Blog indítása 6 egyszerű lépésben

Utolsó frissítés: · Szerző: · Blogolás · Motiváció · Nincs hozzászólás
Blog indítása 6 lépésben

Egy blog indítása sokszor pusztán technikai kérdésnek tűnik, főleg ha még sosem próbáltad korábban. Pedig az igazság az, hogy ma már szó szerint pár perc alatt al lehet indítani egy blogot. Van viszont pár dolog, amin érdemes végigmenni, hogy valóban sikeres legyél a blogolásban és a blog indításában.

Az alábbiakban összeszedtem azt a 6 lépést, amit végig kell járnod, ha sikeres blogot szeretnél indítani. Ráadásul mindegyiknél adok olyan tippeket is, amiket talán nem kapsz meg máshol.

Blog indítása: miről olvashatsz ebben a cikkben?

Az alábbi linkekre kattintva az oldal megfelelő fejezetéhez juthatsz:

 1. 1. Találd ki a témát!
 2. 2. Találd ki a nevet!
 3. 3. Válaszd ki a platformot
  1. WordPress.com vs. WordPress.org
 4. 4. Telepítsd a rendszert
  1. Miről mondasz le ha nem saját domainen blogolsz
  2. WordPress blog indítása egyszerűen
 5. 5. Bemutatkozó és jogi oldalak
 6. 6. Az első pár bejegyzés
 7. További anyagok sikeres blogoláshoz
Blogger képzés banner ajándékkal általános

Blog indítása 1: Találd ki a témát!

A legelső feladat a blog indítása előtt, hogy találd ki a témát, amiben blogolni fogsz. Ez most talán túl egyérteműnek és semmitmondónak tűnhet, de hadd adjak ehhez néhány tippet – és máris jobban meg fogod érteni, hogy miért is olyan fontos ez a legelső lépésben.

Akik még sosem blogoltak, vagy akik még sosem blogoltak sikeresen, azok számára egy blog témáját illetően azonnal adódik, hogy hát az arról szól, ami éppen az ember fejében megszületik. Vagyis a blog témája én leszek, mint a blog szerzője, és a blogom arról fog szólni, hogy leírom a gondolataimat, ami velem történik, és bármi mást, ami hozzám köthető.

Ez jól hangzik, csak az a helyzet, hogy egy ilyen blog ma már valószínűleg nem lesz sikeres. Elmúltak azok az idők, amikor pusztán azzal, hogy valaki leírja, mi történt vele, elég nagy figyelmet lehet kapni. Nem mondom, hogy nem tudsz egy személyes bloggal sok embert elérni, de egyrészt kicsi az esélyed rá, másrészt valószínűleg bele kell tenni annyi mindent és akár olyan dolgokat is magadról, amit a legtöbben nem szeretnénk.

Van viszont egy másik lehetőség, és ez egy eredményes blog indítása esetén talán a legjobb megoldás manapság. Ez pedig az úgynevezett tematikus blog.

Vagyis kitalálsz egy témát – lehetőleg ami közel áll hozzád, például a hobbidat -, és arról fogsz blogolni. Ilyen lehet például a főzés, a barkácsolás, a kertészkedés, a gyerekek. Bármi, amiről úgy gondolod, hogy van elég mondanivalód.

Hidd el, még ha elsőre nem is hangzik olyan érdekesnek, ez az, amire egy majdan sikeres blogot a legtöbb esetben alapozni lehet. Ha más nem, csak azt gondold végig, hogy így akár minden egyes cikked szólhat ugyanannak az érdeklődői csoportnak, míg ha csak magadról írsz, akkor lehet, hogy mindegyik írásod mást-mást fog érdekelni, így még kevesebb esélyt adva arra, hogy sok emberhez eljuss.

Haladó tipp: Ha igazán profi módon akarod a témaválasztást a blog indítása előtt megoldani, akkor az adott nagyobb témakörön belül válassz valami egyedit. Ez nem feltétlenül kell, hogy szűkítés legyen, az is jó, ha valami olyan gondolatsort, nézőpontot tudsz a témához adni, amitől a te blogod egyedi lesz.

Az én esetemben például a Rántott hús wokban gasztroblog indítása előtt ilyen volt az, hogy nem csak általában recepteket, hanem külföldi ételek receptjeit szerettem volna bemutatni, minél inkább eredeti formájukban.

Blog indítása 2: Találd ki a nevet!

Sokszor egy blog indítása előtt ez az a lépés, ami a leginkább a szívünkből jön, és ami az egyik legfontosabb, hiszen itt hozzuk létre igazából – legalábbis fejben – a blogot.

Maga a névadás egy elég szerteágazó téma, és ráadásul tényleg nagyon szubjektív. Ezért itt most csak néhány gondolatot, mint tippet adok itt a blogod névválasztásával kapcsolatban.

Blogger képzés banner ajándékkal általános
 • Legyen a név egyedi. Sok blog elnevezést választanak egy kaptafára, én ennek nem vagyok a híve.
 • Ellenőrizd, hogy nem használja-e más a nevet. Ezt egy egyszerű Google kereséssel megteheted.
 • Legyen könnyen megjegyezhető. Ez is szubjektív – bár ha egyedi a név, nincsenek benne idegen vagy nagyon ritkán használt szavak és megfelel még a következő pontban írtaknak, akkor ez valószínűleg kipipálható.
 • Ha lehet, első hallásra adja vissza a blog témáját, és hogy miben egyéni a te blogod.
 • Nagyon sokat viszont ne agyalj ezen. Fontos a név, de igazából nem ezen múlik a siker. Sokkal fontosabb, hogy elkezdj blogolni és legyen elegendő tartalmad amit rendszeresen publikálsz, mintsem hogy hónapokig vagy akár évekig ülj a “tökéletes” néven rágódva.

Blog indítása 3: Válaszd ki a platformot

Ez konkrétan azt jelenti, hogy milyen blogmotort fogsz használni.

Itt megadom azt a három, magyar nyelven leginkább elterjedt rendszert, ami szóba jöhet. Leírom azt is, hogy melyik mellett mi szól. A konkrét indítás technikai részleteiről még adok tippeket lejjebb.

 1. WordPress saját domainnel. Elsőre talán ez a legbonyolultabb, de hidd el, később nagyon hálás leszel, ha ezt választod. Sőt, én azt mondanám, hogy ha nincs valami tényleg nagyon erős érved a további lehetőségek mellett, akkor mindenképpen ezt válaszd!
 2. Blog.hu, Reblog.hu. Ez valójában két külön rendszer, de itt egynek veszem őket. Ezek ugyanis rendre az Index és az Origo saját blogfelületei. Igazából az szól mellettük, hogy van némi esélyed néhanapján kikerülni ezeknek a portáloknak a címlapjára, és így nagy látogatottságot vonzani. Ezt azonban a legtöbben túlértékelik, és még ha össze is jön esetleg, akkor is afféle pünkösdi királyságféle lehetőség csak. Ráadásul egyben lemondasz sok lehetőségről, például arról, hogy a blogod monetizálása (vagyis hogy pénzt csinálj belőle) fölött 100%-os kontrollod legyen.
 3. Blogger.com, WordPress.com. Ez is két külön rendszer, de a fentiekhez hasonlóan itt is egybeveszem őket. Az első a Google, a második pedig a WordPress teljesen ingyenes, saját domaint nem igénylő felülete. Az én szememben semmi más nem szól mellettük, mint hogy tényleg egyetlen perc alatt elindíthatók. Viszont itt is rengeteg dologról mondasz le cserébe, ami véleményem szerint szinte soha nem éri meg. Csak akkor válaszd ezt a megoldást, ha tényleg tudod, hogy miért teszed.

WordPress.com vs. WordPress.org

Figyelem! a WordPress.com – amiről az utolsó pontban beszéltem – nem azonos a WordPress.org-gal, amiről pedig az első pontban volt szó. Ugyanaz a cég van mögötte, de a WordPress.com egy korlátozott blogfelület, míg a WordPress.org egy saját domain alá telepíthető, ingyenes rendszer. Én mindenképp a WordPres.org-ot ajánlom – ez a honlap, amit most olvasol is ezt használja.

Blog indítása 4: Telepítsd a rendszert

Na itt bevallom, az előző lépésben a 2. és 3. pontban megadott lehetőségek előnyben vannak. Tényleg csak néhány kattintás, és a blogod már készen is áll. Persze tartalom nélkül, de kezdődhet az írás.

A saját domainen indított WordPress ezzel szemben itt igényel egy kis munkát és némi befektetést. A saját domain ára nagyjából évente 2-3 ezer Forint, semmi több pénzről nem beszélünk.

Miről mondasz le ha nem saját domainen blogolsz

Az egyszerűségnek ára van. És nem is az elején, hanem inkább akkor fogod ezt az árat megfizetni, amikor beindul a blogod. Akkor pedig – sajnos – valószínűleg már késő lesz váltani.

Én azt tapasztaltam, hogy előbb-utóbb mindenki szeretne legalább valamennyi pénzt keresni a blogjával. Márpedig az ingyenes rendszerek éppen ezt, a pénzkeresést korlátozzák leginkább.

 • Az ingyenes rendszerekben indított blog valójában nem a tiéd, azt bármikor megszűntethetik.
 • Az ingyenes rendszerekben vagy egyáltalán nem tudsz bevételt csinálni a blogodból, vagy csak nagyon korlátozottan.
 • Ha később haladóbb online marketing ötleteid lennének – például remarketing, feliratkoztatás popuppal -, azokat teljesen felejtsd el, ha nem saját domainen blogolsz.
 • Az ingyenes rendszereket sokkal nehezebb – sok esetben szinte lehetetlen – keresőoptimalizálni. Márpedig akár hiszed akár nem, egy blog legstabilabb látogatóforrása éppen a kereső lehet.

WordPress blog indítása egyszerűen

Ha most mégis megijednél a WordPrestől, ne tedd. Egyáltalán nem olyan nehéz WordPressben, saját domain alatt elindítani egy blogot, mint gondolnád. És hidd el, később, ha a blogod olvasottá válik, nagyon-nagyon-nagyon hálás leszel nekem ezért!

Ezen az oldalon összeszedtem mindent, amit a saját honlap készítéséről tudnod kell. Egyszerűen kövesd ott a cikkeket, és nagyon hamar kész lesz a valódi saját blogod, ami tényleg a tiéd, és úgy csinálsz belőle bevételt, ahogy szeretnél.

Blog indítása 5: Bemutatkozó és jogi oldalak

Amikor technikailag kész, de tartalmilag még üres a blogod, akkor első lépésként a bemutatkozó és az úgynevezett jogi oldalakat javaslom létrehozni.

Ami a jogi oldalakat illeti, ha az elején csak a blogolásról szól a honalpod, akkor nem kell komoly dologra gondolnod. Az ingyenes rendszerek ezt általában maguk kezelik, a saját domaines WordPress esetében pedig a WordPress tartalmaz egy előre elkészített Adatkezelési szabályzat oldalt. Csak azt kell a saját adataiddal kitölteni és publikálni.

Ami viszont legalább ennyire fontos, az a bemutatkozó oldal. És ennek nem jogi vagy marketing okai vannak – sokkal inkább a motiváció.

Azt vettem észre, hogy sokkal jobban sikerülnek, sokkal tovább megmadradnak azok a honlapok (itt: blogok), ahol az alapítónak van valamilyen konkrét célja, és ezt meg is fogalmazza nem csak saját magának, de az egész világnak.

Ne legyél szerény tehát! Írd le egy oldalra, hogy ki vagy és mi a célod a blogoddal! Publikáld ezt az oldalt már az elején, és hidd el, hogy nagyon sokat fog ez neked segíteni lélekben, hogy átsegítsen a nehezebb lépéseken.

Ennek nem kell bonyolultnak vagy hosszúnak lennie – inkább csak őszintének. Nézd meg példának itt a Honlapra Fel!-en vagy a Rántott hús wokban blogon a bemutatkozó oldalt.

Blog indítása 6: Az első pár bejegyzés

És elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ami az utolsó a blog indítása során. De hidd el, nagyon is ide tartozik még!

Ez pedig nemes egyszerűséggel az, hogy megírod az első pár blogbejegyzésedet. Pontosabban kiírod magadból azt, ami most benned van. És ez két okból is nagyon fontos!

 1. Egy blog nem blog blogbejegyzések nélkül. Tehát az, hogy eddig eljutottál, nagyon dicséretes, de még nem mondhatod, hogy blogod van. Írj legalább néhány bejegyzést, és ez a helyzet máris helyreáll!
 2. Ha blogot akarsz indítani, akkor egészen biztosan van benned egy csomó gondolat. Amíg ezeket nem írod ki magadból, nem állsz igazán készen, hogy “blogolni” kezdj. Hogy odafigyelj a közönségre, hogy kialakítsd a saját stílusod.

Ülj le tehát, és írj ki mindent magadból, ami benned van! Hogy ez két cikk lesz vagy húsz, teljes egészében rajtad múlik. Érezni fogod, amikor eljön az a pont, hogy már nem évekkel ezelőttről hozott emlékekről, magadban tartott gondolatokról akarsz írni.

Az én tapasztalatom szerint ekkor állsz készen igazából a blogolásra, és ekkor mondhatod el azt, hogy köszönöd szépen, a blogodat sikeresen elindítottad!

További anyagok sikeres blogoláshoz

Sikeres blogolást kívánok!

A véleményed fontos. Mondd el, mit gondolsz!

Még nincs hozzászólás. Mondd el a véleményed!