WordPress Google Analytics
Utolsó frissítés Jan 27, 2019
Wordpress - Google Analytics

Ha van honlapod, a látogatói statisztikák követése kihagyhatatlan feladat. Márpedig erre az egyik legjobb, ingyenesen elérhető eszköz a Google Analytics. Most azt szeretném megmutatni, hogy ha WordPress honlapod van, akkor hogyan tudod profi módon integrálni a Google Analytics-et.

Ha WordPresst használsz, és követsz engem, akkor biztosan találkoztál már Yoast nevével, hiszen – talán részben nekem köszönhetően is – most már itthon is lassan iparági etalonná válik a Yoast-féle SEO plugin, ami a tapasztalataim szerint már csak a telepítésével képes új életet lehelni a honlapodba, már ami a keresőbeli megítélését illeti.

WordPress Google Analytics – Yoast másik bővítménye

Frissítés: A Yoast Analytics WordPress bővítmény 2016 áprilisában átkerült a MonsterInsights.com kezelésébe, és most már „Insights” néven találod meg a WordPress admin felületeden. De ugyanaz a funkcionalitás, kényelem, ami itt ebben a cikkben eredetileg megjelent.

Yoastnak van egy másik, szintén ingyenes bővítménye, amit én előszeretettel használok. Sőt, szinte minden WordPress oldalamra feltelepítem, pedig ez nagy szó, lévén igyekszem minimálisra szorítani a telepített bővítmények számát.

wordpress google analytics

Ez pedig a Google Analytics by Yoast plugin, ami lényegében nem más, mint az Analytics követőkód elhelyezésére és profi beállítására szolgáló bővítmény a honlapodon.

Remélem, azt nem kell elmagyaráznom, hogy miért és mennyire fontos a honlapod valós, objektív látogatottsági adatait követni, és erre az egyik legjobb, ráadásul ingyenes módszer a Google Analytics. Tapasztalataim szerint ez Magyarországon iparági sztenderd, szinte minden honlapon rajta van a követőkód, habár az adatok elemzése ennél kevésbé vált szokássá.

És persze a követőkód elhelyezése viszonylag egyszerű, hiszen akár beszúrhatod a honlapod fejlécébe – WordPress esetében a header.php fájlba –, vagy nagyon sok sablon egyszerűen felkínál egy mezőt, ahová be tudod szúrni ezt a pár soros kódot, és az adatok gyűjtése azonnal kezdődik.

Miért kellene akkor ehhez egy plusz plugin?

Tulajdonképpen egyrészt az egyszerűség miatt, de nem is ez a legfontosabb. Bár megjegyzem, ha pl. a header.php fájlba illeszted a kódot, akkor nem árt figyelni arra, hogy ha egyedi oldaltípusokat használsz egyedi fejléc fájllal, akkor ott is behívd a kódot.

Viszont van néhány olyan kényelmi szolgáltatása a Yoast Analytics pluginnak, ami számomra a mérleg serpenyőjét a „megéri” oldalra billenti, amikor arról van szó, telepítsük-e ezt a bővítményt vagy sem.

wordpress google analytics intergrálás

Yoast WordPress Google Analytics előnyei

Ezek a szolgáltatások mind részei a Yoast Analytics WordPress bővítmény ingyenes verziójának:

 • Könnyedén kijelölheted azokat a WordPress szerepköröket, amiket nem szeretnél mérni. Így pl. néhány kattintással beállíthatod, hogy a te saját látogatásaidat vagy a munkatársaid látogatását ne vegye figyelembe az Analytics. Különösen induló honlapoknál ez lényegesen objektívebb képet eredményezhet.
 • Wordpress Google Analytics YOAST szerepkörök

  Megadhatod, hogy milyen WordPress felhasználókat ne vegyen figyelembe az Analytics

 • Könnyen mérhetővé teszi a fájlok letöltését. Az Analytics alapból nem méri, ha pl. egy pdf dokumentumot töltenek le a látogatóid, és ennek a kézi beállítása már igényel némi hozzáértést. Ehhez képest ez a plugin alapból adja ezt a megoldást.
 • Wordpress Google Analytics YOAST - letöltések

  A fájlok (pl. pdf) letöltése is mérhetővé válik

 • Hasonló a helyzet a kifelé mutató linkekkel. Milyen hasznos lenne néha tudni azt, hogy a látogatóid hová kattintottak, milyen gyakran hagyták el a honlapot egy külső hivatkozásra kattintva. Legyen az akár agy hasznos link, netán egy reklámcélú banner. Ennek a mérése is megoldott a Yoast WordPress Google Analytics pluginnal.
 • A honlapodat összekapcsolhatod a WordPress admin felületen is az Analytics-szel, így néhány hasznos adatot akár ott, külön bejelentkezés nélkül is láthatsz.
 • WordPress Google Analytics YOAST - látogatók száma

  A látogatók száma a WordPress admin felületén látható, a YOAST Analytics plugin segítségével

YOAST Analytics – a fizetős verzió

És aztán itt jön a feketeleves. Mert Yoast cége hatalmasat nőtt az elmúlt másfél évben, és ez nagyon lejött abban, ahogy sok szolgáltatásához megváltozott a hozzáállása. Ezt nem nevezném feltétlenül negatívnak, bár az emberben néha talán joggal lehet ott a keserű szájíz, ha egy korábban ingyenes megoldás átkerül a fizetős verzióba.

Volt ugyanis az Analytics bővítménynek néhány értékes szolgáltatása, ami korábban ingyenes volt, de most már csak külön előfizetéssel érhető el, évi 89 dolláros – vagyis nem is a legalacsonyabb – áron.

Az egyik ilyen szolgáltatás nagyon hasznos lehet azok számára, akik többszerzős honlapokat, vagy nagyobb tartalmat kezelnek. Ugyanis a prémium verziót használva az Analyticsben könnyen követheted, hogy pl. melyik szerződ volt a legolvasottabb, vagy melyik témakörbe tartozó cikkeknél töltöttek az olvasók a legtöbb időt, honnan fordultak vissza a legtöbben stb.

A fizetős verzióra itthon talán keveseknek van szüksége, de ha teheted, azt javaslom, térj át az ingyenes, Yoast-féle Google Analyitics WordPress pluginra, hogy gyerekjáték legyen a látogatóid adatainak követése!

Ingyenes anyagok

Rólunk mondták

SEO könyv

Stabil bevétel keresőoptimalizálással 2020 borító 3D látványterv

SEO hírek

Keresőoptimalizálás

Kapcsolódó bejegyzések

WordPress kapcsolódó bejegyzések

WordPress kapcsolódó bejegyzések

WordPress kapcsolódó bejegyzések bővítmény: Haogyan jelenítsd meg a honlapodon a kapcsolódó vagy hasonló cikkeket, tartalmat, bejegyzéseket. Megmutatom az ingyenes bővítményt, és hogy milyen két előnye van ennek a lehetőségnek? + passzív jövedelem tipp!

Hozzászólások

6 Comments

6 hozzászólás

 1. István

  Szia!

  Érdeklődnék, hogy ismersz-e jó látogatómérő plugint WP-hez, ahol ha szerkesztek egy bejegyzést, akkor mutatja valahol, hogy mennyien nézték meg pl az elmúlt 30 napban azt az adott bejegyzést. Hogy minden bejegyzésnél lássam magán az oldalon, mert lehet kitörlöm a nagyon nem olvasott cikkeket. Találtam pár plugint, de gondoltam rákérdezek, melyik ami jól működik. Van-e ilyen, meg nem tudom a google analitics eredményét meg lehet e jeleníteni magában a WP-ben, minden aloldalnál külön, csak egy szám…hogy na ezt 10 en vagy 70 en vagy NULLA… Köszi! Egyáltalán érdemes ezzel foglalkozni? Hogy kitöröljem a nem olvasott bejegyzéseket. Van pár „rövidebb” cikkem a több ezer körüli közül.

  Válasz
  • Szilágyi Balázs

   Ha jól tudom, akkor a JetPack erre is alkalmas – ez a WP saját csapatának a fejlesztése. Én átlalában nem használom, mert korábban azt tapasztaltam, hogy elég sok erőforrást leköt, de funkciójában tudja amit szeretnél.

   Válasz
   • István

    Szia!

    Igen, köszönöm szépen! Tegnap kipróbáltam jó pár plugint, köztük megtaláltam ezt a jetpack-ot is, azt nem próbáltam, mert régebbről voltak rossz tapasztalataim vele. Viszont találtam egy Analytify -nevűt, össze lehet kapcsolni a Google Anál fiókkal és onnan kéri le az infókat. Minden cikknél le lehet kérni, mennyien láttak, nem ő méri, csak lekéri a Google-tól. Úgyhogy majd tesztelem, de eléggé jónak tűnik azt hiszem. És nem lassítja az oldal, gombnyomásra csak lekéri. Köszi!

    Válasz
 2. Balázs

  Nagyon hasznos kis cikk! Ki fogom próbálni a leírtakat.

  Válasz
  • Szilágyi Balázs

   Örülök, hogy tetszik! 🙂

   Sajnos azóta a Yoast eladta ezt a bővítményt, MonsterInsights néven megy, és bizonyos szerverek nagyon nem szeretik. 🙁

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Szilágyi Balázs webinar behúzó háttér

Hogyan keress te is pénzt otthonról ingyenes tréning

Íratkozz fel hírlevelünkre, és azonnal megnézheted a Hogyan keress te is pénzt otthonról online tréninget!

Adatkezelés

Sikeres jelentkezés. Hamarosan küldjük az információkat a tréninghez.