Virtuális asszisztens árak
Utolsó frissítés Jan 20, 2022
online asszisztens és virtuális asszisztens árakról szóló szöveg

A virtuális asszisztens árak első látásra drágának tűnhetnek. Felmerülhet benned a kérdés: komolyan 3500-5000 forintos óradíjért dolgozik egy tapasztalt virtuális asszisztens?

Ha online asszisztenst kereső vállalkozó vagy, akkor ez talán el is rettenthet. Ha pedig kezdő asszisztens, aki be szeretné árazni a szolgáltatásait: számodra is ijesztő lehet. Talán azon gondolkodsz: vajon ki fog ennyit kifizetni a munkáért?

Teljesen érthető, ha elsőre ez a reakciód. De nézzük meg egy kicsit közelebbről a dolgot!

Virtuális asszisztens árak – tényleg drága egy online asszisztens szolgáltatás?

Hogy ezt jobban átlássuk, nézzük meg először, hogy miért okozhat jelentős bevételcsökkenést, ha egy kisvállalkozó egyedül szeretné intézni vállalkozásának minden ügyét!

Képzeljünk egy vállalkozónőt, nevezzük Ildikónak. Ő kozmetikumokat készít természetes anyagokból, és árusítja őket egy webshopon keresztül. Képzeletbeli vállalkozónőnk két gyermeket nevel: van egy 3 éves kisfia és egy 6 éves kislánya. Emellett természetesen a háztartást is vezeti. Férje szintén sokat dolgozik. Mi mindenre kell időt fordítania?

 • El kell készítenie a termékeket, az összetevők arányára és a higiéniára pontosan figyelve.
 • Be kell őket csomagolni, majd kitakarítani, az eszközöket is tisztán tartani.
 • Rendszeresen gondoskodnia kell az alapanyagok beszerzéséről.
 • Az elkészült termékeket el kell küldenie a megrendelőknek.
 • A termékeket meg kell ismertetni a leendő vásárlókkal: gondot kell fordítani az online marketingre. Nem is keveset kell ezzel foglalkozni. Rendszeresen posztolni kell a közösségi média oldalakra, lehetőleg több helyre is, mert egy szál Facebook oldal már nem igazán elegendő, kivéve, ha sokat költ hirdetésekre.
 • Hogy mindez eredményes legyen, el kell végeznie a sokórás online marketing képzéseket, folyamatosan tájékozódnia kell az újdonságokról. Kihagyhatja, de akkor nem valószínű, hogy nyereséges lesz a vállalkozás. Emellett a saját szakterületén belül is folyamatosan képeznie kell magát.
 • A webshopot is gondozni kell, feltölteni a termékeket, frissíteni az adatokat.
 • Emellett tartania kell a kapcsolatot a vásárlókkal és az érdeklődőkkel. Megválaszolni a rengeteg emailt. Fogadni a sok-sok telefonhívást.
 • Ki kell állítani a számlákat.
 • És még azt meg sem említettük, pedig a legfontosabb: a család is ott van. Néha jól jön a bébiszitter, de a gyerekeknek azért mégis anya kell.
 • A házimunka sem lesz kész magától.

Ez még család nélkül is többemberes munka! Ildikó így csak éjjel tudja elvégezni a feladatainak egy részét. Ami szép lassan kikezdi az egészségét. Könnyebben megbetegszik, gyakran fáj a feje. Állandóan fáradt, hangulatingadozások kínozzák. Romlik a teljesítménye. Valamit mindig háttérbe kell szorítania, hogy valahogy működjenek a dolgok. Nem jut elég idő az online marketingre, vagy épp nem tudja időben teljesíteni a megrendeléseket…

A bevétel is egyre kevesebb. Úgy is mondhatnánk: komoly költséget jelenthet az, ha ezer dolgot kell ellátnia kimerülten. Talán már nem is éri meg vállalkozni…

virtuális asszisztens segítségére szoruló vállalkozó

Egy idő után Ildikó is rájön, hogy fel kell vennie egy asszisztenst. Valakit, aki átvállal tőle annyi feladatot, hogy ő kipihentebben, energikusan tudjon a családjával és a munkájával foglalkozni. Így tudja majd fejleszteni a vállalkozását, bővíteni a termékpalettát. És így tudja egyre több emberrel megismertetni az általa készített kozmetikumokat, ezáltal a bevételeit növelni, vagy legalábbis stabilan tartani.
(Ebben a videóban arról hallhatsz néhány gondolatot, hogy az asszisztenssel való munka a legjobb befektetése lehet egy kisvállalkozónak.)

Mielőtt rátérünk a virtuális asszisztens árakra, nézzük meg azt, hogy hogyan alakulnak a költségei, ha felvesz egy alkalmazottat!

Alkalmazotti bérek vs. virtuális asszisztens árak

Ha 8 órás munkaidőt nézünk, 400 000 Ft alatt ma már semmiképp nem jön ki az alkalmazotti bér (bruttó bér+járulékok). Ha 4 órás munkaviszonyt veszünk alapul, akkor is minimum 200 000 Ft-tal kell számolni.
Ehhez még jönnek az egyéb költségek: biztosítani kell az alkalmazott számára a munkaeszközöket, az üzemorvosi vizsgálatot, fenn kell tartani az irodát, ahol dolgozhat…

Pedig sokszor elég lenne napi 1-2 óra hatékony munka is, mégis ki kell fizetni minden munkaórát, a szabadságokat is. Ha pedig betegség miatt táppénzre kell mennie, akkor a munkából is kiesik.

Ez így nem éri meg. Alkalmazott helyett egy másik vállalkozóra érdemes bízni az asszisztensi feladatokat: ő a virtuális asszisztens. Hogy milyen terheket tud átvenni a megbízójától, arról olvashatsz az Egy virtuális asszisztens feladatai című cikkben.

dolgozó virtuális asszisztens

Mivel az online asszisztens is egy vállalkozó, ezért nem kell számára kifizetni:

 • a járulékokat,
 • a szabadságot,
 • a munkaeszközöket,
 • az iroda bérleti díját és rezsijét,
 • a minőségi munkavégzéshez szükséges képzéseket,
 • a legtöbb virtuális asszisztens alanyi adómentes, így áfát sem kell fizetni. (Természetesen vannak kivételek, de az online asszisztensek jelentős részénél ez a helyzet.)

Ez így már jól hangzik. Nézzük most meg, hogy hogyan lehet kikalkulálni a költségeket a virtuális asszisztens árakból!

Virtuális asszisztens óradíj – mekkora lehet a megbízó költsége?

Képzeljük el, hogy Ildikó a virtuális asszisztens árakat kutatja a böngészőben. Azt látja az első oldalon lévő találatok alapján: leggyakrabban óradíjak alapján számolnak az online asszisztensek, ami átlagosan 3500-5000 Ft/óra között mozog.
A legtöbb esetben órabérből számított csomagárat lát, vagyis az van megadva, hogy havonta x óra mennyibe kerül. Minél több munkaórát tartalmaz a csomag, annál kevesebbre jön ki a virtuális asszisztens órabér.

Ildikó talál egy ilyen példát:

 • Havi 1-10 óra: 4500 Ft/óra
 • Havi 10-25 óra: 4000 Ft/óra
 • Havi 25 óránál több: 3500 Ft/óra

Úgy kalkulál, hogy napi 1-2 órában van segítségre szüksége munkanapokon, ez havonta 20-40 órát jelent. Így havi 80 000 Ft és 140 000 Ft között lesz a költsége. De lehet ennél még jóval kevesebb is, ha mégis kevesebb munkaórát rendel. Egy alkalmazottnak fix összeget kellene kifizetni, akkor is, ha nem volt nagy mennyiségű a munkája.

Ildikó most már egy kicsit tisztábban lát, de azért még van benne pár kérdés:
Mennyi munka fér bele napi 1-2 órába az adott asszisztensnek? Mennyi terhet vesz le majd a válláról? Jó lenne ezt átlátni.

A legpontosabban számítható virtuális asszisztens ár: a feladat szerinti ár és a projektár

Ildikó egy kicsit tovább kutat a neten, és azt látja, hogy van olyan online asszisztens is, akinél a virtuális asszisztens árak nem óradíjban vannak megadva, hanem külön-külön vannak beárazva a feladatok. Kiderül például az, hogy mennyit kér az asszisztens heti 3 Facebook poszt elkészítéséért vagy egy termék webshopba való feltöltéséért. Ez tetszik Ildikónak, mert így pontosan kiszámítható, hogy mi mennyibe fog kerülni.

Azonban az is kiderül számára, hogy nem lehet mindent így beárazni. Egy összetettebb adminisztrációs munkát nehéz is lenne, ott muszáj munkaidő alapon számolni.

Virtuális asszisztens óradíj – melyek a vonzóbb esetek?

 • Szerencsére van rá példa, hogy az online asszisztens konkrét példákat ad meg arra vonatkozóan, hogy nagyjából mi minden fér bele havi 10, 20 vagy akár 30 órába. Így már könnyebb tervezni.
 • Az is megnyugtató, hogy vannak asszisztensek, akik perc alapján számláznak, nem pedig minden megkezdett óra alapján. Így ha 1 óra 10 percet tölt egy feladat elvégzésével, akkor nem kell egy szinte „üres” órát is kifizetni. A munkaidőt általában időmérő alkalmazással mérik (ilyen például a Toggl), amely elküldhető riportot is készít a munkával töltött percek számáról.
 • virtuális asszisztens árakat szimbolizáló pénz mérlegen

  Ildikó tovább kutat, és kiderül számára, hogy vannak olyan asszisztensek is, akik 1000-1500 Ft-os órabérért is vállalják a munkát. Azonban mégsem örül, mert felmerül benne, hogy vajon a munka minősége is alacsonyabb színvonalú lesz?

  Ha túl alacsony a virtuális asszisztens órabér, akkor az a baj, ha túl magas, akkor meg az.
  Elsőre nem olyan egyszerű ez, de nem is lehetetlen helyzet.

  Tegyük fel, hogy a fenti szempontokat figyelembe Ildikó kinéz magának egy online asszisztenst. Honnan fogja tudni, hogy a megadott virtuális asszisztens ár reális, tehát tényleg tükrözi az asszisztens tudását, munkájának minőségét?

  A próbamunka jelentősége

  Szerencsére a legtöbb asszisztensnél lehetőség van próbamunkát kérni. Tegyük fel, hogy Ildikó korrekt vállalkozó, és fel sem merül benne olyan, hogy a próbafeladatért nem akar fizetni. (Sajnos sok olyan megbízó van, aki ingyen várja el a próbamunkát, ezért kell ezt így kiemelni…)
  Nem veszíthet sokat. Ha a próbamunka során kiderül, hogy az asszisztens munkájának a minősége nem tükrözi az árat, akkor mindenféle bonyolult papírmunka, pluszköltség és hercehurca nélkül el lehet tőle köszönni. Ha viszont beválik, akkor hosszú távon sokat fog nyerni képzeletbeli vállalkozónőnk.

  A fenti példa alapján már biztosan világos számodra, hogy a virtuális asszisztens árakat egészen más szemmel kell nézni, mint az alkalmazotti béreket.

  Plusz egy kis segítség

  Ha virtuális asszisztensként olvasod e sorokat, és nehézséget okoz számodra az árazás, akkor kattints ide: 15 árazási tanács virtuális asszisztenseknek

  Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt számodra ez a cikk, segíts vállalkozó és virtuális asszisztens ismerőseidnek azzal, hogy megosztod velük!

Ingyenes anyagok

Rólunk mondták

SEO könyv

Stabil bevétel keresőoptimalizálással 2020 borító 3D látványterv

SEO hírek

Keresőoptimalizálás

Írta: Gyenes Kati

Kapcsolódó bejegyzések

Adathalászok a Facebookon

Adathalászok a Facebookon

Adathalászok a Facebookon Egyik napról a másikra azon kapod magad, hogy a Facebook oldaladról ki vagy tiltva, és nem is gyanakszol arra, hogy adathalász támadásnak vagy az áldozata? Mit tehetsz az adathalászok ellen?

Közösségi Média

Közösségi Média

Ha szeretnéd megmutatni magad a jövőbeni vevőidnek, akkor használnod kell a közösségi média csatornákat. Melyiket? Mire figyelj? Kattints a cikkre!

Árösszehasonlító oldalak

Árösszehasonlító oldalak

Ha vásárolsz valamit, és nem vagy a pénztárcád ellensége, akkor érdemes használnod
az árösszehasonlító oldalak valamelyikét.
Lássuk mik is ezek…

Hozzászólások

0 Comments

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Szilágyi Balázs webinar behúzó háttér

Hogyan keress te is pénzt otthonról ingyenes tréning

Íratkozz fel hírlevelünkre, és azonnal megnézheted a Hogyan keress te is pénzt otthonról online tréninget!

Adatkezelés

Sikeres jelentkezés. Hamarosan küldjük az információkat a tréninghez.