WordPress Google Analytics

Utolsó frissítés: · Szerző: · Wordpress plugin gyűjtemény · Nincs hozzászólás
Wordpress - Google Analytics

Ha van honlapod, a látogatói statisztikák követése kihagyhatatlan feladat. Márpedig erre az egyik legjobb, ingyenesen elérhető eszköz a Google Analytics. Most azt szeretném megmutatni, hogy ha WordPress honlapod van, akkor hogyan tudod profi módon integrálni a Google Analytics-et.

Ha WordPresst használsz, és követsz engem, akkor biztosan találkoztál már Yoast nevével, hiszen – talán részben nekem köszönhetően is – most már itthon is lassan iparági etalonná válik a Yoast-féle SEO plugin, ami a tapasztalataim szerint már csak a telepítésével képes új életet lehelni a honlapodba, már ami a keresőbeli megítélését illeti.

WordPress Google Analytics – Yoast másik bővítménye

Frissítés: A Yoast Analytics WordPress bővítmény 2016 áprilisában átkerült a MonsterInsights.com kezelésébe, és most már “Insights” néven találod meg a WordPress admin felületeden. De ugyanaz a funkcionalitás, kényelem, ami itt ebben a cikkben eredetileg megjelent.

Yoastnak van egy másik, szintén ingyenes bővítménye, amit én előszeretettel használok. Sőt, szinte minden WordPress oldalamra feltelepítem, pedig ez nagy szó, lévén igyekszem minimálisra szorítani a telepített bővítmények számát.

Ez pedig a Google Analytics by Yoast plugin, ami lényegében nem más, mint az Analytics követőkód elhelyezésére és profi beállítására szolgáló bővítmény a honlapodon.

Nézd meg ezt a WordPress videót:

Online WordPress Tanfolyam banner - Miért nehéz a WordPress?

Remélem, azt nem kell elmagyaráznom, hogy miért és mennyire fontos a honlapod valós, objektív látogatottsági adatait követni, és erre az egyik legjobb, ráadásul ingyenes módszer a Google Analytics. Tapasztalataim szerint ez Magyarországon iparági sztenderd, szinte minden honlapon rajta van a követőkód, habár az adatok elemzése ennél kevésbé vált szokássá.

És persze a követőkód elhelyezése viszonylag egyszerű, hiszen akár beszúrhatod a honlapod fejlécébe – WordPress esetében a header.php fájlba –, vagy nagyon sok sablon egyszerűen felkínál egy mezőt, ahová be tudod szúrni ezt a pár soros kódot, és az adatok gyűjtése azonnal kezdődik.

Miért kellene akkor ehhez egy plusz plugin?

Tulajdonképpen egyrészt az egyszerűség miatt, de nem is ez a legfontosabb. Bár megjegyzem, ha pl. a header.php fájlba illeszted a kódot, akkor nem árt figyelni arra, hogy ha egyedi oldaltípusokat használsz egyedi fejléc fájllal, akkor ott is behívd a kódot.

Viszont van néhány olyan kényelmi szolgáltatása a Yoast Analytics pluginnak, ami számomra a mérleg serpenyőjét a „megéri” oldalra billenti, amikor arról van szó, telepítsük-e ezt a bővítményt vagy sem.

Yoast WordPress Google Analytics előnyei

Ezek a szolgáltatások mind részei a Yoast Analytics WordPress bővítmény ingyenes verziójának:

 • Könnyedén kijelölheted azokat a WordPress szerepköröket, amiket nem szeretnél mérni. Így pl. néhány kattintással beállíthatod, hogy a te saját látogatásaidat vagy a munkatársaid látogatását ne vegye figyelembe az Analytics. Különösen induló honlapoknál ez lényegesen objektívebb képet eredményezhet.
 • Wordpress Google Analytics YOAST szerepkörök

  Megadhatod, hogy milyen WordPress felhasználókat ne vegyen figyelembe az Analytics

 • Könnyen mérhetővé teszi a fájlok letöltését. Az Analytics alapból nem méri, ha pl. egy pdf dokumentumot töltenek le a látogatóid, és ennek a kézi beállítása már igényel némi hozzáértést. Ehhez képest ez a plugin alapból adja ezt a megoldást.
 • Wordpress Google Analytics YOAST - letöltések

  A fájlok (pl. pdf) letöltése is mérhetővé válik

 • Hasonló a helyzet a kifelé mutató linkekkel. Milyen hasznos lenne néha tudni azt, hogy a látogatóid hová kattintottak, milyen gyakran hagyták el a honlapot egy külső hivatkozásra kattintva. Legyen az akár agy hasznos link, netán egy reklámcélú banner. Ennek a mérése is megoldott a Yoast WordPress Google Analytics pluginnal.
 • A honlapodat összekapcsolhatod a WordPress admin felületen is az Analytics-szel, így néhány hasznos adatot akár ott, külön bejelentkezés nélkül is láthatsz.
 • WordPress Google Analytics YOAST - látogatók száma

  A látogatók száma a WordPress admin felületén látható, a YOAST Analytics plugin segítségével

YOAST Analytics – a fizetős verzió

És aztán itt jön a feketeleves. Mert Yoast cége hatalmasat nőtt az elmúlt másfél évben, és ez nagyon lejött abban, ahogy sok szolgáltatásához megváltozott a hozzáállása. Ezt nem nevezném feltétlenül negatívnak, bár az emberben néha talán joggal lehet ott a keserű szájíz, ha egy korábban ingyenes megoldás átkerül a fizetős verzióba.

Nézd meg ezt a WordPress videót:

Online WordPress Tanfolyam banner - Miért nehéz a WordPress?

Volt ugyanis az Analytics bővítménynek néhány értékes szolgáltatása, ami korábban ingyenes volt, de most már csak külön előfizetéssel érhető el, évi 89 dolláros – vagyis nem is a legalacsonyabb – áron.

Az egyik ilyen szolgáltatás nagyon hasznos lehet azok számára, akik többszerzős honlapokat, vagy nagyobb tartalmat kezelnek. Ugyanis a prémium verziót használva az Analyticsben könnyen követheted, hogy pl. melyik szerződ volt a legolvasottabb, vagy melyik témakörbe tartozó cikkeknél töltöttek az olvasók a legtöbb időt, honnan fordultak vissza a legtöbben stb.

A fizetős verzióra itthon talán keveseknek van szüksége, de ha teheted, azt javaslom, térj át az ingyenes, Yoast-féle Google Analyitics WordPress pluginra, hogy gyerekjáték legyen a látogatóid adatainak követése!

Címkék

·

A véleményed fontos. Mondd el, mit gondolsz!

Még nincs hozzászólás. Mondd el a véleményed!