Ingyen domain, ingyen tárhely, ingyen fagyi
Utolsó frissítés Jan 13, 2019
Ingyen fagyi

Az internet az elmúlt húsz évben szinte minden tekintetben magával hozott egyfajta ingyenességet, de legalábbis elvárást az iránt, hogy mindent megkapjunk ingyen. Az ingyen domain és ingyen tárhely sem kivétel ez alól. Aki honlap indításán gondolkozik, az szinte biztos, hogy legalább rákeres, mit találhat ebben a témában.

Előre leszögezem: nem szeretnék egyértelműen sem pro sem kontra állást foglalni az ingyen domain vagy ingyen tárhely kérdésében. Ahogy majd a cikkben meglátod, van amikor ezeknek megvan a maga helye. Inkább azt szeretném, hogy segítsek dönteni: mikor (és miért) érdemes domain és tárhely témában pénzt kiadni, illetve hogy olyan nézőpontot adjak neked, amivel a cikk végére talán nem fogsz pár ezer forintot a saját bevételeid útjába állítani, ha domainről vagy tárhelyről van szó.

Amire viszont mindenképpen választ kapsz

 • Létezik-e ingyen domain és ingyen tárhely valójában?
 • Hol az átverés, vagy mondjuk úgy finoman, csúsztatás a dologban, amit mindenképpen bele kell kalkulálnod a döntésedbe?
 • Mi a fene az az ingyen fagyi a címben?

Fagyi fülbevalók

Ingyen domain, ingyen tárhely (na és persze ingyen fagyi): Miről olvashatsz ebben a cikkben?

Az alábbi linkekre kattintva az oldal megfelelő fejezetéhez juthatsz:

 1. Mit jelent az ingyen domain és ingyen tárhely?
  1. Mi is pontosan az ingyen domain?
  2. Mi az ingyen tárhely?
 2. Az ingyenes megoldások legnagyobb hátránya
 3. Ingyenes domain megoldások
 4. Ingyenes tárhely megoldások
 5. Mikor lehet hasznos az ingyen domain vagy ingyen tárhely?
 6. Hol van a kutya elásva? Hol van itt a trükk?
 7. Ingyen fagyi (de tényleg!)

Egyáltalán mit jelent az ingyen domain és ingyen tárhely?

Mi is pontosan az ingyen domain?

Az én tapasztalatom szerint ingyen domainhez általában kétféle üzleti modell alapján tudsz hozzájutni:

 1. Több tárhelyszolgáltató a tárhely első megrendelésénél általában 1-2 évre ingyen ad egy domaint.
 2. Ha nem saját domainről, hanem aldomainről van szó.

Az első egy jó marketingfogás, és segítség lehet akkor, amikor el akarsz indulni az első honlapoddal. De ha valójában jobban belegondolunk, akkor ez annyira ingyen domain, mint amennyire a mekiben a nagyobb menühöz van ingyen a sült krumpli.

A második valóban ingyenesnek nevezhető, viszont szigorúan véve nem domain. Nem a te saját domainedről van szó ugyanis, hanem általában aldomeinről, ennek minden hátrányával (és előnyével) együtt (lásd lejjebb).

Magyarul: az én tapasztalatom szerint valódi ingyen domain nem létezik. Ahogy az egyik vezető domain regisztrátor honlapján ki van fejtve, a domain nevekért a szolgáltatók is fizetnek az államnak, tehát gyakorlatilag megoldhatatlan egy domain nevet ingyen adni.

És mi az ingyen tárhely?

Ingyen tárhely esetén magáért a tárhely szolgáltatásért nem kell fizetni.

Ez már kevésbé egyértelmű, mint az ingyen domain esete, ugyanis itt már találunk olyan szolgáltatásokat, ahol akár hosszú távon is ingyenes a tárhely szolgáltatás.

Én az ingyen tárhelyet is két csoportba sorolom:

 1. Amikor a saját domainedet tudod ingyen elhelyezni egy tárhelyen.
 2. Amikor csak aldomaint kapsz ingyen.

↓↓↓↓ Olvass tovább, az ingyen fagyi története majd még csak ezután jön! ↓↓↓↓

Az ingyenes megoldások legnagyobb hátránya

Kicsit lejjebb olvashatsz arról, hogy mikor hasznos az ingyen tárhely és/vagy domain. De nézzük a két legnagyobb hátrányát!

 • Ha pénzt akarsz a honlapodból, akkor megboldogult féllábú Gyula bácsi kedvenc mondását tudom ide idézni, aki történelem tanár volt a középiskolában:

  – Feldobok egy pofont fiam, állj alá!

  Ha pénzt akarsz a honlapodból, akkor nem tudsz ingyen domainen, ingyen tárhelyen eredményt elérni. Te rendelnél egy ingyenes blogmotorra kitett honlapról? Az ügyfeleid sem rendelnének tőled.

  Az üzlet befektetés, még kicsiben is. Ha nem vagy hajlandó évente pár ezer forintot befektetni, akkor miért várod, hogy más adjon neked akár 10 Ft-ot is?

  Mert egyvalamit ne felejts! Itt tényleg legfeljebb pár ezer forintról van szó egy egész évben, amiért mind a saját domainedet, mind a tárhelyedet megrendelheted – korlátozások nélkül!

 • Tárhelypark hirdetés

 • Ami nem a tiéd, az nem a tiéd. Ha nem saját domained van, hanem az ingyenesség miatt megelégszel pl. egy aldomainnel, akkor azt bármikor elveheti, megszüntetheti, visszavonhatja stb. az a szolgáltató cég, akitől ezt bérled.

ingyenes domain megoldások legnagyobb hátránya

↓↓↓↓ Mindjárt jön az ingyen fagyi ↓↓↓↓

Ingyenes domain megoldások

Ha a fentiek után még mindig ingyen domainre vágysz, akkor íme néhány lehetőség – a teljesség igénye nélkül:

Ingyenes tárhely megoldások

Ingyenes tárhely szolgáltatás sokkal könnyebben található, mint ingyenes domain. Itt általában a csali vagy a korlátozás nem látszik azonnal, ezért érdemes mindenképpen nagyon jól átnézni a felhasználási feltételeket, megszorításokat.

Ingyenes tárhely szolgáltatások – messze a teljesség igénye nélkül:

↓↓↓↓ Nem kell már sokat várni a fagyira… ↓↓↓↓

Mikor lehet hasznos az ingyen domain vagy ingyen tárhely?

Mikor lehet hasznos az ingyen domain tárhely

Mindennek megvan a maga helye, még az ingyenes domain vagy tárhely szolgáltatás választásának is.

Én az alábbi esetekben javaslom, hogy ilyenben gondolkozz:

 • Kizárólag személyes célra indított honlap esetén. Pl. a családi fotókat feltenni, vagy egy-két írást megjelentetni online.

 • Amikor még kísérletezel az online megjelenéssel. Ezt én csak gyakorlásnak javaslom, és még akár ott is érdemes már azonnal fizetős szolgáltatásban gondolkozni, mert évi pár ezer forintot szinte azonnal meg kellene tudnod keresni!
 • Kiegészítő megjelenésként. Lényegében a Facebook is egy ingyenes tárhely, ha úgy vesszük, vagy pl. a Honlapra Fel! tumblr mikroblogja, ahová rövid gondolatokat teszek fel, amikkel nem akarom ezt a honlapot hígítani.
 • Kiegészítő látogatóforrásnak. Magyarországon a legkedveltebb a blog.hu és a cafeblog.hu ebből a célból. Sok esetben ki tudsz kerülni olyan, több százezres látogatottságú oldalakra, ahonnan az érkező látogatók száma általában bőven ellensúlyozza az ingyenesség miatti korlátozásokat.
 • Ingyenes megoldások jól hozzá tudnak járulni egy honlap SEO-jához. Itt fontos, hogy nem elsősorban az ingyenes honlapot kell SEO-zni – amit sokszor nagyon nehéz (bár félreértés ne essék, arra is nyugodtan építhetsz pl. linkeket, az nem fog ártani). Hanem az ingyenes honlap – pl. kiegészítő tartalommal, linkekkel – tud hozzájárulni a te fizetős tárhelyen elhelyezett, üzleti honlapodhoz. (Nem biztos, hogy úgy, ahogy sokan gondolják – olvasd el pl. a PageRank témájában írt cikkemet, hogy önmagában azzal link értéket nem igazán nyersz, hogy egy nagy blogszolgáltató oldalán regisztrálsz egy új aldomaint.)

↓↓↓↓ Még egy bekezdés, és: ingyen fagyi! ↓↓↓↓

Hol van a kutya elásva? Hol van itt a trükk?

Azt ugye jól tudjuk, hogy ingyen leves valójában nem létezik (persze ingyen fagyi igen, és olvass tovább, ígérem, hogy hamarosan megtudod, miről van szó!). Valószínűleg te is vállalkozó vagy, vagy legalábbis gondolkozol azon, hogy pénzt keress az interneten. Tudod, hogy ami neked pénzbe kerül, azt nem lehet ingyen adni.

Ezzel így vannak a domain regisztrátorok és tárhely szolgáltatók is. Ők is üzleti vállalkozást működtetnek, valahol meg kell keresniük azt a pénzt, amit tőled nem tudnak beszedni ingyen domain vagy tárhely esetén.

Ez nem feltétlenül átverés. Sőt, általában ez teljesen nyíltan ott van az üzletszabályzatban, kiveri a szemedet. Inkább úgy fogalmaznék, hogy ha nem tartod be az előző pontban írtakat (mikor lehet hasznos az ingyen domain vagy tárhely), hanem üzleti céllal akarsz ilyen helyeken honlapot indítani, akkor te szúrsz ki saját magaddal.

Az alábbi hátrányokról, korlátozásokról érdemes tudnod:

 • Valójában csak marketing akcióról van szó. Ahogy az ingyen domain 1. pontjában írtam, sokszor az a domain nincs is ingyen, csak ha rendelsz tárhelyet is, akkor az első évet (vagy 2 évet) adják ajándékba. Vagy éppen fordítva, az adott helyen regisztrált (és fizetett) domainhez jár az ingyenes tárhely.
 • Nem saját domain. Ha csak egy aldomaint kapsz ingyen, az nem saját domain. Ezen nincs mit tovább ragozni.
 • Korlátozott lehetőségek. Az ingyenes megoldások szinte mindig valamilyen korlátot hordoznak magukban. Pl. csak pici tárhely méret, nincs saját domain, php futtatási korlátozások, letöltési korlátozások, saját reklám kihelyezésének korlátja, stb.
 • A szolgáltató által kihelyezett reklám. Ezzel nekem nem az a bajom, hogy ő reklámoz valamit – valahonnan pénzt kell csinálnia, ha már az alap szolgáltatását ingyen adja. A baj az, hogy oda te is kitehetnél saját reklámot, ami neked hozna bevételt. Nem akkora vasziszdasz havi pár száz forintot megkeresni egy honlappal.

Tárhelypark hirdetés

↓↓↓↓ Na itt van az ingyen fagyi! ↓↓↓↓

Ingyen fagyi

Baskin Robbins doboz

Még a ’90-es évek közepén történt, amikor egy szórólapterjesztő céget vezettem.

Egy amerikai jégkrém márka jött be Magyarországra, és egy igen ütős kampánnyal szerették volna ismertté tenni magukat.

Budapest minden háztartásába kiszórtunk egy szórólapot, ami egyben egy kupon volt. Ha bemutattad valamelyik fagyizójukban, akkor kaptál egy gombóc ingyen fagyit.

Nem volt kisbetű, nem volt korlátozás: a fagyi tényleg ingyen volt!

Persze gondolhatod (vagy legalábbis tippelhetsz kettőt), hogy mi történt.

Mi is naponta háromszor jártunk fagyizni, de nem ez volt a legrosszabb. Ma már talán nem tenném, de egy ekkora kampánynál az a néhány gombóc fagyi, amit a terjesztők megettek, valószínűleg be volt kalkulálva.

Volt viszont olyan veszteség, amivel egyáltalán nem számoltak!

A szórólapterjesztéshez hozzátartozik az ellenőrzés. Amikor az akció lemegy, az ember a megrendelővel közösen végigjárja a területet, és véletlenszerűen megkérdezi a lakókat: megkapták-e a szórólapot. Jelen esetben az ingyen fagyis kupont.

De amit a belvárosban találtunk, az nem tetszett sem nekünk, sem a fagyis cégnek.

Először is a lakók túl nagy számban mondták határozottan, hogy ők bizony nem kaptak semmiféle ingyen fagyi kupont. Márpedig ez egy olyan dolog, amit az ember nem annyira felejt el, szóval már elkezdtünk gyanakodni: a terjesztőink vertek át, és tettek magasról a munkájukra.

Aztán jött az, amin igencsak ledöbbentünk!

Tucatjával találtuk felfeszegetve a postaládákat.

A gyerekek rájöttek ugyanis, hogy ez a kupon tényleg ingyen fagyit jelentett. Nem kellett hozzá semmit venni, semmit csinálni, csak egyszerűen bemutatni.

Feltörték, szétfeszítették a postaládákat a bérházakban (akkoriban még nem zárták annyira a lépcsőházakat), hogy aztán tízesével egyék a finomabbnál finomabb fagyit.

A hatalmas sorok a fagyizókban nem a jövőbeli vásárlókat jelentették, hanem a kuponokat százasával összegyűjtő rosszcsontokat.

Így immár nemcsak kutyavásár, de ingyen fagyi osztás is úgy tűnik, hogy egyszer adatott meg Buda (és Pest) városának.

Mi ebből a tanulság?

Egyrészt tényleg nincsen ingyen leves. A postaládát feltörő gyerekeket talán nem izgatta, de ez a márka hamar kivonult az országból.

Másrészt ha üzletileg ingyenes behúzó anyagokat használsz, akkor kell egy értelmes határt szabni. Mert az ingyenességnek nem lehet az a célja, hogy boldog-boldogtalan a te profitodon élősködjön. Az ingyenességnek csak az az egyetlen célja lehet, hogy azokat a fogyasztókat, akik amúgy hajlandók és képesek lesznek nálad pénzt hagyni, rávedd arra a bizonyos első lépésre.

Ingyen tárhely ingyen domain

Hogyan lehet ezt lefordítani az ingyen tárhelyre és ingyen domainre?

Valahogy úgy, hogy az a cég, amelyik anélkül kínál ingyen szolgáltatásokat, hogy valahol a sor végén megkérné az árát, az egészen biztos, hogy nem számíthat hosszú életre.

Aztán hogy amikor a szervereiket leállítják, a te honlapod rajtuk lesz vagy sem, az rajtad múlik.

Képek: Beverley Goodwin, Stéphanie Kilgast, Billy Alexander, MIKI Yoshihito.

Ingyenes anyagok

Rólunk mondták

SEO könyv

Stabil bevétel keresőoptimalizálással 2020 borító 3D látványterv

SEO hírek

Keresőoptimalizálás

Kapcsolódó bejegyzések

Honlapkészítes élőben

Honlapkészítes élőben

WordPress honlapkészítés élőben, avagy hogyan tudsz összerakni te magad is egy saját WordPress honlapot akár másfél óra alatt?! Nézd meg ezt a videót te is!

Ruhát a honlapodnak: ingyenes WordPress sablonok

Ruhát a honlapodnak: ingyenes WordPress sablonok

A WordPress sablonok egyénivé, könnyen testre szabhatóvá teszik a honlapodat még akkor is, ha teljesen kezdő vagy. Összegyűjtöttem a leghasznosabb és legprofibb ingyenes WordPress sablonok linkjeit, és néhány tanácsot.

Domain név választás

Domain név választás

Bármibe kezdesz az interneten, az első lépések egyike a domain név választás. És ez sok szempontból meghatározhatja a honlapod felfutását, egy jó domainnel akár milliós marketing költséget spórolhatsz meg. .hu, .eu, .com? Hosszú, rövid? Hogyan válassz jó domain nevet?

Hozzászólások

7 Comments

7 hozzászólás

 1. Kiss Jenő

  Az ingyentarhely.eu -n minden tárhely funkció elérhető, igaz csak 100 MB-on. De kísérletezni, próbálkozni jó lehet. A domain névért viszont fizetni kell.

  Válasz
 2. Disznós Imre

  Nagyon jó írás. Sajnos még mindig vannak olyanok, akik ezeken a dolgokon akarnak spórolni. Aztán persze csodálkoznak…

  Válasz
 3. Muzamel Tamas

  Nagyon jól osszefgolaltad a dolgot! Azzal is egyet értek, ha egy cég nem képes éves szinten 10-15 ezer forintot kifizetni saját domain-ért és saját tárhelyért az ne akarjon az interneten megjelenni és értékesíteni!

  Válasz
 4. Gabriel Karikas

  A dolog messze nem uj – talan csak arra a szakallas kozmondasra kellene emlekezni meg – hogy olcso husnak hig a leve. Es vajon milyen, ha ingyen van? Na de tullepve az olcso szlogenen, az elemzes valoban profin mutat ra az alapveto hatranyokra, es tar fel nehany elonyt is. Lehetne meg tovabb is elemezni, de abbol mar egy marketing konyv lenne.

  Válasz
 5. FÓTYI ERIK

  Szuper cikk, így van, minden amit írtál

  Válasz
 6. Mészner Viktor

  Szia Balázs !

  Szóról szóra így van, ahogyan írod. A túravezetés is így műkődik.
  Köszönőm ezt a szuper cikket !

  Viktor

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Szilágyi Balázs webinar behúzó háttér

Hogyan keress te is pénzt otthonról ingyenes tréning

Íratkozz fel hírlevelünkre, és azonnal megnézheted a Hogyan keress te is pénzt otthonról online tréninget!

Adatkezelés

Sikeres jelentkezés. Hamarosan küldjük az információkat a tréninghez.