Mi a csuda az a horgonyszöveg?
Utolsó frissítés Jan 22, 2019
Horgonyszöveg

A horgonyszöveg elválaszthatatlan része a linképítésnek. Ha nem érted, mi a horgonyszöveg, akkor képtelen vagy jó linkeket építeni magadnak.

Ha érted, mi a horgonyszöveg, akkor sokkal könnyebben fogod kiszúrni a különbséget jó és rossz linkek között.

Mi a horgonyszöveg?

A horgonyszöveg az a szöveg, amire a link rá van ültetve. Vagyis az a szöveg, ami általában kék vagy más színnel jelenik meg, és amire rákattintva a másik honlapra vagy másik aloldalra jutsz el.

A horgonyszöveg (angolul: anchor text) szónak valami olyasmi a forrása, hogy ezzel horgonyozzák le, kötik a két oldalt egymáshoz (az angol anchor – horgony szó igeként is használatos, szorosan hozzáköt értelemben). Kép esetében horgonyszövegként a kép alt címkéje számít.

Linképítés és horgonyszöveg

Linképítés és horgonyszöveg

Miért fontos a horgonyszöveg?

A horgonyszöveg kulcsfontosságú a linkek esetében. Ez az a szöveg, amivel a kereső azonosítja, hogy miről szól a céloldal. Tehát ha a horgonyszöveged a „további információ”, akkor a céloldalt leginkább a „további információ” kulcsszóra erősíted.

A klasszikus példa erre az angol „Click here” kulcsszó, ami magyarul „Kattints ide” formában fordítható. Ez a kulcsszó ugye önmagában semmire sem jó, mégis a keresőbe beírva stabilan az első helyen hozza az Adobe Acrobat Reader letöltési lehetőségét.

Miért? Hány ezer, hány millió weboldal teszi ki a letölthető pdf fájljai mellé, hogy ha nincs meg az Adobe Acrobat Readered, akkor kattints ide (click here) a letöltéshez?!
Kattints ide [Click Here] az Acrobat Reader letöltéséhez

mi a csuda az a horgonyszöveg

A túloptimalizált horgonyszöveg

A horgonyszöveg, a linkek és a keresőben a helyezések kapcsolata sokáig olyan szoros volt, hogy elég volt a honlapodra a saját legfontosabb kulcsszavaddal linkek sokaságát építeni, és máris előrébb kerültél a keresőben. Még néhány évvel ezelőtt is a keresőoptimalizálás ezért sokaknak egyet jelentett a linképítéssel.

Fontos, hogy ez ma már nem igaz. Annyian éltek vissza ezzel, hogy a Google már régen olyan szabályokat vezetett be, amelyek kiszűrik a túloptimalizált horgonyszövegeket. Ráadásul ezek nagyobb mennyiség esetén még kifejezett büntetéshez is vezethetnek.

Vagyis nem az a probléma, hogy egy keresőoptimalizálásról szóló honlapra „keresőoptimalizálás” horgonyszöveggel linkelnek. Sőt, ez elengedhetetlen is valamennyire a jó helyezésekhez.

A probléma az, ha a honlapra csak a „keresőoptimalizálás” horgonyszöveggel linkelnek, vagy mondjuk olyan arányban, ami már semmiképp sem tekinthető a Google szemével természetes linkelésnek.

A jó horgonyszövegek

A jó horgonyszöveg kialakításához két tippem van:

  1. Próbáld meg minden esetben minél inkább a megcélzott kulcsszót, annak változatait használni horgonyszövegként, némi változtatással, hogy a linkek természetességének látszatát megőrizd.
  2. Ne félj attól, főleg ha már haladóbb szinten vagy, hogy értéktelennek tűnő horgonyszöveget (pl. a domain neved) is használsz.

mi a csuda az a horgonyszöveg

Neked milyen tapasztalataid vannak a horgonyszövegekkel kapcsolatban?

Te mit tapasztaltál a horgonyszövegekkel kapcsolatban? Megköszönjük, ha megosztod velünk és a többi olvasóval a tapasztalatod!

Horgony kép: John Hain.

Ingyenes anyagok

Rólunk mondták

SEO könyv

Stabil bevétel keresőoptimalizálással 2020 borító 3D látványterv

SEO hírek

Keresőoptimalizálás

Kapcsolódó bejegyzések

Linképítés árak

Linképítés árak

A linképítés árak között keresgélve az interneten rengeteg csomagajánlatot találsz. De mit kapsz a pénzedért cserébe? Először olvasd el ezt a cikket és utána nézz körbe!

Hozzászólások

0 Comments

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Szilágyi Balázs webinar behúzó háttér

Hogyan keress te is pénzt otthonról ingyenes tréning

Íratkozz fel hírlevelünkre, és azonnal megnézheted a Hogyan keress te is pénzt otthonról online tréninget!

Adatkezelés

Sikeres jelentkezés. Hamarosan küldjük az információkat a tréninghez.