Honlapkészítés és webdizájn: Nem ugyanaz!
Utolsó frissítés Aug 30, 2018

Mind a honlapkészítés, mind a webdizájn (vagy webdesign) igencsak népszerű szakmák mostanában, nem is véletlenül. Aki ma pénzt akar keresni, már nem engedheti meg magának, hogy ne legyen honlapja, márpedig a honlapokat meg kell tervezni és el kell készíteni, tehát ezekre a szakmákra hatalmas az igény. De vajon az emberek többsége tisztában van-e vele, hogy a honlapkészítés és a webdizájn nem ugyanaz? Elgondolkoztál-e már azon, hogy mi a kettő között a különbség, és hogy egy adott feladat vajon melyikhez tartozik?

A 2018-ban először induló Professzionális weboldal fejlesztő és programozó képzésünk kapcsán nem egyszer merült fel ez a kérdés. Többen kerestetek meg minket, hogy akkor most a dizájnból mennyi lesz ezen a képzésen, vagy hogy éppen honlapkészítőként mit kell az embernek tudnia és megtanulnia. Ezt szeretném most – a két szakma közötti határvonalat – tisztázni ebben a cikkben, és segíteni nem csak akkor, ha a képzésünk érdekel, hanem ha csak egyáltalán szeretnél tisztán látni ebben a témában.

A helyzet ugyanis az, hogy talán nem véletlenül van ez a keveredés a honlapkészítést és a webdizájnt illetően. Mindkét téma nagyon felkapott mostanában, rengetegen próbálnak képzéseket tartani mindkét területen. És azt vettem észre, hogy például nem egy webdizájner képzés ígéri azt, hogy megtanít honlapot készíteni is. Vagyis adott a gondolat: ha webdizájnerként az ember már fejlesztő is lehet, akkor ez a két dolog tulajdonképpen egy és ugyanaz?!

(És még hadd tegyem hozzá zárójelben, hogy aki nincs benne ezekben a szakmákban, azok számára sokszor bármi, ami weblapokhoz köthető, mind egy és ugyanazon feladatkörhöz tartozik, nem kis mértékben tovább erősítve a félreértést.)

A honlapkészítés különböző szintjei

Ahhoz, hogy teljesen érthető legyen a különbség a honlapkészítés és a webdizájn között, először érdemes megnézni, hogy magának a honlapkészítésnek milyen szintjei vannak. Ez csak az én besorolásom kifejezetten ehhez a cikkhez, de a megértést nagymértékben segíteni fogja.

 1. A legalsó szinten van az a honlapkészítés, amikor az ember csak öszehúzogat ezt meg azt, például egy WordPressben, és már honlapfejlesztőnek képzeli magát. Persze van, amikor a megrendelőnek tényleg csak ennyire van szüksége, de szakmai szempontból aki legfeljebb ezt a szintet tudja, még nem igazán nevezhető honlapkészítőnek.
 2. A következő szinten a fejlesztő már képes belenyúlni valamilyen szinten a dobozos honlapba. (Dobozos honlap = WordPress + letölthető sablon.) Ez már igényel valamilyen szintű kódolási ismeretet és tapasztalatot is. Akár csak a WordPress hihetetlen kézreállásának köszönhetően ezzel a tudásszinttel ma már nagyon sok honlap összerakható.
 3. Számomra a honlapkészítés szakmai csúcsa az, amikor a fejlesztő már bármit képes megcsinálni kód szintjén. Nem azért használ keretrendszereket – például akár a WordPresst, akár honlap sablont de akár bővítményeket -, mert máshogy képtelen lenne akár egyetlen oldalt a netre varázsolni, hanem mert az adott helyzetben az a leglogikusabb megoldás. Ez magas szintű programozási ismereteket és tapasztalatot igényel, és sajnos az én tapasztalatom szerint csak nagyon kevés honlapkészítő mondhatja el magáról ezt.

A honlapkészítés és a webdizájn feladatok elkülönülnek egymástól

Hogy miért sajnos? Mert lehet, hogy a honlapok nagy részéhez tényleg elég az 1. vagy a 2. szint, de mér ebben az esetben is sokkal biztosabb, sokkal stabilabb lesz az eredmény, ha az ember birtokában van a 3. szint tudásának.

Csak egy példa: szinte minden megoldható ma már WordPress bővítményekkel, de sok esetben egy bővítmény funkciója szó szerint pár soros kóddal előállítható. Márpedig egy saját magunk által írt, tömör kód nagy valószínűséggel mindig hatékonyabb és megbízhatóbb lesz, mint egy ki tudja milyen módon megírt, ki tudja milyen más – ebben az esetben szükségtelen – funkciókat is ellátó plugin.

Arról persze nem beszélve, hogy ha bármi komolyabb probléma merülne fel egy honlappal, szinte csak a 3. szinten lévő fejlesztő lesz képes arra, hogy a probléma igazi okát megtalálja, és olyan mértékben kezelje, hogy az többet ne forduljon elő.

Ha komolyabb problémád van a honlapoddal, akkor csak a 3. szinten lévő fejlesztő képes teljes mértékben megoldani

Mi egy webdizájner feladata?

Hogy teljesen tisztán lássunk, nézzük meg, hogy mi is egy webdizájner feladata. A Wikipedia webdizájn szócikke szerint „A webdizájn grafikai prezentáció és tervezés az interneten megjelenő website vagy honlap, illetve más applikációk, objektumok formájában.

Maga a webdizájn az angol webdesign szóból származik, ami pedig a web (vagyis világháló, internet), és design (vagyis tervezés) szavakból áll össze.

A webdizájn tehát tulajdonképpen egy alkalmazott grafikai tervezői munka, ami kifejezetten a világhálón megjelenő anyagokra (weboldalak, hirdetések) vonatkozik.

Honlapkészítés és webdizájn: Miért mosódik egybe

Tehát ha párhuzamot kellene vonnom, akkor a webdizájner egy épület esetében a tervező, az építész, míg a honlapkészítő maga a kivitelező. Egyik nem több, kevesebb, jobb vagy rosszabb mint a másik, és egyáltalán nem létezhet egyik a másik nélkül.

A helyzet viszont az, hogy a hagyományos építkezésekkel ellentétben a honlapok világában a feladatok gyakran keverednek. Mivel a honlap nem dől össze, mint egy ház, legfeljebb leáll, ezért az átlagos megrendelő számára nem akkora gond, ha aki a honlapot készíti, nem ért ennyira a programozáshoz, mint ami mondjuk a fenti listában a 3. pontba tartozna.

Az is igaz, hogy mindegyik feladatnak megvan a maga ára. Márpedig ha egy kézbe lehet adni ezeket a feladatokat – készítse a dizájner, vagy tervezze a fejlesztő – akkor nem kevés költséget meg lehet takarítani.

Így alakult ki az a szokás, hogy ma – főleg a kkv szektorban – a legritkább esetben bíznak meg külön dizájnert és fejlesztőt, a megrendelők igyekeznek a honlap tervezésének, készítésének, karbantartásának (és sokszor még ki tudja milyen feladatainak) elvégzését egy kézbe, a legtöbbször egyetlen egyszemélyes vállalkozó kezébe adni.

Honlapkészítés és webdizájn: a különbség

Azt gondolom, a fentiek alapján a különbség a honlapkészítés és a webdizájn között már egyértelmű. Talán az is, hogy ez a kettő miért mosódik egybe. Ezzel lehet egyetérteni vagy egyet nem érteni, de mivel a legtöbb esetben a piac diktálta valós követelményről van szó, ezért érdemes valamennyire megfelelni neki.

Miben különbözik pontosan a honlapkészítés és a webdizájn?

 • Egy jó webdizájner tehát alapvetően egy grafikus tervező, aki funkcionális oldalról képes szuper honlapokat, online hirdetéseket, behúzó oldalakat, logókat stb. tervezni, de nem ijed meg attól a feladattól sem, amikor egy egyszerűbb honlapot össze kell raknia.
 • Egy jó honlapkészítő ezzel szemben a kódhoz ért, bármilyen funkciót képes előállítani egy honlap esetében, ha kell akkor saját kóddal, de nem ijed meg akkor sem, ha egy egyszerűbb honlapot neki kell a tervezéssel együtt a nulláról összeraknia.
 • Mindkét esetben igaz, hogy a jó szakember ismeri a saját szakmai korlátait. Elképzelhető, hogy profi szinten kitanulja mindkét szakmát. De sokkal életszerűbb az a helyzet, hogy ha egy webdizájner az ő tudását meghaladó honlapkészítési feladatot kap, akkor vagy maga keres egy fejlesztő alvállalkozót, vagy a megrendelőnél tisztázza, hogy ezt már másnak kell csinálnia. Hasonlóan egy becsületes honlapkészítő ha olyan feladatot kap, ahol igazán egyedi honlapot kell tervezni, ami már túlmutat egy átlagos sablon felhasználásán és egyénre szabásán, akkor vagy alvállalkozóként, vagy más módon webdizájnerre bízza a feladatot.
 • És hogy szakmailag teljes képet adjak, a jó dizájner képes úgy tervezni, hogy az nem csak önmaga és az ügyfele számára érthető, de egy honlapkészítő az ő tervei alapján könnyen életre tudja kelteni a honlapot. Szintén fordítva is igaz, vagyis egy profi honlapfejlesztő képes arra, hogy egy webdizájner által prezentált terv alapján képes legyen a honlapot az ott megálmodott formában elkészíteni.

Remélem, sikerült tisztázni a különbséget a honlapkészítés és a webdizájn között, és a jövőben nem fogod elvárni egy dizájnertől, hogy több ezer soros kódokba ássa magát, mint ahogy egy honlapfejlesztőtől sem, hogy szuper grafikai terveket készítsen.

Ha pedig te is szeretéd kitanulni a profi honlapfejlesztés (és nem webdizájn 😀 ) minden csínját-bínját, beleértve az egészen professzionális programozási ismereteket is, ami már tényleg csak a fenti 3. szinthez tartozik, akkor jelentkezz most a Professzionális weboldal fejlesztő és programozó képzésemre » !

Weboldal fejlesztő és programozó képzés indul

Ingyenes anyagok

Rólunk mondták

SEO könyv

Stabil bevétel keresőoptimalizálással 2020 borító 3D látványterv

SEO hírek

Keresőoptimalizálás

Kapcsolódó bejegyzések

Webáruház készítés

Webáruház készítés

Egy webáruház készítésekor tudod mi a legfontosabb feladat? Hogy a végén a webáruházzal el tudj adni! És ez nem vicc. A vicc inkább az, hogy sajnos ezt sok...

Hozzászólások

1 Comments

1 hozzászólás

 1. Tóth Angéla

  A képesítésem szerint webdizájner vagyok. Mégis egyedi honlapokat készítek wordpressre, php-ban kódolok, bővítményeket készítek, és a grafikai rész(logó, arculat) ugyanúgy a profilom. Angularban csak azért nem mélyedtem el, mert nincs rá szükségem, de a Java-hoz is hozzászagolok ha kell… Szóval ez a cikk szerencsére nem rólam szól 🙂 Hozzáteszem, sokan vannak így, mert a mostani dizájner képzésekben még a woo-t is tanítják jobb helyeken. Tehát a cikk elavult.

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük