Mi a csuda az a horgonyszöveg?
Utolsó frissítés Jan 22, 2019
Horgonyszöveg

A horgonyszöveg elválaszthatatlan része a linképítésnek. Ha nem érted, mi a horgonyszöveg, akkor képtelen vagy jó linkeket építeni magadnak.

Ha érted, mi a horgonyszöveg, akkor sokkal könnyebben fogod kiszúrni a különbséget jó és rossz linkek között.

Mi a horgonyszöveg?

A horgonyszöveg az a szöveg, amire a link rá van ültetve. Vagyis az a szöveg, ami általában kék vagy más színnel jelenik meg, és amire rákattintva a másik honlapra vagy másik aloldalra jutsz el.

A horgonyszöveg (angolul: anchor text) szónak valami olyasmi a forrása, hogy ezzel horgonyozzák le, kötik a két oldalt egymáshoz (az angol anchor – horgony szó igeként is használatos, szorosan hozzáköt értelemben). Kép esetében horgonyszövegként a kép alt címkéje számít.

Linképítés és horgonyszöveg

Linképítés és horgonyszöveg

Miért fontos a horgonyszöveg?

A horgonyszöveg kulcsfontosságú a linkek esetében. Ez az a szöveg, amivel a kereső azonosítja, hogy miről szól a céloldal. Tehát ha a horgonyszöveged a „további információ”, akkor a céloldalt leginkább a „további információ” kulcsszóra erősíted.

A klasszikus példa erre az angol „Click here” kulcsszó, ami magyarul „Kattints ide” formában fordítható. Ez a kulcsszó ugye önmagában semmire sem jó, mégis a keresőbe beírva stabilan az első helyen hozza az Adobe Acrobat Reader letöltési lehetőségét.

Miért? Hány ezer, hány millió weboldal teszi ki a letölthető pdf fájljai mellé, hogy ha nincs meg az Adobe Acrobat Readered, akkor kattints ide (click here) a letöltéshez?!




Kattints ide [Click Here] az Acrobat Reader letöltéséhez

mi a csuda az a horgonyszöveg

A túloptimalizált horgonyszöveg

A horgonyszöveg, a linkek és a keresőben a helyezések kapcsolata sokáig olyan szoros volt, hogy elég volt a honlapodra a saját legfontosabb kulcsszavaddal linkek sokaságát építeni, és máris előrébb kerültél a keresőben. Még néhány évvel ezelőtt is a keresőoptimalizálás ezért sokaknak egyet jelentett a linképítéssel.

Fontos, hogy ez ma már nem igaz. Annyian éltek vissza ezzel, hogy a Google már régen olyan szabályokat vezetett be, amelyek kiszűrik a túloptimalizált horgonyszövegeket. Ráadásul ezek nagyobb mennyiség esetén még kifejezett büntetéshez is vezethetnek.

Vagyis nem az a probléma, hogy egy keresőoptimalizálásról szóló honlapra „keresőoptimalizálás” horgonyszöveggel linkelnek. Sőt, ez elengedhetetlen is valamennyire a jó helyezésekhez.

A probléma az, ha a honlapra csak a „keresőoptimalizálás” horgonyszöveggel linkelnek, vagy mondjuk olyan arányban, ami már semmiképp sem tekinthető a Google szemével természetes linkelésnek.

A jó horgonyszövegek

A jó horgonyszöveg kialakításához két tippem van:

  1. Próbáld meg minden esetben minél inkább a megcélzott kulcsszót, annak változatait használni horgonyszövegként, némi változtatással, hogy a linkek természetességének látszatát megőrizd.
  2. Ne félj attól, főleg ha már haladóbb szinten vagy, hogy értéktelennek tűnő horgonyszöveget (pl. a domain neved) is használsz.

mi a csuda az a horgonyszöveg

Neked milyen tapasztalataid vannak a horgonyszövegekkel kapcsolatban?

Te mit tapasztaltál a horgonyszövegekkel kapcsolatban? Megköszönjük, ha megosztod velünk és a többi olvasóval a tapasztalatod!

Horgony kép: John Hain.

Ingyenes anyagok

Rólunk mondták

SEO könyv

Stabil bevétel keresőoptimalizálással 2020 borító 3D látványterv

SEO hírek

Keresőoptimalizálás

Kapcsolódó bejegyzések

Linképítés árak

Linképítés árak

Az interneten keresgélve linképítés témában rengeteg információt találhatsz. Ezek sokszor csak félinformációk, vagy néha akár egymásnak ellentmondó "tények"....

Hozzászólások

0 Comments

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük