A Honlapra Fel! története (így kezdődött)
Utolsó frissítés Feb 18, 2020
Szilágyi Balázs - A Honlapra Fel! története

Vajon mi volt az első lépés? Mi vezetett odáig, hogy létrehoztam a Honlapra Fel! márkát és weboldalt, ami ma már valószínűleg az online marketing oktatás piacvezető vállakozása Magyarországon? És mi jött utána?

Ebben a cikkben összefoglalom neked a kezdeteket. Remélem, tudok segíteni, ha te is abban a cipőben jársz most, hogy csak keresed az utad, vagy szeretnél valamibe belekezdeni. Talán nem tudod mibe, talán csak azt nem tudod, hogyan.

De egy biztos: ha elkezded, valószínűleg jönni fognak a nehézségek! És ezzel az írással azt szeretném neked megmutatni, hogy ne add fel. Hidd el, én sem a csúcson kezdtem. Nagyon is megküzdöttem azért, hogy ide eljussak!

Egy korszak vége

1994. és 2012. között szórólapterjesztéssel foglalkoztam. Vagyis vállalkozó voltam korábban is, de egy nagyrészt másik területen. Akkor úgy alakult, hogy az a vállalkozásunk szinte egyik napról a másikra csődbe ment. Több dudás voltunk egy csárdában, és nem tudtuk megtalálni azt az utat, ami a válság utáni gazdasági környezetben való talpon maradáshoz szükséges volt. 2010-ben még a piacvezetők között lévő cégünk mindössze 2 év alatt szinte teljesen leépült.

Nekem ekkor már volt 2 gyermekem, és döntenem kellett. Maradhattam volna a szórólapterjesztésben, ahogy nagyon sok akkori kollégám csinálta. Elmehettem volna valószínűleg jó fizetésért informatikusként dolgozni – egy BME Informatikusi diplomával nem hiszem, hogy bármikor is gondot jelentett volna az elhelyezkedés. De én nem ezt választottam. Kaptam is érte hideget és meleget, de erről majd később.

Egy teljesen új terület

Akkor már bő egy éve üzemelt a Rántott hús wokban gasztroblogom. Ekkorra a kezdeti nehézségek után már azt is megtanultam, hogyan lehet a Google-ben egyre jobb és jobb eredményeket elérni.

Persze messze voltam attól, hogy profi és minden téren tapasztalt SEO szakembernek nevezhessem magam, de jól tudtam, hogy amit én el tudok érni egy honlappal a keresőben, az már akkor messze több volt, mint amit az átlag vállalkozó magától meg tudott valósítani. A programozás és a honlapkészítés sem állt távol tőlem így úgy éreztem, eljött az idő a váltásra.

2012 szeptemberében lefoglaltam a honlaprafel.hu domaint – ezt a honlapot amit most olvasol -, és elkezdtem összerakni a SEO és honlapfejlesztő szakértői honlapomat.

Teljesen hülyének tartottak

Igen, ez így volt. Majdnem 40 éves voltam, 2 gyerekkel. Nemcsak otthagytam azt a területet, amivel 18 évig foglalkoztam, de ahelyett, hogy egy „biztos” állást választottam volna, elkezdtem a megtakarított pénzünket egy olyan vállalkozásba beletenni, amihez korábban semmilyen közöm, tapasztalatom nem volt.

Ráadásul amiről a többség nem is tudott, hogy külső szemmel igazi „pénzégetésbe” kezdtem. Nem csak a legszükségesebbekre költöttem ugyanis, hanem már az első naptól kezdve minimum napi 1000 Ft-ot költöttem például csak Facebook hirdetésekre. És még csak nem is eladni akartam ezekkel a hirdetésekkel, „csak” hírlevél feliratkozókat szerezni. Hogy miért? Lásd majd kicsit később!

Kezdetben csak ment a pénz

Voltak persze ügyfeleim már az első napotkól, ezt fontos megjegyezni. Fontos, mert sokaknál látom, hogy évekig csak öntik bele a pénzt a válallkozásukba anélkül, hogy az bármit is hozna nekik. Nem, ez így nem megy. A bevétel a legelső naptól kell egy vállalkozásnak.

Viszont ami pénz bejött, annál sokkal többet költöttem a cég működésére. Pontosabban a cég elketyegett a bevételből, de mi természetesen nem éltünk meg annyiból. Azt a tartalékok finanszírozták. Egyszerre kellett ugyanis a céget vinni és építeni, ügyfeleket szerezni – főleg offline -, és még a szolgáltatást elvégezni. Ha ez ismerős, akkor ne aggódj. A jó hírem, hogy el lehet és nagyon sokszor el is kell így indulni, a rossz hírem viszont az, hogy ebből nagyon gyorsan ki kell lépni – és ez volt az én célom is.

Ekkoriban rengeteget dolgoztam. Szinte csak offline szereztem az ügyfeleket, vagyis majdnem minden nap tárgyalásokra és vállalkozói összejövetelekre jártam. Közben építettem a honlapot, írtam a cikkeket, és természetesen az ügyfelek megbízásait is megcsináltam.

És nem utolsósorban hihetetlen energiát öltem a hírlevelembe az első naptól kezdve. Ez sok pénzt – hirdetési költséget – és sok időt jelentett. Minden nap úgy írtam a hírleveleket és úgy készítettem az automata sorozatokat, mintha több ezer olvasóm, feliratkozóm lenne. Pedig kezdetben saját magamon kívül nem volt egy sem. Aztán sokáig néhány tucat majd néhány száz. De amiről a Hírlevél képzésemben is beszélek, azt magam is tartom. Egy vállalkozás legértékesebb eszköze a kommunikáció, márpedig manapság szinte az egyetlen kommunikációs csatorna, ami teljesen a mi kezünkben van, az a hírlevél.

Amikor először érett be a gyümölcs

Pár hónap után elkezdtek a dolgok beérni. Egyre több megkeresést kaptam a hírleveleken keresztül, és ez már ügyfeleket is hozott. Nem kellett feltétlenül korábbi ismerősöket hívni, vállalkozói rendezvényekre járni, hogy bevételt szerezzek. Na meg a korábbi elégedett vevők ajánlása is elkezdett működni – minden sikeres vállalkozás egyik legfontosabb vevőszerző megoldása.

Ekkor egy nagyon érdekes dolog történt. Lehet az ismeretségre fogni, de én mégis inkább a hírlevelekbe beleölt hatalmas energiának tulajdonítom. Pár hónappal az indulás után megkeresett egy egyetemi évfolyamtársam, hogy segítsek a cégükben az online folyamatokat felépíteni. Náluk dolgoztam ezután külsős tanácsadóként egy ideig, és sokáig ez volt a legnagyobb rendszeres jövedelmem. Igen, ha nem egy egyetemre járunk, talán nincs ez az üzlet. De nem az ismeretségből jött – bármilyen meglepő -, mert először ismeretlenül a hírlevelemre iratkozott fel, és úgy talált meg engem.

Egyedül nem megy

A másik dolog, amit mindenkinek ahol csak lehet elmondok, hogy egyedül nem fog menni. És ezt is nagyon komolyan vettem az első percektől fogva.

Ezért szinte azonnal az indulás után elkezdtem munkatársakat keresni. Na ne főállású, mindennel ellátott alkalmazottakra gondolj, akkor az még nem fért volna bele. Eleinte diákokat kerestem, akik pusztán heti pár órában segítettek be nekem. De egyrészt sok rendszeres feladatot levettek a vállamról, és én a fontosabb dolgokra koncentrálhattam. Másrészt nekik köszönhetően már az első hónapokban sem okozott gondot a növekedés, az egyre több és több megbízás ellátása.

Volt egy álmom

Na persze itt most nem valami hatalmas világmegváltó álomra gondolok, de olyasvalamire, ami számodra is álom lehet, ha ezeket a sorokat olvasod. Rengeteget olvastam és hallgattam olyan online marketingeseket, akik a saját elmondásaik szerint az oktatóanyagaikból nagyon jól éltek. Ez egyfajta passzív jövedelem lehetőségével kecsegtetett, ráadásul az oktatás és a képzés közelebb is állt hozzám, mint konkrét ügyfélmegbízások teljesítése. Én is ezt szerettem volna megvalósítani.

Rengeteg képzést elvégeztem, ahol ezt tanították, de az első kísérletem csúfos kudarcba fulladt. Talán azért, mert nagyon sok oktató elfelejti, milyen az elején kezdeni valamit, és már a siker pozíciójából beszélnek. Pedig ami a hegy tetején megy, az a völgyben nem. Ez minden sikeres oktatóanyag egyik alapfilozófiája – mégis olyan kevesen alkalmazzák.

Az én első infotermékemből egyetlen egy darabot sem adtam el. Akkor sem és utána sem. Hogyan katapultáld az internetes profitod volt a címe – és ha nem hallottál róla, akkor nem vagyok meglepődve. Szépen el is tüntettük minden nyomát az internetről 😀

Ekkor kezdtem megérteni, hogy az online bevétel nem a trükköktől, nem valami megfoghatatlan, és csak a beavatottak számára megérthető titoktól működik, hanem a stratégiailag felépített, kitartó és elégséges munkából és kommunikációból ered. Na meg persze hogy soha ne adjuk fel – hiszen ha például én az első sikertelen anyagom után feladom, akkor ma nem tartok ott, ahol tartok, és te sem olvasod ezeket a sorokat.

Soha nem adtam fel

Soha ne add fel a céljaidat vagy az álmaidat! – ezt tudom neked mondani. Miközben folyamatosan növekedtek az ügyfélmegbízásaink – keresőoptimalizálással és honlapkészítéssal foglalkoztam -, nem adtam fel, hogy nekem is legyen egy infotermékem. Azt viszont láttam, hogy nem tudok ebben másra hallgatni, a „tutit” mások csak ígérik, de működőképes formulát nem mutattak arra, hogyan is lehet ezt az üzletágat a nulláról felépíteni.

2013 közepén léterhoztam egy lényegesen lebutított, leegyszerűsített online anyagot, Keresőoptimalizálási ellenőrző lista címen. Ez akkor mindössze egy pdf volt (ma már oktatóvideók is vannak hozzá), de valóban segített abban, hogy bárki rendbetegye a honlapját.

Elkezdtem kiküldeni a listámra, és meglepetésemre elkezdték venni. Lett belőle valamennyi bevételem, de maximum a lelkemnek tett jót, a pénztárcám ezt akkor még nem igazán érezte meg. Ráadásul őszintén bevallom, akkor még nem nagyon tudtam róla, hogy vajon tényleg hatékonyan tudták-e a vásárlóim használni a benne lévő tippeket, így nem is sokat foglalkoztam ezzel a továbbiakban.

Mígnem kicsit később csináltunk egy ügyfélelégedettségi felmérést. Kíváncsi voltam, hogy mennyire volt jó ez a lista, és felhívtuk azokat, akik megvették. A legnagyobb meglepetésemre nemcsak, hogy nagyon elégedettek voltak a telefonban, de többen elmondták, hogy rengeteget segített nekik, konkrét SEO eredményeik lettek ennek a listának az alkalmazásával, és még azt is megkérdezték, hogy nem akarok-e több oktatóanyagot kiadni a keresőoptimalizálás témájában, mert biztosan megvennék.

A többi már történelem

Persze ettől kedvet kaptam. Mindig jót tesz, ha az ember pozitív visszajelzést kap, ha elismerik a munkáját. Ráadásul ha hasznos amit csinált, ha tényleg segíteni is tud vele másoknak, az még plusz motivációt ad.

Ekkor kaptam kedvet ahhoz, hogy további oktatóanyagokat csináljak. A Kulcsszókutatás és a Keresőoptimalizált szövegírás online képzések voltak a következők, amikkel akkor nagyjából azt hittem, hogy a teljes online marketing oktatási palettát kimerítettem. (Mindegyik képzés azóta több felújításon esett át, és a legújabb változatuk a mai napig elérhető.)

Még kb. két évig ment egymás mellett a szolgáltatás és az oktatás, de egyre inkább az oktatásra tettem a hangsúlyt. Ahogy írtam följebb, ez állt és ez áll hozzám közelebb. Ráadásul – és ez ma már biztosan elmondható – így tudok több embernek segíteni.

Mígnem 2016 őszére meghoztam a döntést. Megintcsak sokak számára meglepő módon, de egyik napról a másikra megszüntettük a SEO és honlapfejlesztő szolgáltatásainkat, és csak a képzésekre kezdtünk el koncentrálni. Az utolsó „vegyes” hónapban ugyan több bevételünk volt még a szolgáltatásokból, de már az ezt követő első olyan hónapban, amikor csak oktattunk – és azóta is – messze a korábbi bevételi szint felett teljesítettünk.

Mára közel 50 (!) online marketing témájú képzési anyagunk és tanfolyamunk van, és a nyilvánosan elérhető cégadatok alapján ezen a területen piacvezetők vagyunk Magyarországon.

A nehézségek

Voltak-e nehézségek? Hát persze! Azt kell hogy mondjam, hogy ha nem tapasztalsz nehézségeket azzal kapcsolatban, amit csinálsz, akkor vagy nem is csinálod, vagy nem jól csinálod. Ha jó amit csinálsz, akkor garantáltan lesznek ugyanis nehézségek.

„Kedves” emberek, akik megpróbálnak meggyőzni róla, hogy mennyire nem is vagy te igazán jó. Persze nem mindig egyenesen, de az igazi szándékuk mindig ez.

Kedvenceim ebben a témában azok a grafikusok, akik már az elején megpróbálták nekem megmagyarázni, mennyire nem jó a honlapom. Persze lehet, hogy nem egy grafikai nagydíjas alkotás, ezt elismerem (saját magam terveztem még 2012-ben, ez egyfajta teszt volt, hogy képes vagyok-e 100%-ban a nulláról megcsinálni egy WordPress sablont). De ezzel a „nem tökéletes” honlappal én e sorok írásakor már közel 300 millió (!) Forintot kerestem. Kíváncsi vagyok, azok a nagyon okos grafikusok, akik ezt mondták, vajon átlépik-e egyáltalán az ÁFA-mentes bevétel éves 12 milliós határát…

Kaptam persze beszólásokat is. Aki ennyit költ hirdetésre, ennyi látogatót elér a keresőből, a saját területének egyik legnézettebb YouTube csatornáját építi fel, az megint csak inkább akkor lepődjön meg, ha nem kap ilyet. Itt egyetlen dologra figyelek mindig (és ez a tippem számodra is): ha ügyfelek százai jeleznek vissza, hogy a segítségemmel újraindultak, megsokszorozták
a bevételeiket, végre megtanultak online pénzt keresni, stb., akkor miért szenteljek bármi figyelmet is egyáltalán arra az 1-2 majomszármazékra, akik képesek például egy ingyen adott YouTube videó alá odahányni? Törlés és kukába velük – ennyi figyelmet érdemelnek.

Megkaptam a kritikákat azért is, hogy miért nem megyek el dolgozni, alkalmazottnak. 40 évesen miért akarok új dologba kezdeni, miért nem megyek a biztosra. És igen, az ilyen jellegű „jótanácsok” részben hozzám közelállóktól is elhangzottak. Hogy miért nem? Mert a saját életemet éltem és élem. Mert ettől fügetlenül – vagy talán éppen ezért – felelősséget tudtam vállalni a családomért, és ráadásul azzal tudtam és tudok foglalkozni, amit szeretek, amiben a legjobb vagyok.

Természetesen az elején nem volt minden rózsaszín, és habár sokaknak ez hihetetlen, de ma is hétről hétre megküzdünk a bevételért. Ha bármikor feladnánk, ha bármikor hátradőlnénk, elkényelmesednék, „passzív” módon kezelnénk a vállalkozást, talán nem azonnal, de előbb-utóbb hidd el, megszűnne, összeomlana, a semmibe veszne.

A legfőbb tanácsom

A legfőbb tanácsom, hogy soha ne add fel! Lehet ma pénzt keresni, lehet Magyarországon tisztességesen online pénzt keresni. De az eleje mindig nehéz, az elején sosem megy szinte semmi sem magától. Ha jó úton jársz, akkor egészen biztosan lesznek akadályok, amikbe beleütközöl. Ha ott feladod – az akadályok nyertek. Ha ott kitartasz és továbbmész, akkor hidd el, eléred amit szeretnél!

Remélem, tudtam neked inspirációt adni. Ha bármilyen kérdésed van az online pénzkereséssel, online vállalkozás indítással kapcsolatban, akkor azt a poszt alatti hozzászólásoknál nyugodtan megteheted!

Ingyenes anyagok

Rólunk mondták

SEO könyv

Stabil bevétel keresőoptimalizálással 2020 borító 3D látványterv

SEO hírek

Keresőoptimalizálás

Kapcsolódó bejegyzések

Az online tanulás előnyei

Az online tanulás előnyei

Azonnal alkalmazható, gyakorlati tudást keresel? Bárhonnan elérhető, akárhányszor elvégezhető online marketing képzések – nézd meg a felületünk!

Honlapra Fel! élő show (videó sorozat!)

Honlapra Fel! élő show (videó sorozat!)

Hogyan kell egy saját honlapot elindítani, működtetni? Hogyan fog pénzt hozni, mennyit? Mit kell csinálni a keresőoptimalizálás, online marketing témájában? Nézd meg a Honlapra Fel! él show-t! Keresőoptimalizálás és WordPress élőben, YouTube videókon!

Hozzászólások

2 Comments

2 hozzászólás

  1. Petra

    Aki ezt kitalálta az profi

    Válasz
  2. Petra

    Ennek van értelme ez fontos

    Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Szilágyi Balázs webinar behúzó háttér

Hogyan keress te is pénzt otthonról ingyenes tréning

Íratkozz fel hírlevelünkre, és azonnal megnézheted a Hogyan keress te is pénzt otthonról online tréninget!

Adatkezelés

Sikeres jelentkezés. Hamarosan küldjük az információkat a tréninghez.