Miért fontos a honlap látogatottság és mit jelent pontosan?
Utolsó frissítés Oct 30, 2018
Koala

A honlap látogatottság nagyon egyszerűen az a szám, ahányan a honlapot megnézik egy adott időszakban. Leginkább napi honlap látogatottságról szokás beszélni, de lehet nézni heti vagy havi időszakra is.

Magyarországon kisebb céges honlapoknak akár napi 10-20 látogató is elég lehet, persze ez attól függ, hogy mi a cél a honlappal. Napi 500-1000 látogató itthon már az értékesíthető reklámfelület alját jelenti. Amikor ezt a bejegyzést írtam, napi 5-600 látogatóval be lehetett kerülni a 3000 legolvasottabb magyar honlap közé, legalábbis a Webaudit adatai szerint. A napi több ezres honlap látogatottság már jelentős és hozzáértő háttérmunkát feltételez, az ilyen honlap már könnyen dominálja a saját területét. A határ itthon a legnagyobb hírportálok napi 2-3 milliós látogatószáma.

Angol nyelvterületen a sokkal több internetező miatt nagyobb látogatószámok is vannak. Bár mivel ott több a honlap is, ezért a néhány százas napi látogatottság bizonyos helyzetekben már ott is eredménynek számít.

Milyen honlap látogatottság adatok mérhetők még?

A honlap látogatottsággal kapcsolatban sok adatot lehet még mérni. Ami egy internetes vállalkozó számára ezek közül kiindulásnak a legfontosabb lehet, az alábbiak:

 • Látogatások: összesen hányszor nézték meg a honlapot. Ha ugyanaz az ember pl. 2-szer megy föl a honlapodra egy nap, akkor az itt kettőnek számít.
 • Egyedi látogatók: hány ember nézte meg a honlapot. Az előző példánál maradva, aki egy nap kétszer ment föl a honlapodra, az itt csak egynek számít.
 • Oldalmegtekintések: összesen hány oldalt (aloldalt) néztek meg. Ha egy látogató alaposan szétnézett a honlapodon, és a menüben kattintgatva öt aloldalt nézett meg, az itt 5-nek számít.
 • Oldal/látogatás: egy látogató átlagosan hány oldalt nézett meg. Ez általában egy törtszám, hiszen itt átlagot számítanak. Azért fontos, mert így az mérhető, hogy mennyire szeretik a látogatók a honlapot, mennyire maradnak ott, néznek szét.
 • Látogatás átlagos időtartama: Egy látogató mennyi időt (perc, másodpercben szokás mérni) töltött el a honlap oldalait böngészve.
 • Google Analytics honlap látogatottság adatok

  Honlap látogatottság adatok Google Analyticsben

Mire használhatók a honlap látogatottsági adatok?

Önmagában egy honlap látogatottságából még nem érdemes sok mindenre következtetni. Egy atomerőműveket építő cég például akár havi egy látogatóval is tökéletesen működhet, nekik elég ha évente egy megrendelésük van. A másik véglet egy országos hírportál, ami még akár napi százezer látogató esetében is könnyen csődbe mehet.

Egy átlagos vállalkozás esetében ugyanakkor a honlap látogatottság növelése sokszor az első lépés az internetes jelenlét, vagy akár a vállalkozás jövedelmezőségének növelésére. A több látogató ugyanis nagyobb merítést jelent, akikből aztán már lehet finomabb marketing technikákkal célpiacot szűkíteni, hírlevél feliratkozókat szerezni, és végső soron új vásárlókhoz vagy hűséges, visszatérő vevőkhöz jutni.

Tehát fontos, hogy önmagában a honlap látogatottsági adatokból még sok következtetést nem lehet levonni, ehhez ismerni kell az adott vállalkozás működését, a honlap célját, és a honlappal kapcsolatos további adatokat, például a konverziókat.

Általánosságban azonban az is igaz, hogy ha valaki folyamatosan tudja növelni a honlapja látogatottságát, akkor abból sok baja nem lehet. A több látogatóval mindig lehet kezdeni valamit, míg ha nincs elég látogató, az az egyik biztos út a csődhöz.

Miért fontos a honlap látogatottság?

Hogyan mérheted a saját honlapod látogatottságát?

A saját honlapod látogatottságát többféle módon mérheted, erre a legjobb a Google ingyenes, magyarul is elérhető, Analytics (elemzések) nevű programja. Ha még nem használod, akkor érdemes, sok hasznos adathoz juthatsz belőle. A telepítése nagyon egyszerű, ide kattintva megtalálod a Google Analytics beállítását lépésről lépésre.

Ha csak egyszerűen kíváncsi vagy ebben a témában, akkor jó néhány magyarországi honlap látogatottsági adatait találod meg a webaudit.hu oldalon.

Ingyenes anyagok

Rólunk mondták

SEO könyv

Stabil bevétel keresőoptimalizálással 2020 borító 3D látványterv

SEO hírek

Keresőoptimalizálás

Kapcsolódó bejegyzések

Linképítés árak

Linképítés árak

A linképítés árak között keresgélve az interneten rengeteg csomagajánlatot találsz. De mit kapsz a pénzedért cserébe? Először olvasd el ezt a cikket és utána nézz körbe!

Hozzászólások

1 Comments

1 hozzászólás

 1. Dani

  Kedves Balázs!

  Fontos a honlap látogatottsága, nekem talán a legfontosabb adat, hogy melyik városból nézték a legtöbben a honlapot és hogy mennyien.

  Ezzel pontosan tudjuk követni, melyik kampány, mekkora látogatottság növelést hozott (napi vagy havi szinten).

  Mindig csak az egyedi látogatók számát szoktam követni.

  A google analytics nélkül egy komolyabb cég ma már élni sem tudna, vagyis elemezni.

  Nagyon egyszerű és jó eszköz.

  Mindig meg van nyitva és követem a valós idejű látogatók számát is (mit néznek és honnan). Az az oldal van nyitva most is.

  Követem és olvasom a cikkeidet, nagyon jók! Szeretek tanulni és okos emberek hozzászólásait olvasni.

  Üdv: Dani

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Szilágyi Balázs webinar behúzó háttér

Hogyan keress te is pénzt otthonról ingyenes tréning

Íratkozz fel hírlevelünkre, és azonnal megnézheted a Hogyan keress te is pénzt otthonról online tréninget!

Adatkezelés

Sikeres jelentkezés. Hamarosan küldjük az információkat a tréninghez.