak egy rosszul beállított honlapmotor miatt több százezer legenerált aloldalra ráeresztett Google robot miatt), akkor a te honlapod is olyan lassúvá válhat, hogy az már lényegesen ronthatja a látogatói élményt és így a konverziót is.

Bluehost hirdetés

Javasolt osztott tárhely szolgáltatók:

Tárhelypark hirdetés

Az osztott tárhelyek rendkívül olcsó és jó megoldást jelentenek egy induló honlap vagy támogató honlapok esetében. De ha komollyá válik az üzlet, akkor el kell gondolkozni a harmadik lépcsőfokon, ez pedig:

3.3. Saját szerver vagy VPS

Ebben az esetben tulajdonképpen egy egész szervert kapsz, amin úgy garázdálkodsz, ahogy szeretnél. A VPS esetében (ami a Virtual Private Server, vagyis virtuális saját szerver szolgáltatás rövidítése) fizikai értelemben nem használhatsz egy egész szervert, ám a viselkedését tekintve lényegében nagyon hasonló szolgáltatást élvezhetsz.

Ez egy prémium tárhely szolgáltatás, és mint ilyen, az osztott tárhelyhez viszonyítva drága. Egyetlen saját szerver üzemeltetése (beleértve az amortizációt is) nemigen úszható meg havi 50-100 ezer Forint alatt. VPS esetében nehezebb ilyen árat meghatározni, de havi 5-10 ezer Forint alatt bizonyosan nem szolgáltatható megfelelő minőségben.

Ugyanakkor az előnyök között elmondható, hogy itt nem lassítják a honlapodat más honlapok – ez elengedhetetlen egy bizonyos látogatószám és/vagy üzleti méret fölött. Megrendelőként itt kiemelt figyelemben részesülsz, illetve a szerver tekintetében tulajdonképpen csak a te igényeid és a fizikai korlátok szabhatnak határt. (Vagyis nem a tárhelyszolgáltató üzleti igényeinek leginkább megfelelő beállításokat leszel kénytelen elviselni, ha törik, ha szakad.)

Prémium szolgáltatás esetében nagyon fontos, hogy szerződés előtt pontosítsd, mit kapsz az árért cserébe. Kinek a költsége a szerver (vagyis a számítógép nevezetű vas)? Ha része a szolgáltatásnak, akkor mit tud és milyen gyakran lesz cserélve? Kinek a költsége az üzemeltetés (vagyis kell-e még külön rendszergazdát alkalmaznod)?

Javasolt saját tárhely szolgáltatók:

3.4. Tárhely típusok összefoglalva

Összefoglalva a fenti tárhely típusok vállalkozói szemmel az alábbi előnyökkel és hátrányokkal járnak:

Ingyenes tárhely Osztott tárhely Saját szerver, VPS
Előnyök
 • Ingyenes
 • Rendkívül olcsó
 • Általában azonnal használható
 • Menedzselt
 • Gyors
 • Megbízható
 • Dedikált ügyfélszolgálat
 • Egyedi beállítások
Hátrányok
 • Ez igazából egy reklámfelület – és nem a tiéd
 • Kötött megoldások
 • Sebességre, rendelkezésre állásra általában nincs garancia
 • Nagyon belassulhat
 • Kötött megoldások és szolgáltatások
 • Drága
 • A profi karbantartásért akár külön is kell fizetni

4. Mi számít igazán a legjobb tárhely kiválasztásánál?

A tárhelyszolgáltatók részéről általában az a jellemző, hogy technikai paramétereket tüntetnek fel a különböző tárhely csomagok, hosting szolgáltatások esetében. Tárhely mérete, futtatható adatbázisok száma, stb.

Ha nagyon kukacoskodni akarnék, akkor azt mondanám, hogy nem igazán tanultak marketinget, vagy legalábbis nem alkalmazzák amit tanultak, mert ezek a mennyiségi jellemzők azok, amikkel általában a legnehezebb eladni.

De nem is ez a lényeg. Ha a honlapod számára keresel tárhelyet, akkor egyszerűen szinte lényegtelen, hogy egy tárhelynek mekkora a mérete – a leggyakoribb tulajdonság, ami alapján pedig a tapasztalatom szerint az ügyfelek is választanak.

Miért?

Mert a ma elérhető tárhely méretek elképesztően nagyok ahhoz képest, amekkora tárhelyre valójában szüksége van egy átlagos honlapnak. Ha rendesen méretre vágod a képeket – amit a látogatók és a keresőoptimalizálás szempontjábl amúgy sem árt – akkor szinte soha nem tudod elérni a korlátokat. 50 kB-os képből például elméletileg számolva nagyjából 20.000 db (nem tévedés, húszezer!) fölfér egy 1 GB-os tárhelyre. Mikor van szükséged húszezer képre a honlapon?

Az persze más kérdés, hogy ha a ma már sokszor általános, 3-4 MB-os méretben készített fényképeket módosítás nélkül töltöd fel a szerverre. Egyrészt így tényleg hamar elfogy az 1 GB is, másrészt olyan lassú és élezhetetlen lesz a honlapod, hogy akár önmagában akár ettől is elképzelhető, hogy nem lesz sikeres.

Amikor kifejezetten fájlok, pl. jó minőségű fényképek tárolására keresel megoldást, az egy külön kategória. Ott tényleg számít a méret is, azonban én azt nem keverném a honlap tárhelyével, lásd a cikk alján a Tárhely fájlok számára részt.

4.1. Tárhely rendelkezésre állás

A tárhely rendelkezésre állás egy olyan dolog, amit tapasztahatom szerint a tárhelyszolgáltatók szeretnek elbagatellizálni.

Mivel technikai eszközökről van szó, a 100%-os rendelkezésre állás nem biztosítható, ez tiszta. A 100% közeli állapot elérhető, de ez olyan plusz költséget jelenthet, amit a honlapok többsége nem tud kitermelni.

És akkor itt jön a trükk a számokkal! A fentieket a piac elfogadta, senki sem vár el 100%-os tárhely rendelkezésre állást. a 99% pedig nagyon jól mutat, hiszen arról mindenkinek az jut az eszébe, hogy az már szinte 100, és szinte csak a rend kevdéért vonják le azt az 1%-ot.

Közben egy egyszerű matematikával kiszámolható, hogy mit jelent a 99%-os rendelkezésre állás:

Egy év = 365 nap = 8760 óra.

Ha ez a 100%, akkor 1% (azaz a hibalehetőség):

8760/100 = 87,6 óra = 3 nap 15 óra 36 perc.

Magyarra lefordítva, ha a tárhelyszolgáltatód 99%-os rendelkezésre állást vállal, akkor ha egy 3 napos ünnep előtti (mondjuk péntek) utolsó munkanap délutánján leáll a szerver, akkor ő nyugodtan hátradőlhet, ásíthat egy nagyot – Ej ráérünk arra még – és ráér az egésszel majd kedden reggel foglalkozni.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez történik. Csak annyit, hogy ne dőlj be azonnal a sázmoknak, nézz utána, hogy mit jelent az, amit egy szerződésben aláírsz!

Pl. 99,9%-os rendelkezésre állás esetén ugyanez a hibalehetőség már csak 8 óra 45 perc 36 másodperc, ami így egyben kimondva még mindig iszonyúan sok, de már lényegesen vállalkozó-barátabb, mint a 3 és fél nap.

4.2. Kompatibilitás

A kompatibilitás alatt itt azt értem, hogy a tárhely szolgáltatónak biztosítania kell azokat a feltételeket, amik a te honlapod futtatásához szükségesek.

WordPress esetében pl. angolul ezeket itt olvashatod, de minden honlapmotornak, telepítendő kódnak megvan a saját követelménye.

És ami szintén lényeges, hogy amikor az adott honlapmotort frissítik, akkor a tárhely szolgáltató is képes és hajlandó legyen belátható időn belül a saját környezetét ehhez frissíteni.

És még ez is kevés. Sajnos ismert tárhelyszolgáltatók esetében is megesik, hogy egyszerűen úgy tűnik, tojnak arra, hogy az ügyfelük nem egy darab vasat akar kibérelni, hanem szolgáltatást szeretne. Így eshetett meg pl. a WordPress Internal Server Error című írásomban részletezett történet, amikor is egy idióta beállítás miatt állt egy ügyfél honlapja órákig.

Hogyan tudod ezt kikerülni? Őszintén? Fogalamam sincs. Ezt én úgy látom, hogy csak tapasztalat alapján lehet megtalálni. Talán egy jó megoldás lehet az, ha olyan honlapfejlesztőt választasz, aki tárhely szolgálgatást is biztosít – saját magával talán nem szúr ki.

4.3. Sebesség

Egy tárhely esetében kritikus pont a sebesség.

Itt egyrészt a szerver internetes kapcsolata értendő – bár az esetek többségében ez a kevésbé szűk keresztmetszet.

A ssbesség tekintetében nem szabad ugyanis elfejeteni, hogy minden tárhely alapjában véve egy számítógép. Ahogy a te otthoni géped is lassú ha már régi, vagy ha éppen több tucat program van megnyitva, miközben 5 fájlt töltesz le meg még videót nézel, ugyanígy be tud lassulni egy tárhely szerver is akár attól, hogy eljárt fölötte az idő (pontosabban az egykor még elegendő memória és processzor kapacitás mára túlhaladottá vált), vagy ha éppen több ezren akarnak egy időpontban videókat letölteni róla.

A szerverről, mint számítógépről a tárhely szolgáltatótól kérhetsz adatot: ők meg tudják mondani, hogy milyen vasra teszik fel a honlapodat. Ez legalább iránymutató, egyrészt ha nem válaszolnak, másrészt ha az előző évtizedben használt konfigurációt adnak meg, akkor erősen érdemes elgondolkozni, hogy mennyire lesz használható a szolgáltatásuk.

Arról azonban, hogy ki vagy hogy lassítja be a honlapodat, senki sem tud előre információt adni. Ahogy az osztott tárhelyeknél följebb írtam, egy-egy szerverre sokszor akár 1000 honlapot feltesznek, itt nem lehet kizárni, hogy valamelyik “tárhelytársad” nem fogja a tiédnek a lassulását okozni akár a legtutibb szerveren is.

Tárhely

5. WordPress tárhely

WordPress tárhely tekintetében két lényegesen különböző üzleti igényt különböztethetünk meg:

 1. Egy WordPress honlap futtatására képes tárhely.
 2. Professzionális, menedzselt WordPress tárhely kifejezetten nagy forgalmú és kritikus üzleti szerepet játszó honlapok esetében.

Az első esetben tulajdonképpen könnyű helyzetben vagy – és a WordPresst használó honlap tulajdonosok nagy többsége ide tartozik. Lényegében és elvileg minden tárhely képes WordPresst is futtatni tartalomkezelő rendszerként.

Sajnos el kell mondanom, hogy a lényegében és elvileg szavak nem véletlenül vannak ott. Akár indokoltan, akár nem, gyakran futok bele olyan tárhelyekbe, ahol még a WordPress telepítése is egy rémálom. Ehhez lásd a fent idézett WordPress Internal Server error című cikket.

Egyszerű, de működőképes WordPress tárhely esetében azt tudom javasolni, hogy legalább olyan szolgáltatót válassz, aki kiírja a honlapjára, hogy WordPresst is telepíthetsz. Az átlagember számára is egyszerűen használható, de bizonyos informatikus körökben még mindig idegenkedést tapasztalok a WordPresszel szemben. Az a tárhelyszolgáltató, aki zsigerből utálja a WordPresst, soha nem fog neked olyan szolgáltatást nyújtani, mint amilyenre neked szükséged van.

A második esetben, vagyis amikor nagy forgalmú és üzletileg kritikus honlapokról van szó, akkor marad vagy a saját szerver egy külön (legalább részmunkaidőben foglalkoztatott) szakemberrel, vagy a menedzselt WordPress hosting. Ez utóbbira én csak angol nyelvű megoldást ismerek, és mivel saját magam nem próbáltam, ezért nem tudok nyilatkozni. Azt azért tudni kell, hogy ebben a kategóriában már 100 dollár körüli árnál kezdődnek a havidíjak.

6. Tárhely fájlok számára

Tárhely témában a honlap tárhellyel ma már szinte egyenrangú fontosságú a fájlok tárolására alkalmas tárhely. Akár céges adatokról van szó pl. egy több telephelyes vállalkozás esetében, akár csak a családi fotókat vagy videókat szeretnénk tárolni, az otthoni merevlemez már nem megoldás. A felhő alapú szolgáltatások biztonságos megoldást nyújtanak ilyen esetekben.

6.1. Általános tárhely, fénykép tárhely

Fényképek vagy tulajdonképpen bármilyen fájlok tárolására alkalmasak az egyre népszerűbb felhő alapú szolgáltatások. Ezek részben ingyenesen is elérhetők, de megjegyzendő, hogy a mai digitális korban nem árt egy ilyen szolgáltatásra előfizetni, hiszen ha a féltve őrzött fényképeinket egyszer letöltöttük a kameráról, és csak az otthoni merevlemezen tároljuk őket, akkor bizony egyáltalán nem lehetünk biztosak benne, hogy nemhogy unokáink fogják-e látni, de hogy akár pár év múlva elővehetjük-e őket.

Ezek közül van egészen profi, akár kifejezetten egyedi megoldás is nagy cégeknek, de kisebb léptékkel az alábbi szolgáltatásokat ajánlom:

 • Dropbox. Elsősorban személyes használatra.
 • Google Drive. Céges környezetben kiváló, de magáncélra is használható, ráadásul a Google fiókoddal együtt jár.
 • Amazon S3. Komplexebb tárhely megoldásokra is alkalmazható, kifejezetten ajánlott nagyobb (különösen nemzetközi) látogatottságú honlapok esetén vagy komolyabb tárhely igényekre.

6.2. Video tárhely

Szerencsére egyre több cég tölt fel videókat az internetre – ez ugyanis egy nagyon hatékony eszköz új látogatók megszerzésére és régi látogatók vevővé konvertálására vagy akár csak kapcsolattartásra is.

Ugyanakkor videó tárhelyként használni a honlap tárhelyet meglehetős erőforrás pazarlás. Nemcsak az ilyen szempontból rendkívül drágán mért tárhely telik be hamar, de akár néhány, egy időben érkező látogató (vagyis videonéző) képes megroggyantani egy átlagos webszervert. Jobb esetben ez csak átmeneti leállást vagy lassulást okoz, rosszabb esetben akár a hosting szolgáltatás azonnali felfüggesztését.

A tökéletes video tárhely kiválasztása tehát kulcskérdés. Ehhez az alábbi lényeges szempontokat érdemes figyelembe venni, illetve az alábbi lehetőségeket használni:

 • YouTube: kifejezetten ajánlott publikus videók tárolásához. Azon kívül, hogy gyors, ingyenes és tulajdonképpen minden eszközről elérhető, nem kell ecsetelni a keresőoptimalizálási előnyeit sem.
 • Vimeo: Nem (teljesen) publikus videókhoz. A felhasználhatóság szempontjából a YouTube minden előnyét biztosítja (személyes jellegű videók esetében ingyen), ugyanakkor a megfizethető business csomagjuk hihetetlenül testre szabható megoldásokat kínál pl. olyan esetre, ha egy sales videót akarsz csak a sales oldalad látogatóinak elérhetővé tenni, vagy egy fizetős online tanfolyamba szeretnél videót beilleszteni.
 • Amazon S3: a fent már említett szolgálatás video hostingra is tökéletesen alkalmazható. Ugyanakkor itt nem jár alapból a lejátszó, tehát ha bármilyen honlapon az itt tárolt videókat szeretnéd megjeleníteni, akkor ahhoz egy online lejátszóba is be kell ruháznod.

7. Otthoni adattárolás

Végezetül meg kell említenem azt a lehetőséget, amikor semmiféle felhőben, online megoldásban nem akarod tárolni a fájljaidat, hanem fizikailag is szeretnéd azon a helyen tudni, ahol vagy. Általában otthon, vagy az irodában.

Erre is léteznek profi megoldások, talán az egyik legismertebb az Apple Time Capsule-ja (időkapszula), de természetesen Windows-os gépekhez is kaphatók efféle adattároló eszközök.

El tudok képzelni olyan helyzetet, amikor bármilyen biztonsági ígéretek ellenére sem szeretné valaki, hogy bizonyos adatok kikerüljenek az otthonából, általa ismeretlen “felhőkben” ússzanak. Ilyen esetben csak arra kell figyelni, hogy önmagában egy plusz merevlemez még csak egy egyszerű fizikai megoldás, ami tönkremehet, ráadásul a szinkronizálás is külön történet. Mindenképp igyekezz olyan fizikai megoldást vásárolni, ami egy egyszerű merevlemeznél nagyobb biztonságot ad, és ha archiválásról van szó, akkor a szinkronizálást, mentést is minél egyszerűbben kezeli.

Te milyen tárhely megoldást használsz?

Ha van valami jó tipped (saját tapasztalattal) tárhely tekintetében, amiről nem írtam, akkor szívesen veszem, ha megosztod velünk a hozzászólásoknál! (Tárhelyszolgáltatók reklámjai törölve lesznek, ha nem tudom ellenőrizni, hogy független hozzászólásról van szó. Ezért kérlek mindenképp add meg a honlapod címét!)

Képek forrása: Switch – dariorug; Szerver farm – MrFarber.

Címkék

· ·

A véleményed fontos. Mondd el, mit gondolsz!

 1. kati szerint:

  Szia Balázs,
  Squarespace a weboldalam motorja amit nagyon szeretek mert gyors es egyszerű egybe van benne minden ami kell egy oldalhoz,
  De sokszor zavar az hogy nem magyar nyelvű.
  Ha legalább ilyen jót magyar nyelvű szolgáltatót akkor meg jobb lenne.
  Tudsz e ajánlani
  köszi

  • Sajnos nem ismerek hasonlót magyar nyelven. Valószínűleg nem is lesz, a Squarespace-re azért tudnak nagyon sok pénzt költeni fejlesztés területén mert nemzetközi, és hatalmas piaccal így sok bevétellel rendelkeznek.

 2. Peter szerint:

  Kedves Balázs!

  Régóta fejleszthetek hobbi és üzleti saját oldalakat. De meg így is találtam számomra hasznos tartalmakat. Köszönöm. (Vettem mar tőled anyagot és az is nagyon alapos:)

  Amire felkaptam a fejemet, hogy a Vimeo-ra érdemes üzleti videókat feltölteni. Kérlek engedd meg, hogy megkérdezzem, ide fel tudok úgy tölteni videót, hogy csak a jogosult felhasználó tudja megnézni és ne lehessen egyáltalán letölteni innen. Plusz ha valakinek továbbküldik a linket, ne tudja megnézni se letölteni. Van egy masszázs oktató video, ami csak DVD-n érhető el jelenleg, de mar időszerű egy instant, könnyen elérhető videós megoldás is. Alig egyórás videóról van szó. Megoldható ez a videóval? (Emlékszem egy szinten ingyenes anyagodban írod, WP oldalt hogy lehet külön elérhetővé tenni, hogy csak a jogosult férjen hozza, de lehet ez nem elég.) Milyen megoldást javasolnal? Bocs, hogy ilyen hosszú és nem teljesen a témába vagót kérdezek. Előre is köszi a megtisztelő válaszod. Üdv, Peter

  • Örülök Peter, hogy találtál hasznos tartalmat, köszönöm a visszajelzést!

   Igen, a Vimeo rengeteg lehetőséget enged – bár teljességében csak a fizetős verzióban hasnzálható minden. Kulcsszó adható a videóhoz, korlátozhatja, hogy hol nézheti meg stb.

 3. Csapó Krisztina szerint:

  Kedves Balázs,
  először is nagyon jónak tartom az oldalt, rengeteg hasznos információt osztasz meg, én is sokat tanultam. Ugyanakkor pont a tartalom minősége miatt javasolnám, hogy az ajánlott hostokat gondold át. Talán érdemes lenne frissíteni, mert a cikk nem mai, és a https://tarhelypark.hu/ lehet, hogy olcsó és jó kondíciókat kínál, de (nagyon) elavult és sebezhető php változatok van minden szerverükön. Olcsó tárhelyként nekem a megacp.com vált be, business class magyar tárhelyként a tarhely.eu, külföldiben pedig a Siteground (a Bluehost nagy riválisa), különösen azért, mert kevés tárhely van egy szerveren és a saját fejlesztésű biztonsági mechanizmusaik kizárják, hogy egy feltört oldal továbbfertőzze a többit (shared hosting esetén is!), és ugyanannyiba kerül. További jó munkát kívánok, tényleg nagyon jókat írsz 🙂
  üdv
  Kriszti

  • Örülök Kriszti, hogy tetszik amit csinálok. 🙂

   Köszi a tippeket.

   Nagyon sok tárhelyszolgáltató van, és nehéz úgy ajánlani, hogy az mindenkinek megfeleljen, már csak azért is mert a honlap igényeitől, látogatottságától függően másra lehet szükség, és valószínűleg minden igényre van több tucat jó cég. Amiért annak idején a Tárhelypark ide került, és még mindig itt van, amit a cikkben is írtam. Náluk látom azt, hogy lehetséges korlátlan domaint egy fiók alatt üzemeltetni.

   Plusz tudom, hogy nagyon sokaknak amikor elindulnak online nem reális akár 10.000 Forintot sem kifizetni egy évre.

 4. Kristóf Ágota szerint:

  Kedves Balázs!

  Én még teljesen laikus vagyok a honlapkészítés területén, viszont gondolkodunk honlapindításon, amihez próbálok minden használható tippet, trükköt összegyűjteni.
  Az összefoglalód rengeteget segített, hogy átláthatóbbá váljon számomra ez az elsőre kicsit kaotikusnak tűnő online világ.
  Köszönöm, hogy megosztottad és olvashattam.
  Sajnos ajánlani még nem tudok, de reményeim szerint, rövidesen igen. 🙂
  További sikereket kívánok! Üdv, Ágota

 5. Takács Ferenc szerint:

  Kedves Balázs!

  Kérésedre jelzem, hogy évek óta ezt az ingyenes szolgáltatót használom, és nincs bajom velük eddig.
  Ezt a honlapot készítettem és bővítettem rendszerükben: http://misszio.freewb.hu/
  Hogy tetszik ?

  Köszönettel, Takács Feri

 6. Szépe Viktor szerint:

  Üdvözöllek!

  A DNS szolgáltatás, a tárhely és az elkészült honlap technikai szinvonalának megmérése – ahogyan én látom – nem lehetséges egy SEO-snak, grafikusnak, sőt a legtöbb honlapkészítőnek sem. Csak megnézik kívülről, esetleg a kódot is, de a “code styling”-ról azt sem tudják mi, nem is beszélve a “code quality”-ről.
  Itt egy objektivitásra törekvő szkript (ami konzolon fut és) amivel meg lehet mérni sokmindent egy FTP/PHP/MySQL tárhelyen.
  https://github.com/szepeviktor/hosting-check
  Még fejlesztem.
  Sajnos arra jutottam, hogy csak az üzletileg kritikus honlapok igen *kis* részénél van magas technikai/technológiai szinvonal. Attól, hogy pl. egy xy.hu-n sokan járnak, még nem jelenti azt, hogy az összes modern technológiát beleépítették.
  Úgy vélem, aki tudományosan ismeri a kódolást, az nem honlapot fog készíteni. Én meg honlapokkal foglalkozok, és már nagyon sok mindenről tanultam, és ez igen zavar is.
  Üdvözöllek!

  Esetleg vállalok “üzeletileg kritikus” agyon-optimalizálást, ami ugyan megtanulható ingyen (csak idő meg indíttatás kell hozzá) de majdnem senki sem foglalkozik vele, mert az mondják “Minek csökkentsük az oldalbetöltési időt 4-ről 2 mp-re? És minek optimalizáljuk a látogató élményt? Nem hoz az hasznot!”
  Lehet csak az angol nyelvű, havi milliós látogatottságú honlapoknál faktor ez, én meg tévelygek, amikor egy 1000/hós honlapot is agyon-optimalizálok, amikor meg sem fizetik.

  • Igen, manapság szinte egyáltalán nem szempont a kódolás vagy a tárhely minősége. Mivel dolgoztam tőzsdei cégnél C++ programozóként, ahol az ezredmásodpercek is szempont volt, ezért tudom, mi az, amikor a kódban az utolsó karakter optimalizálására is odafigyel az ember. Valahol szebb is az így megírt kód, átlátható, van benne rendszer, ami szerintem mindenkinek fontos, aki valóban – legalább kicsit – programozóként gondolkodik.

   Ugyanakkor egy átlagos honlap ezetében üzletileg én azt látom, hogy nincs sok különbség az agyonoptimalizált (és ezt itt most pozitív értelemben gondolom) honlap és az így-úgy összedobott között, amíg működik és az jelenik meg a látogató képernyőjén, amit a vállalkozó szeretne. A tárhely is inkább azért okozhat gondot, ha már az élvezhetőség szintjén túlmegy a terheltsége.

   Szóval programozóként igen, cél a tökéletes kód, vállalkozóként viszont azt mondom, hogy csak a konkurenciánál kell egy kicsivel jobbnak lenni.

 7. Zsoca szerint:

  Upsz, látom ki lettem cenzúrázva, nem sikerült bizonyítanom a függetlenségem. 😀
  Tárhely tekintetében az én tippem a maxer.hu, van egy WordPress tárhely csomagjuk, én azt használom egy éve, jó árban van, és eddig teljesen meg vagyok elégedve velük.

 8. Kéri Kálmán szerint:

  Köszönöm a cikket, Balázs! Évek óta tartok fenn több domaint és honlapot, de jó volt így összefoglalva elolvasni és átgondolni a lehetőségeket. Egyetértek veled a WordPress használatában is, nekem minden honlapom azon fut. Szeretem, mert érthető a logikája, és jól bővíthető.
  Egyébként, én a webdigital.hu-val dolgozom együtt, és nagyon elégedett vagyok velük. Szintén a segítőkészségüket emelném ki, mert az idők során törvényszerűen adódik egy-egy váratlan helyzet, és olyankor sokat számít, hogy mennyire partner a szolgáltató a megoldásban.

 9. Korfanti Gábor szerint:

  Szia Balázs!

  A keresőoptimalizáló tanfolyamod nagyon hasznos volt, azóta folyamatos látogató emelkedésről tudok beszámolni. Mindenkinek csak ajánlani tudom, ne hagyja ki!!!! A témához vissza kanyarodva a mi tárhelyszolgáltatónk is egy nagyon profi cég, évek óta nem volt semmilyen problémánk, szerintem a csomagjaik is nagyon jók és az áruk is baráti. Akár este kilenckor is hívhatóak, nagyon segítőkészek. Akit érdekkel a dima.hu, nézze meg. Még egyszer köszönöm, hogy részt vehetünk az oktatásodon. Üdvözlettel Korfanti Gábor

 10. dani szerint:

  Szia Balázs!

  Én sem ajánlom senkinek az ingyen tárhelyeket.
  Ma már olcsó és megbízható tárhelyek vannak Magyarországon, rendkívül gyorsan válaszolnak, ha esetleg probléma merülne fel. Inkább foglalkozzanak Ők (a tárhely tulajdonosok) a biztonsággal, mi pedig addig is tudunk marketingben fejlődni. Többek között ilyen profi blogoknak köszönhetően.

  Üdv: Dani

 11. jankó szerint:

  Szia Balázs!

  Újra itt(a tanfolyam anyagában)!
  Tök szépen érthető továbbra is a tananyag!Szépen tagolt,világos,jól és könnyedén olvasható,tanulható!
  Jó lenne már elkészítenem a honlapom!…

  Köszi az eddigi anyagokat is!

  Üdv:jankó

 12. jankó szerint:

  Szia Balázs!

  Ez az oldal is szupi volt,egyetemben az előzőekkel!
  Köszönöm neked!
  Hajrá! 🙂

  Üdv:jankó

Mit gondolsz? Szólj hozzá te is!