Keresőmotor optimalizálás
Utolsó frissítés Oct 4, 2023

A keresőmotor optimalizálás ugyanazt jelenti, mint a gyakrabban emlegetett a keresőoptimalizálás vagy SEO (search engine optimization).

Mi az a SEO?

A keresőoptimalizálás jelentése: olyan tevékenységek összessége, melyeknek célja az hogy honlapunk minél jobb helyezést kapjon a keresőoldalakon a találati listában. Ennek a célja pedig az, hogy minél több látogató érkezzen a weboldalunkra. Nem is kérdés, hogy ezek a tevékenységek az online marketing fontos részét képezik.

A siker eléréséhez figyelembe kell vennünk, hogy mi alapján rangsorolnak a keresőmotorok.

Legtöbbször ilyenkor a Google keresőre gondolunk. De vajon érdemes a többi kereső oldallal is foglalkozni? Ha érdemes, akkor melyekkel? És hogyan tudunk egyszerre mindegyiknek és mindenkinek megfelelni úgy, hogy ne terheljük túl magunkat?

Mielőtt elkezdjük boncolgatni ezeket a kérdéseket, nézzük meg, hogy melyek a SEO alapvető lépései!

A keresőmotor optimalizálás fő lépései

A SEO legalapvetőbb részfeladatai, lépései:

 1. A weboldal elemzése, lehetőségek feltérképezése a keresőoptimalizálás szempontjából
 2. Megfelelő technikai műveletek, beállítások (technikai seo)
 3. Kulcsszókutatás
 4. A kulcsszavak megfelelő használata a tartalomkészítés során: seo szövegírás (on-page SEO)
 5. Linképítés (off-page SEO)

A keresőmotor optimalizálás legfontosabb alapelve

Amikor tartalmat készítesz a honlapodra, akkor az a fő cél lebegjen a szemed előtt, hogy az hasznos legyen a látogatók számára, minőségi tartalom legyen. Vagyis: a seo szövegírás során is a látogatóknak írunk, és nem a keresőnek.

A minőségi tartalom minden minőségi kereső oldalnál fontos rangsorolási tényező.

Persze lényeges az is, hogy jelzéseket adjunk a keresőmotorok számára a tartalomról, ha valóban jó eredményt szeretnénk elérni. Viszont a különböző keresőmotorok algoritmusaiban, rangsorolási módszereiben vannak eltérések. Így meg kell gondolni, hogy melyiknek akarunk megfelelni.

A Google az, amihez elsősorban alkalmazkodnunk kell, mert a világon szinte mindenütt magasan uralja a keresők világát. Így a célcsoportunk biztosan használja.
De természetesen nem ez az egyetlen. Azt az oldalt érdemes még figyelemre méltatni, amit a célközönségünk használ.

Ami még fontos: a keresőoptimalizálásban is vannak törvények, amiket be kell tartani. Az etikus keresőmotor optimalizálási technikákat „fehér kalap” vagyis white hat SEO techni-káknak is nevezik

Sajnos vannak etikátlan eljárások is, ez a „fekete kalap” vagyis black hat SEO technika. Ilyen például: háttérszínnel, a látogatók elől rejtve, de a keresőmotorok számára látható-vá téve használni kulcsszavakat. Az ilyen tevékenységeket ha kiszúrják a keresőmotorok, akkor büntetés, akár tiltás is járhat érte.

keresőmotor optimalizálás alapjáról szóló szöveg és gyémánt egy laptop képernyőjén

Most pedig nézzük meg, hogy melyek a legnépszerűbb keresők a világon!

Népszerű internetes keresők és felhasználóik

2022-ben a világon legnépszerűbb keresőoldalak:

 1. Google
 2. Microsoft Bing
 3. Yahoo
 4. Baidu
 5. Yandex
 6. DuckDuckGo
 7. Ask.com
 8. Ecosia
 9. Aol.com
 10. Internet Archive

Ebből 91,42 % részesedés a Google keresőé. A második a Bing 3,14 %-kal. Ebből azonnal látszik, hogy a keresőmotor optimalizálás lépéseinek elsősorban a Google keresőjéhez kell alkalmazkodnia.

Ez kicsit olyan, mintha a Google SEO lenne a „kötelező házi feladat”. A többi pedig inkább „szorgalmi” feladat arra az esetre, ha minden apró lehetőséget meg szeretnénk ragadni.

Hol népszerű a többi kereső oldal?

Amit hazánkban is használnak a Google mellett, az a Bing, a Yahoo és a DuckDuckGo. Igaz, nem túl sokan. Magyarországon 90-95 % (vagy inkább több néhány forrás alapján) a Google-t használók aránya.

(Néhány forrás szerint kevesen a kínai Baidut és az orosz Yandexet is igénybe veszik nálunk, de szerintem hazai célközönség esetén ezzel nem érdemes foglalkozni SEO szempontból, elenyésző a jelentősége.)

A Bing a Microsoft tulajdona. Ismertségét pont ennek köszönheti: a Windows operációs rendszerekre telepített Internet Exploreren ez az előre beállított kereső, ugyanígy a Nokia okostelefonokon is. Magyarországon ez a második legnépszerűbb kereső oldal a Google után.

A Yahoo-nak is a Bing az alapja.

A DuckDuckGo-t azok szeretik, akiket zavar, hogy más keresők információkat gyűjtenek a felhasználókról. Ez ugyanis nem gyűjt róluk adatokat. Nem csoda, hogy az utóbbi időben nőtt a népszerűsége.

Az USA és Anglia területén valamivel kedveltebb a Bing, a Yahoo és a DuckDuckGo is, mint nálunk. Így ha a célcsoportod ezeken a területeken van, akkor mindenképp érdemes figyelned rájuk.

De ha nagyon szorgalmas vagy, akkor a magyar célközönség esetén is érdemes egy kis energiát áldozni ezekre a kereső oldalakra.

Ha célcsoportod Oroszországban vagy környékén van, akkor vedd figyelembe az ezeken a területeken használt keresőt, a Yandexet.

Ha ázsiai felhasználók körében is szeretnél eredményeket elérni, akkor a Baidu legyen a barátod.

Ha Csehországban is szeretnél elérni embereket, akkor a Seznam cseh keresőt ajánlom figyelmedbe.

Plusz egy egyedi keresőoldal, ami nemes célokat szolgál

Figyelemre méltó kereső az Ecosia. Munkatársai faültetéseket szerveznek a keresések után. Ahogy fentebb láthatjuk, a világ 10 legnépszerűbb kereső oldala között van. Ha van kedved, próbáld ki. A használatával hozzájárulsz a környezet védelméhez.

kereső oldalakról készült képernyőképek

Keresőmotor optimalizálás szempontból azonban még mindig a Google-re kell elsősorban koncentrálnunk.

Google keresőmotor optimalizálás

Mivel a Google magasan uralja a keresők világát, így a keresőoptimalizálás szinte egyet jelent a Google SEO-val. Így erről számtalan információt találhatsz, könnyen el is veszhetsz bennük. Ha szeretnél hasznos összefoglalókat a témában, akkor olvasd el a Google keresőoptimalizálás és a Keresőoptimalizálás lépésről lépésre cikkeket.

Most nézzük meg, hogy mire kell figyelned, ha Google mellett más kereső oldalakon is szeretnél eredményesen szerepelni!

Bing, Yahoo, DuckDuckGo és Ecosia SEO

Azért említem ezt a négy keresőt egy címsor alatt, mert ha a Bing keresőoptimalizálásra gondot fordítasz, az jó hatással lesz a másik háromra is, mivel a Yahoo, a DuckDuckGo és az Ecosia is adatokat nyer a Bingből.

Nem egyeznek ugyan a keresési találataik egy adott kulcsszóra, mert más forrásokat is figyelembe vesznek, de a Bing SEO segítségével így is több legyet üthetsz egy csapásra.

Éppen ezért nézzük most a Bing keresőoptimalizálást!

Bing keresőmotor optimalizálás

A Bing sok olyan szempontot is figyelembe vesz, mint a Google. Ilyen a minőségi tartalom és a kulcsszavak használata. (A kulcsszavak halmozásával kapcsolatban egyébként elnézőbb, mint a Google.)

Azt javaslom, hogy optimalizálj elsősorban a Google-re. Ez egyrészt elengedhetetlen, másrészt a Bing SEO szempontjából is pozitív eredményt hozhat. Aztán nézd meg, hogy mit tehetsz még, hogy a Bingben is szépen szerepelj.

Hogy jobban lásson a Bing szeme is, javaslom az alábbiakat:

 1. Regisztrálj a Bing Places oldalon. Ez hasonló szolgáltatást nyújt, mint a Google Cégem: segít abban, hogy hely szerint tudjon megjelenni a vállalkozásod a környéken böngésző emberek számára. Ha van már Google Cégem profilod, akkor néhány kattintással importálhatod az adatokat a Bing Places oldalára. Nem vesz el sok időt, ezért érdemes élni a lehetőséggel.
 2. Emellett használd a Bing Webmaster Tools funkcióit, ami pedig Google Search Console-ra hasonlít. Hasznos adatokat szolgáltat a weboldaladról, amelyeket érdemes figyelembe venned a keresőmotor optimalizálás során. Ha WordPress weboldalad van, akkor a Yoast SEO és a Rank Math is támogat abban, hogy összeköthesd vele a honlapodat: mindkét bővítmény esetében a Webmestereszközök menüpontban tudod hozzáadni a megerősítő kódot. Ha már használod a Google Search Console-t, akkor onnan importálhatod az adatokat a Bing Webmaster Tools-ba, szintén néhány kattintással.
 3. A Bingnél nagy szerepet játszanak a közösségi média jelek: vagyis az, hogy mennyire sikeresek a közösségi média tartalmaid, mennyi aktivitást (megosztást, reakciót, kommentet) váltanak ki. Az utóbbi időben a Google is egyre nagyobb figyelmet fordít erre. Kiemelném a LinkedInt: a Binghez hasonlóan Microsoft tulajdon. Ha a LinkedIn oldaladon jó eredményeket érnek el a posztjaid aktivitás szempontjából, akkor számíthatsz arra, hogy a Bingnek ez tetszeni fog. De természetesen a többi népszerű közösségi média platform is számít, pl. a Facebook, Twitter.

Extra tippek a DuckDuckGo keresőoptimalizáláshoz

Ahogy fentebb már említettem, a DuckDuckGo keresőmotor optimalizálás kezdődjön a Bing SEO-val, mert onnan (is) nyer adatokat ez a kereső oldal.
A DuckDuckGo számos más platformról is sokat merít, ilyen például a Wikipédia, GitHub, Free Dictionary stb. Így érdemes valamelyiken szerepeltetni a weboldalt.

Mivel a DuckDuckGo számára különösen fontos az adatbiztonság, csak azoknak a honlapoknak van komoly esélyük, amelyek https titkosítással rendelkeznek. Ez szerintem ma már egyébként is elvárt.

Yandex és Baidu

A Yandex keresővel csak akkor érdemes foglalkozni, ha a célcsoport Oroszországban vagy környékén van jelen. A Baidu akkor lehet érdekes, ha a célközönség Kínában vagy a környező országokban van. A Baidu Webmester Eszközök is csak kínai nyelven érhető el.

A Yandexről egy kis érdekesség: a túl hosszú blogcikkeket nem kedveli, a 300-500 szavas tartalmak a legideálisabbak. Így ha írunk egy 1000-2000 szavas cikket, az a Google számára jó lehet, de a Yandex valószínűleg kevésbé fogja előnyben részesíteni.

Tehát kicsit nehezebb a Yandexnek és a Google-nek egyszerre megfelelni.

(Egyébként a Yoast SEO és a Rank Math a Yandex és a Baidu Webmester eszközökkel való összekötést is támogatja.)

Google keresőmotor optimalizálás jelentőségéről szóló szöveg

A legjobb, amit tehetsz

Összefoglalva az eddigieket azt javaslom, hogy elsősorban a Google-re koncentrálj. Emellett jó, ha egy kicsi időt a Bingre is fordítasz, ezzel a Yahoo, DuckDuckgo és Ecosia eredményeidet is javíthatod.

A Google keresőmotor optimalizálás lényegét mindenképpen érdemes elsajátítanod. Ez kiváló befektetés hosszú távra, hiszen ha sok látogató lesz a honlapodon, akkor több lesz a vásárlód/ügyfeled, így több lesz a bevételed is.

SEO képzéseink gyakorlatiasak, jól érthetőek. Nézd meg a mindent átfogó, nagy SEO tanfolyamunkat is, amely korlátlan ideig tartó hozzáféréssel és ingyenes frissítésekkel lehet a tiéd!

Források:

 • Ecosia böngésző
 • DuckDuckGo SEO
 • Yandex SEO
 • Top 10 Search Engines In The World
 • The Top 10 Search Engines Today
 • Bing SEO
 • Baidu SEO

Ingyenes anyagok

Rólunk mondták

SEO könyv

Stabil bevétel keresőoptimalizálással 2020 borító 3D látványterv

SEO hírek

Keresőoptimalizálás

Írta: Gyenes Kati

Kapcsolódó bejegyzések

Linképítés árak

Linképítés árak

A linképítés árak között keresgélve az interneten rengeteg csomagajánlatot találsz. De mit kapsz a pénzedért cserébe? Először olvasd el ezt a cikket és utána nézz körbe!

Linképítés tippek

Linképítés tippek

A linképítés egy szükséges rossz, amit muszáj csinálnod, ha honlapod van és „boldogulni” szeretnél az online világban. Haladj végig vagy válogass a linképítés tippek közül, hogy könnyebben menjen a linképítés.

Hozzászólások

0 Comments

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Szilágyi Balázs webinar behúzó háttér

Hogyan keress te is pénzt otthonról ingyenes tréning

Íratkozz fel hírlevelünkre, és azonnal megnézheted a Hogyan keress te is pénzt otthonról online tréninget!

Adatkezelés

Sikeres jelentkezés. Hamarosan küldjük az információkat a tréninghez.