A virtuális asszisztens munka szépségei és nehézségei
Utolsó frissítés Oct 4, 2023

A virtuális asszisztens munka egyre népszerűbb. Mi ennek a titka? Mi mindent nyerhetsz azzal, ha ezt a pályát választod?

Ezt fogjuk most megnézni. De természetesen itt sem minden rózsaszín. Ezért a nehézségekről is szó lesz, hogy tudd, mire kell felkészülni.

A virtuális asszisztens munka szépségei, előnyei

  • A virtuális asszisztens szolgáltatás egyre keresettebb

Külföldön korábban elkezdett virágozni az online asszisztensi pálya. De ma már egy magyar virtuális asszisztensnek sem kell attól tartania, hogy nem lesz kereslet a szolgáltatásaira. Nagyon is van, hiszen a kisvállalkozóknak annyi feladatuk van, hogy egyedül nem győzik. Emiatt nem tudják hatékonyan fejleszteni a cégüket, nehezen tudják növelni vagy legalább stabilizálni a bevételeiket. Egy alkalmazott felvétele viszont sok hátránnyal járna nekik. Erre a problémára megoldás a virtuális asszisztens munka.

Arról, hogy hogyan tudja tehermentesíteni ügyfelét egy asszisztens, olvashatsz az Egy virtuális asszisztens feladatai cikkünkben.

  • A virtuális asszisztens munka jól összeegyeztethető a család igényeivel

Talán átélted már, vagy legalábbis el tudod képzelni, hogy milyen reggel 6 óra előtt felkelni, útnak indítani a családot és magadat, késő délután végezni, rohanni a gyerekekért az oviba, iskolába, kutyafuttában vásárolni, majd hulla fáradtan valami gyors vacsorát az asztalra tenni, a gyerekekkel szinte alig beszélgetve lefekvéshez készülni, majd szembesülni azzal, hogy a mosogatás és a ruhateregetés még vár rád… Éjfél után ágyba zuhanni, majd kezdeni mindent elölről… Talán azt is tudod, hogy milyen nehéz szituációt eredményez, amikor a gyerek beteg. A táppénzre kényszerülés végül a munkahely elvesztésével is járhat.

Ez mind megoldódik, ha otthon tudsz dolgozni. Megspórolod az utazást, a rohanással járó stresszt, és sokkal szabadabban oszthatod be az idődet.
Bár a határidő itt is határidő, de egy távasszisztens ezen belül szabadon oszthatja be a munkaidejét.

szabadságot jelképező kék pillangók és virtuális asszisztens munka előnyéről szóló szöveg

  • Egy online asszisztens több szempontból is szabad

Ha alkalmazottként dolgozol család mellett, akkor gyakran szembesülhetsz azzal, hogy magadra már végképp nem jut idő. Ami hosszú távon lelkileg és fizikailag is megviseli az embert. Online asszisztensként a szabadabb időbeosztás miatt ez a probléma is egyszerűbben orvosolható. Két feladat között simán belefér egy kis torna vagy olvasás, nyugodtan megihatsz egy teát, mert senki nem fog megszólni érte. A lényeg csak az: legyél kész határidőre.

A szabadság abban is megnyilvánul a virtuális asszisztens munka során, hogy magad választhatod ki, hogy milyen feladatokat vállalsz el. Egy online asszisztens szolgáltatási palettája színes lehet, mivel sok területen tudja tehermentesíteni ügyfeleit. Ha szereted a kreatív munkát, akkor specializálódhatsz ebbe az irányba. Ha az Excel táblák vonzanak, akkor megteheted, hogy nagyrészt ehhez kötődő munkát vállalsz.

Te választod ki azt is, hogy mit és kitől szeretnél tanulni a fejlődés érdekében. Sok munkahelyen még a fejlődésre sincs igazán lehetőség. Itt viszont rajtad múlik az egész.

Bárkinek mondhatsz nemet. Nem kell, és nem is nagyon lehetséges, hogy minden ügyféllel összepasszoljatok. Lehetőséged van megválogatni, hogy kivel dolgozol együtt.

Együttműködő partnereiddel sem kell „összezárva” lenned. Így nem kell állandóan alkalmazkodni. Ha csendben szeretsz dolgozni, megteheted. Ha mégis vágysz valami nyüzsgésre, akkor máshol is dolgozhatsz. Senki nem kötelez arra, hogy mindig otthon legyél.

Persze ezek az előnyök jórészt csak akkor érvényesek, ha vállalkozóként vagy asszisztens. Alkalmazottként is dolgozhatsz otthon, ha megengedi a főnököd, de ez már kevesebb szabadsággal, fejlődési lehetőséggel jár. És kisebb biztonságérzettel is.

  • Nagyobb stabilitás és biztonság

Ha egy cég valamiért megszűnik, akkor az alkalmazotti státuszú virtuális asszisztens állásnak is vége. Mindent a nulláról kell kezdeni, mert nincs más.
Vállalkozó online asszisztensként hiába ér véget egy megbízás, lehet helyette még több, és nem kell az egész vállalkozást elölről kezdeni.

Sőt, nem csak hazai ügyfeleket tehermentesíthetsz. Nyelvtudásodtól függően külföldi megbízóid is lehetnek. Mivel online dolgozol, nincsenek határok.

Igaz, hogy az ügyfelekért is meg kell dolgozni, nem jönnek maguktól… Nincs fix bevétel, mert a teljesítményen múlik. De ez még inkább motivál a fejlősédre.

Összességében úgy gondolom, hogy még akkor is stabilabb egy virtuális asszisztens vállalkozás az alkalmazotti munkahelyhez képest, ha nincs fix bevétel. Pontosan azért, mert nem vagy egyetlen megbízóhoz láncolva.

  • Virtuális asszisztens pályatársak: rivalizálás helyett együttműködés

Lehet, hogy felmerül benned az aggodalom a konkurensek miatt. Egyre népszerűbb a virtuális asszisztens munka, így egyre többen vannak. De ez ne ijesszen meg.
Aki már benne van, az megfigyelhette, hogy rivalizálás helyett együttműködés zajlik.

Legalábbis én eddig csak erre láttam példát. Különböző asszisztenseknek különböző erősségeik vannak. Ez jó alapja lehet egy együttműködésnek. De a hasonló szolgáltatásokat nyújtók is segíthetik egymást: amikor az egyikük valamiért nem tudja ellátni a munkát, akkor kiszervezheti a másiknak.

Azt gondolom, hogy ritka kincs ez a vállalkozások világában: nem kell feszülten figyelni a konkurenciát. Mert nem versenytársat, hanem kollégát látsz a másikban.

összetartást mutató kezek és virtuális asszisztensek együttműködéséről szóló szöveg

  • A virtuális asszisztens munka több szempontból is környezetbarát

Ma már nagyon fontos arra is gondolni, hogy mekkora lesz a vállalkozásunk ökológiai lábnyoma, vagyis milyen mértékben terheljük a környezetet. A virtuális asszisztens munkáról elmondható, hogy egy átlagos irodai alkalmazotti munkához képest jóval zöldebb, mert:

   • Nem kell utazni.
   • Nem kell külön irodát fenntartani, fűteni.
   • Minimális hulladék származik a munkából, ritkán (vagy egyáltalán nem is) kell nyomtatni.

erdő és virtuális asszisztens munka környezetkímélő tulajdonságáról szóló szöveg

  • A virtuális asszisztens vállalkozás már kis befektetésből is elindítható.

Egyrészt nem kell hozzá külön iroda vagy műhely, másrészt kevés eszközre van szükség. Egy laptop a szükséges szoftverekkel és egy telefon már elegendő. Természetesen itt is vannak költségek, amelyekkel számolni kell. Erről olvashatsz bővebben a Virtuális asszisztens vállalkozás indítása cikkünkben.

Most már annyi jót elmondtunk a virtuális asszisztens munkáról, hogy talán azt gondolod: ez túl szép. Kell, hogy legyen benne valami rossz is. Valóban nem fenékig tejfel, nézzük most a nehézségeket!

A virtuális asszisztens munka nehézségei

  • A magányos vállalkozó szerepe

Úgy gondolom, hogy a magányosság csak részben igaz. Hiszen online tarthatod a kapcsolatot az ügyfelekkel és az együttműködő távasszisztens pályatársakkal. Ha szeretnéd, személyes összejöveteleken is részt vehetsz. De az bizony igaz, hogy az idő nagy részében egyedül dolgozol.

Nincs ott a megbízó. Ha felmerül egy kérdés, meg kell várnod, amíg válaszol az emailre, ha telefonon éppen nem elérhető, vagy zavarná.

Saját magad főnöke vagy: ennek a számos előny mellett hátránya is van. Az elején talán igényelné az ember, hogy valaki visszajelzést adjon a virtuális asszisztens munkára vonatkozóan – az ügyfeleken kívül is. Itt ez nincs meg, de részben pótolhatja ezt egy mentor. Természetesen a mentor nem főnök, hanem inkább oktatóhoz hasonlít a szerepe, aki személyesen veled foglalkozik.

Ilyen kiváló mentor Szabó Ági, aki sok virtuális asszisztens szárnybontogatását segítette már a konzultációi során. Facebook csoportjához, A Virtuális Asszisztensek Fórumához mindenképpen érdemes csatlakozni.

  • A virtuális asszisztens munka másik hátránya: időmenedzsmenttel és önkontrollal kapcsolatos problémák

Annak, hogy nincs, aki megszabadja az időbeosztásunkat, a nagy szabadság mellett hátránya is van.

Ha nem figyelünk eléggé, könnyen túlhajtjuk magunkat. Nehéz megállapítani, hogy mennyi az elég, vagy azt, hogy mi az a munkamennyiség, ami már túlterhel, így a teljesítmény rovására megy.

Gyakorlással, tapasztalatszerzéssel azért ki lehet alakítani az egyensúlyt. Fontos, hogy tudatosan osszuk be az időnket. Szánjunk energiát feltöltődésre is, mert csak így tudunk minőségi munkát végezni.

Időt kell fordítani a saját online megjelenésre, a marketingre is. Ez a másik hátrány.

  • Foglalkozni kell az ügyfélszerzéssel, saját online megjelenéssel

Ez kicsit időigényes, mégis nagyon fontos. Enélkül nem lesznek megbízások, nem lesz bevétel. Sokan vagyunk úgy, hogy nem szeretünk maguntról képeket kitenni, videót pedig főleg nem. De sajnos mégis bele kell rázódni, ha eredményt szeretnénk.

Összességében viszont azt állapíthatjuk meg, hogy a virtuális asszisztens munkának jóval több szépsége van, mint nehézsége.

Ha azon gondolkodsz, hogy te is szeretnél belevágni, akkor nagy segítség lesz számodra a Virtuális Asszisztens tanfolyam. (Ha éppen nem aktív a jelentkezési lehetőség, akkor iratkozz fel a várólistára, mert időnként meghirdetésre kerül a képzés!)

A Honlapra Fel! YouTube csatornáján több olyan videót is találsz, ami egy kis ízelítőt ad a tanfolyamból.

Ha eszedbe jutott még pár gondolat a virtuális asszisztens munka előnyeiről és hátrányairól, vagy kérdésed van a témában, oszd meg bátran kommentben!

Ingyenes anyagok

Rólunk mondták

SEO könyv

Stabil bevétel keresőoptimalizálással 2020 borító 3D látványterv

SEO hírek

Keresőoptimalizálás

Írta: Gyenes Kati

Kapcsolódó bejegyzések

Adathalászok a Facebookon

Adathalászok a Facebookon

Adathalászok a Facebookon Egyik napról a másikra azon kapod magad, hogy a Facebook oldaladról ki vagy tiltva, és nem is gyanakszol arra, hogy adathalász támadásnak vagy az áldozata? Mit tehetsz az adathalászok ellen?

Közösségi Média

Közösségi Média

Ha szeretnéd megmutatni magad a jövőbeni vevőidnek, akkor használnod kell a közösségi média csatornákat. Melyiket? Mire figyelj? Kattints a cikkre!

Árösszehasonlító oldalak

Árösszehasonlító oldalak

Ha vásárolsz valamit, és nem vagy a pénztárcád ellensége, akkor érdemes használnod
az árösszehasonlító oldalak valamelyikét.
Lássuk mik is ezek…

Hozzászólások

0 Comments

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Szilágyi Balázs webinar behúzó háttér

Hogyan keress te is pénzt otthonról ingyenes tréning

Íratkozz fel hírlevelünkre, és azonnal megnézheted a Hogyan keress te is pénzt otthonról online tréninget!

Adatkezelés

Sikeres jelentkezés. Hamarosan küldjük az információkat a tréninghez.