Mi a WordPress? És mire jó?
Utolsó frissítés Mar 5, 2020
Wordpress logó

Mi a WordPress? A kérdésre nagyon egyszerű a válasz. Egy olyan program, aminek a feladata honlapok megszerkesztése, és a láthatatlan háttér biztosítása ahhoz, az a honlap úgy nézzen ki, ahogy meg lett tervezve. Magyarul egy „csendestárs”, aki mindig ott van, mindig végzi a dolgát, de igazából sosem látszik. Én már el sem tudnám képzelni az internetes jelenlétet WordPress nélkül, ez a honlap is vele készült, és az ő segítségével jut el hozzád.

A WordPress működése, és hogy miben segít neked

(Először is elnézést, ha túl szájbarágósnak találod ezt a cikket. Igyekeztem úgy megírni, hogy annak is teljesen világos legyen, mi a WordPress, aki még soha nem hallott róla. Ha neked ez már megvan, akkor olvasd el a többi, WordPress témában írt cikkemet.)

Ahhoz, hogy egy honlap eljusson a látogató képernyőjére, legalább az alábbi dolgoknak léteznie kell a háttérben:

 1. A honlap anyagát tartalmazó fájloknak. Ezek hasonló fájlok, mint amiket te is használsz pl. Wordben, csak más a felépítésük.
 2. Ezeknek a fájloknak egy napi 24 órában az internetre kapcsolt számítógépen kell lenniük.

De ha ez megvan, akkor még csak odáig jutottál el, hogy van egy egyszerű, úgynevezett statikus honlapod. Vagyis ami mindig ugyanúgy néz ki, ráadásul már csak ahhoz, hogy egy egyszerű szöveget vagy képet elhelyezz benne, értened kell valamilyen szinten a programozáshoz. A bonyolultabb megoldásokról, pl. egy menüről ne is beszéljünk…

Erre találták ki okos emberek a tartalomkezelő rendszereket. Ezek olyan programok, amik ezt a bonyolult háttérmunkát elvégzik helyetted, és profi, sok mindent tudó honlapot tudsz készíteni bármilyen programozói tudás nélkül. A WordPress pedig pontosan egy ilyen tartalomkezelő rendszer, mégpedig az én véleményem szerint a jelenleg elérhető egyik legjobb.

Mi a WordPress előnye?

 • Teljesen ingyenes. Így van, semmilyen trükk nincs benne. Bármikor és bárki által ingyenesen letölthető, és szabadon felhasználható.
 • Magyarul is elérhető. Nem kell hozzá angolul tudni, a WordPress és nagyon sok elérhető kiegészítése magyarul is elérhető.
 • Egyszerűen kezelhető. Nem kell a programozáshoz vagy az internethez értened, hogy meg tudj csinálni egy honlapot, vagy bármit szerkeszteni tudj rajta. Egyszerű, érthető, egérrel pár kattintással megoldható beállításokkal bármit megcsináhatsz.
  Wordpress adminisztrációs felülete

  WordPress adminisztrációs felülete: könnyen és egyszerűen használható

 • Folyamatos fejlesztés. Kb. havonta jelennek meg újabb és újabb verziók, amik szintén ingyen letölthetők. Ez akkor fontos, ha folyamatosan ki akarod használni az internetben rejlő lehetőségeket, és haladni akarsz a korral.
 • Keresőoptimalizált. Ez a varázsszó minden honlap tulajdonos számára fontos. Arról van szó, hogy extra munka nélkül, egyszerűen el tudod vele érni azt, hogy a honlapod a Google-ben vagy más keresőkben jó helyre kerüljön a találatok között, az emberek rátaláljanak és így látogatóid is legyenek.
 • Rengeteg kiegészítő van hozzá. Ingyenes és fizetős sablonok és bővítmények ezrei (ezek egy része magyarul is elérhető) teszik teljesen testre szabhatóvá a honlapot. A sablonokkal grafikus vagy komoly tervezési nélkül új ruhába öltöztethető, a kiegészítők pedig olyan működést tesznek könnyen és gyorsan elérhetővé, amiért sokak még mindig százezreket fizetnek.
 • Nyílt forráskódú. Ez azoknak fontos, akik komolyabb honlapokban gondolkoznak. A dolog annyit jelent, hogy bárki szabadon belenyúlhat a saját honlapjának a működésébe, és testre szabhatja. Az eredmény: teljesen egyénire szabott honlap és minimálisra szorított fejlesztési költségek.

Mi a WordPress?

Mire használható a WordPress?

Ez az a pont, ahol megesik, hogy magukat szakértőnek nevezők elriasztják a vállalkozókat a WordPress használatától. Lenézik, lekicsinylik, és valahol a háttérben megpróbálják őket meggyőzni, hogy valójában a saját maguk által kifejlesztett, több éve elavult rendszerre van szükségük, de legalábbis jó néhány százezer forintért egyedi fejlesztésre.

Pedig ez nem igaz. A WordPress egy blog motor, vagyis arra lett kifejlesztve, hogy ha valaki blogot akar írni, akkor azt könnyen megtehesse. De ez a blogmotor jelenleg többre képes, mint a magyar piacon akár pénzért elérhető tartalomkezelő rendszerek szinte mindegyike. Ráadásul ingyen.

Mi a WordPress?

De nézzük, mire használható a WordPress:

 • Blog indítására. Valóban erre is jó. Ha semmi másra nincs szükséged, csak hogy leírd a gondolataidat és szabadon terjeszd a világhálón, arra tökéletes, ingyenes és gyors megoldás egy egyszerű WordPress honlap.
 • Céges honlapokhoz. Nincs olyan feladat, amit egy céges honlapnak tudnia kellene, és a WordPress nem képes rá. Ráadásul a legtöbb igény az ingyenesen elérhető sablonokkal és bővítményekkel elérhető, legfeljebb némi ráncfelvarrásra van szükség a céges arculat megőrzése miatt. Így pár tízezer forintért, akár két hét alatt elkészülhet egy teljesen működő, profi céges honlap.
 • Személyes honlapokhoz. Egyre több embernek vagy családnak van saját honlapja. Ezek többsége sajnos kinézetre vagy funkcionalitásra már nem felel meg a mai kor követelményeinek. Kiváló megoldás nekik is egy WordPress honlap, teljesen ingyenesen.
 • Portfólió oldalakhoz. Művészek, kreatív cégek (pl, reklámügynökségek, rendezvényszerezők) számára egy portfólió honlap kicsit mást jelent, mint egy normál céges honlap. Itt az a cél, hogy művészi módon tudják bemutatni azokat a munkáikat, amikre a legbüszkébbek. Rengeteg ingyenesen vagy minimális (kb. 50 dollár) díjért letölthető sablon van, ami számukra tökéletes megoldás.
 • Webáruházhoz. Szintén bővítményekkel vagy sablonokkal a WordPress könnyen egy teljes funkcionalitással rendelkező webáruházat varázsolhat a honlapodból. Tökéletesen működik ez a megoldás, de megjegyzem, ez az a terület, amire van jobb és szintén ingyenes megoldás.
 • Egyedi igényekhez. A rengeteg elérhető sablon és a nyílt forráskód segítségével az egyedi igények gyorsan és olcsóbban megoldhatók. Olyan ez, mintha egy autót az első csavartól akarnánk felépíteni, vagy egy meglévőt tuningolunk – természetesen a WordPress az utóbbi. WordPress alapon futnak linkkatalógusok, fórumok, előfizetéses weboldalak. Ráadásul ezek mindegyikéhez az alap funkcionalitás is bővítmény formájában elérhető, tehát a példánál maradva nem csak az autót tudjuk előre megvenni, de a tuning készletet is.

Mi a WordPress?

Ingyenes anyagok

Rólunk mondták

SEO könyv

Stabil bevétel keresőoptimalizálással 2020 borító 3D látványterv

SEO hírek

Keresőoptimalizálás

Kapcsolódó bejegyzések

WordPress kapcsolódó bejegyzések

WordPress kapcsolódó bejegyzések

WordPress kapcsolódó bejegyzések bővítmény: Haogyan jelenítsd meg a honlapodon a kapcsolódó vagy hasonló cikkeket, tartalmat, bejegyzéseket. Megmutatom az ingyenes bővítményt, és hogy milyen két előnye van ennek a lehetőségnek? + passzív jövedelem tipp!

WordPress gyorsítás

WordPress gyorsítás

Hogyan gyorsítsd a WordPress honlapodat? WordPress gyorsítás 7 egyszerű lépésben, amit szakértelem nélkül is el tudsz végezni!

Hozzászólások

25 Comments

25 hozzászólás

 1. Ági

  Kedves Balázs!

  Most akadtam az oldaladra. Olyan weboldalt tervezek készíteni, amely naponta frissülő képes cikkeket tartalmaz, az oldalt pedig bekapcsolnám az adsense rendszerébe, hogy hirdetések jelenjenek meg rajta. A kérdésem, hogy ilyet is tud a wordpress? Ha igen, van bármilyen tudásanyagod, amely végigvezet a telepítés és a felépítés lépésein? Köszi előre is!

  Válasz
  • Szilágyi Balázs

   Tulajdonképpen bármit tud a WordPress, a részletek a használt sablonon illetve bővítményeken (plugin) múlnak. Amit írsz abszolút megoldható, sőt – sokan élnek ebből részben vagy egészben. 🙂

   Van egy Online WordPress tanfolyamom, ami részletesen megtanít a WP-t használni, itt a 2. részben az AdSense-ről is van valamennyi szó, bővítményt is adok hozzá, amivel a hirdetéseket könnyebben tudod kezelni: http://honlaprafel.hu/szolgaltatasok/online-wordpress-tanfolyam/

   Válasz
 2. Péter

  Kedves Balázs!

  Nagyon érdekesek és hasznosak a cikkeid és a videóid is egyaránt, gratulálok! Sajnos nem igazán ismerem a WordPresst, én is csak most „barátkozom” vele. Engedj meg kérlek egy kérdést; Adott egy WordPress futtatására is teljesen alkalmas tárhely, illetve ugyanehhez a táthelyhez több (3 domain) is van regisztrálva. Úgy, hogy az egyik domainnel már egy komplett Worpress oldalt használok, így ha a többi domainhez is WordPresst szeretnék használni, akkor azt teljesen újból, a másik, általam használni kívánt domain-em saját MAPPÁJÁBA újból fel kell telepíteni és gyakorlatilag a „nulláról” indulni vele? A másik (már használatban lévő) wordpressre nincs hatással, nem „zavar” bele? Bízom benne, hogy érthetően fogalmaztam 🙂 Köszönöm válaszod előre is, további jó munkát kívánok! Péter

  Válasz
  • Szilágyi Balázs

   Kedves Péter!

   Így van, egy tárhelyre akárhány WordPress feltelepíthető, nem zavarják egymást. Van egy multisite opció is, amikor éppen azt tudod kihasználni, hogy egyben kezelsz tőbb WordPresst, de ha jól értem neked épp nem erre van szükséged. Szóval működik, nekem is így van fent pl. ezen a tárhelyen is sok WP amit most olvasol. 🙂

   Válasz
 3. György

  Kedves Balázs!
  Én is rövid ideje botlottam a WP-be és nagyon megtetszett az egyszerű kezelhetősége és a fantasztikus fejlesztői bázisa.
  Egy kérdésem lenne:
  Ha a gépemen /localhost/ készítek egy mintát a saját honlapomból, akkor azt hogyan lehet egyszerűen áthelyezni a szolgáltatónál lévő tárhelyre?

  Előre is köszönöm

  Válasz
  • Szilágyi Balázs

   Kedves György!

   Egyrészt a fájlokat kell egy az egyben átmásolni (célszerű a teljes honlap tartalmát, a WordPress installációval együtt), másrészt pedig az adatbázist. Ez egy kicsit technikai, viszont így garantáltan és pár lépéssel ugyanaz a verzió kerül át élesbe.

   Válasz
 4. Ilona

  Próbáltam már utánanézni annak, hogy a WP mennyire használható magas forgalmú weboldalak létrehozására, de sajnos nem találtam egyértelmű választ. Eddig a WP-t használtam céges weboldalak alapjaként, de most valami nagyobb tervem van. 🙂 Őszintén szólva nem szívesen kezdenék ismerkedni más rendszerrel, mert az ötletet mihamarabb szeretném megvalósítani. Elgondolkoztam a Drupalon, de még sosem használtam, nem is láttam milyen. WP-hez nagyrészt megvannak a szükséges ismereteim, ami még újdonság lesz, azt is tudnám, hogy hol keressem. A nagy kérdés csak az, hogy mennyire alkalmas valóban magas forgalmú portál alapkövének? Mondjuk napi sok ezer látogatóval és userrel.
  Blognak nagyon jó, céges weboldalnak is nagyon jó, de kicsit tartok attól, hogy egy közösségi oldal jellegű sitehoz már kevéssé alkalmas.

  Válasz
  • Szilágyi Balázs

   Az ördög a részletekben rejlik Ilona.

   Egyrészt maga a szerver is korlátozhatja a teljesítményt, ha ilyen forgalmat akarsz, akkor már el kell gondolkozni legalább egy virtuális szerverben, vagy akár egy teljesen sajátban.

   Másrészt a pontos funkcionalitás. A WordPress telepakolva sok pluginnal már képes megborulni nagyobb forgalom alatt. Ilyenkor már bele kell nyúlni a fájlokba, kiírtani a fölösleges kódokat, és lehetőleg nem bővítményekkel megoldani a funkciók nagy részét. De még akkor is lehetnek olyan dolgok (pl. chat), ami rengeteg erőforrást tud felemészteni.

   Szóval alapból mint WordPress igen, alkalmas erre, de a konkrét válasz az nagymértékben a részletektől függ.

   Válasz
   • Ilona

    Köszönöm a választ! 🙂

    Igen, azt sejtettem, hogy nem pluginekkel kell összelegózni. Nem is szeretem őket használni. Eddig egy nagyobb oldalt fejlesztettem wp-re, de forgalmát tekintve nem nagyobb, mint egy átlagos cég forgalma. A „nagysága” csak a speciális részletekben rejlik, amiket mind én tettem hozzá az oldalhoz. Gyakorlatilag egy teljes adatkezelő rendszert építettem mögé. Események felvitelére az adminoknak, regisztrációs lehetőség a usereknek, aztán automatikus értesítők, statisztika, stb.

    Azt hiszem meg fogom próbálni ezzel a rendszerrel elindítani az ötletem. Ha beválik, akkor lesz keret arra, hogy profival leprogramoztassam újra, illetve a szerver ügyben is természetes, hogy fejleszteni kell majd. Szeretnék már ezzel a problémával találkozni, de még nagyon az elején tartok. 🙂

    Válasz
 5. Zsuzsanna

  🙂 :-*
  örök hálám!!!

  Válasz
 6. Zsuzsanna

  Szia,

  köszönöm gyors választ.. sajnos nem sikerül. A „Hozzászólások ki és bekapcsolása” fülre kattintva csak finom beállításokat enged, korlátozásokat (értesítés, avatar, stb,) de olyan nincs, hogy ne is legyen ott az ablak, pedig zavaró nagyon (lassan agyvérzést kapok :)) ). A „mit lássunk”-ban sincs bejelölve sem a hozzászólás, sem az interakció, mégis ott az ablak :((. Hetek óta szenvedek vele… Érdekes amúgy, hogy csak a felső menüsor oldalainál csinálja, az oldalsónál nem, ezért volt gyanús, hogy sablonfüggő…. de nekem szükségem van mindkét menüre :(.
  Van még vmi mentőötlet?

  köszönöm

  Válasz
  • Szilágyi Balázs

   Ezt ikszeld ki az alapbállításoknál: Hozzászólások engedélyezése az új bejegyzésekhez

   A már megjelent oldalaknál pedig egyenként kell kikapcsolni. Tegnap nem jól írtam, ez a helyes: Mit lássunk -> Interakció -> Hozzászólások engedélyezése

   Ezt kell kiikszelni az adott oldal vagy bejegyzés szerkesztésén belül, és utána rámenteni.

   Válasz
 7. Zsuzsanna

  Kedves Balázs,

  tényleg óriási segítséget nyújtasz a magamfajta kezdőknek, amiért nagyon hálás vagyok. Alapvetően úgy gondoltam, hogy én már nem akarok újat tanulni, és szakembert kerestem, amikor a honlapodra tévedtem, és annyira fellelkesültem a cikkeiden, hogy mégis magam vágtam bele a honlapkészítésbe.
  November végén indítom a vállalkozásom, de addigra szeretném, ha a honlapom összebarátkozna a Google-lel :), úgyhogy egyelőre elérhetőségek nélkül írogatom a cikkeimet különféle kulcsszavakra, amikhez a kincset érő kulcsszókutatás-tanfolyamod ad segítséget :)….
  Két kérdésem lenne, az egyik a WordPress-el kapcsolatos, ezért írok ide: Twenty Fourteen sablont használok, mert responsive, és fontos, hogy mobilon is jól olvasható legyen. Van ötleted, hogyan tüntethetném el az oldalak aljáról a hozzászólás lehetőségét? vagy ha ez a sablon sajátja, tudnál ajánlani olyat, ami responsive és 2 (felső és oldalsó) menüsáv van?
  A másik kérdésem, hogy amíg 2-3 naponta bővül új aloldalakkal a honlapom, érdemes-e (és milyen gyakran) újra küldenem a webhelytérképet a Google-nak, vagy indexeltetni az új oldalakat? Mikor válik ez automatikussá? Sajnos ezekről még nem találtam számomra is emészthető összefoglalást (a webmestereszközök súgót nem nekem találták ki 🙂

  köszönöm:
  Zsuzsi

  Válasz
  • Szilágyi Balázs

   Kedves Zsuzsi!

   Először is köszi. 🙂

   A hozzászólásokat kompletten a Beállítások -> Interakció menü alatt tudod kikapcsolni. A már megjelent bejegyzéseknél egyenként kell kiikszelni. Ha nem látod ezt a lehetőséget, akkor kattints jobb fölül a „Mit lássunk?” opcióra, és ott válaszd ki a hozzászólásokat. Amúgy ez sablonfüggetlen.

   Webhelytérkép attól függ, mit használsz. Ha valamelyik WordPress bővítményt, pl. az általam ajánlott YOAST-ot, akkor az automatikusan frissíti, nem kell mindig újra beküldened.

   Válasz
 8. Antal Györgyi

  Kedves Balázs!
  Érdeklődnék hogy egy nem-wordpress alapú statikus weboldalba be lehet -e illeszteni egy wordpress blogmotort? Vagy akkor ahhoz az egész weboldalt át kellene rakni wordpress-re?
  Nem vagyok otthon még wordpress témában 🙂
  Gratula, hasznos cikk!!
  Üdv.Antal Györgyi

  Válasz
  • Szilágyi Balázs

   Ha a valami.hu domain alatt statikus honlap van, akkor a valami.hu/blog mappában vagy bármi más nevű mappában megoldható.

   Válasz
 9. ariam

  Én is azzal kezdtem, mivel életemben nem csináltam még ezelőtt honlapot, és az interneten csak leveleztem meg játszottam, szóval szinte 0 tudással pár óra alatt összedobtam vele az alapokat, persze azóta már teljesen máshogy néz ki az oldal, és mindennap fedezek fel újdonságokat. (Mondjuk én az a példádban említett rosszfajta vagyok, aki letölt mindenfélét, és kísérletezik. Egy szerencsém van: munkám során megszoktam, hogy a ctrl s-t automatikusan használjam, így itt is mentek elég gyakran, így egy-egy összeomlás nem a világ vége, csak egy újabb kihívás.) 🙂

  Válasz
 10. Nagy Endre

  Szép napot!

  Az egyik honlapom WordPress. Egy ingyenes sablont használtam. Én magam készítettem a honlapot. Azóta mindenkinek ajánlom. Könnyen kezelhető, átlátható, és ahogy Balázs is írta Keresőoptimalizált. Ennek fontosságát csak erősíteni tudom. Én végzem a linképítést is, és megy előre a keresőben mint a tehervonat 🙂

  Ami még számomra (is) fontos hogy validált weboldalt kapunk, amit Éva honlapjánál is láthatunk. Szép munka, le a kalappal 🙂

  Köszönöm a cikket Balázs, osztom is 🙂

  Válasz
  • Szilágyi Balázs

   Köszönöm Endre, örülök hogy tetszett. 🙂

   Válasz
 11. Éva

  Kedves Balázs!

  Jó időben botlottam bele leírásodba. Épp most készülök a weboldalam fejlesztésére és hosszas bizonytalanság után döntöttem, hogy az egyedileg fejlesztettről áttérek a WordPress-re! Én is egy hozzá nem értő vagyok és borzasztó nehéz eligazodni a netes világban. Mindenki mindent ajánl ezerrel, de sajnos (gondolom nem vagyok egyedül) én sem rendelkezem annyi tudással, hogy el tudjam dönteni melyik ajánlat igazán profi, melyik csak pénzlehúzós. Nem látom az összefüggéseket a különböző technikai lehetőségek és megoldások között. Sok energiát vesz el egy egyszemélyes vállalkozásnál mint az enyém is, hogy megpróbálja megtalálni a hiteles embereket és a hozzátartozó szolgáltatást.
  Talán most sikerült weblapfejlesztésem kapcsán, mert Ő is ebben erősített, hogy jó megoldás lesz számomra áttérni a WordPress-re. Meggyőző volt a Te ajánlásod is.
  Falusi vendéglátóként szállás és programok a fő termékem. Van-e valami jó tanács amit a weboldalfejlesztés kapcsán figyelmembe ajánlanál?

  Válasz
  • Szilágyi Balázs

   Kedves Éva!

   Két tanács:

   1. Határozd meg pontosan a honlapod üzleti célját, és várd el hogy a fejlesztő ahhoz rakja össze az egészet. Kocsit sem azért veszünk, mert épp szürke van raktáron és a szerelő az Opelhoz ért, hanem mert közlekedni akarunk, kényelmesen. Ha bármikor az az érzésed, hogy nem rólad és az üzletedről szól a dolog, akkor hagyd ott és keress más fejlesztőt.

   2. Keress meg egy-két ügyfelét a fejlesztőnek és kérdezd meg mint vállalkozó a vállalkozót, hogy azt kapták-e, amit kértek, elégedettek-e a honlappal.

   Még innentől is kicsit szerencse, mert sajnos a WordPress fejlesztés sokaknak azt jelenti, hogy teledobáljuk mindenféle bővítménnyel meg sablonnal az oldalt aztán addig állítgatjuk amíg nagyjából nem omlik össze, de ha erre a két pontra figyelsz, akkor nagyon nem nyúlhatsz mellé. 🙂

   Keress meg személyesen, ha több segítségre van szükséged.

   Válasz
 12. Bucsi Andrásné

  Kedves Balázs ! Szóhoz nem jutok az örömtől, amikor azt írod szájbarágos….Tudod másfélét, magasröptű magyarázatot kb 100 at már láttunk .Olyan kell amiből az is megérti aki most kapcsolja be a számítógépet.
  Szóval , köszönöm!
  Barb anyó

  Válasz
  • Szilágyi Balázs

   Kedves Barb anyó!

   Köszönöm, és örülök hogy tetszik a szájbarágós jellege. 🙂 Éppen az a célom, hogy mindenkinek valóban hasznos és felhasználható infók jelenlenek itt meg, ne pedig szakmát-a-szakmának vagy rizsát-a-népnek szövegek, amikből tényleg túl sok van. A WordPress éppen azért jó, mert nagy cégek honlapjaira is tökéletes, de a dobozból elővéve bárki szinte azonnal saját kis médiát építhet belőle a neten. Remélem, ehhez tudok itt adni némi segítséget…

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Szilágyi Balázs webinar behúzó háttér

Hogyan keress te is pénzt otthonról ingyenes tréning

Íratkozz fel hírlevelünkre, és azonnal megnézheted a Hogyan keress te is pénzt otthonról online tréninget!

Adatkezelés

Sikeres jelentkezés. Hamarosan küldjük az információkat a tréninghez.