Titkos Google dokumentum? (SEO súgó)
Utolsó frissítés Jan 27, 2019
Titkos Google dokumentum

A héten elterjedt a magyar interneten, hogy a Google kiszivárogtatott (vagy a Google-től kikerült?) egy titkos dokumentum, amiben elolvashatod, hogy mi alapján értékeli a keresőóriás a honlapodat.

Ha ennek a fele is igaz, azt érezhetted, hogy megfogtad az isten lábát: végre átverheted a Google-t! De mi van akkor, ha mégsem igaz…?

Mi ebből az igazság? Hogyan használhatod ezt a keresőoptimalizálásodban? És nem utolsó sorban, mit mond ez a magyar nyelvű SEO szakmai anyagokról?

Mit lehetett olvasni?

Többféle dologgal lehetett találkozni, de mindegyik ugyanarra a Gogole dokumentumra hivatkozott. A szenzációhajhász szalagcímek efféle tartalmat ígértek:

 • Kiszivárogtatott, titkos Google tartalom.
 • Lista, hogy mi alapján értékeli a Google a honlapodat.

titkos google dokumentum seo

Ez tényleg így van?

OK, nézzük, hogy mi ezzel szemben az igazság.

 • Titkos dokumentum
 • Az idézett dokumentum egy 160 oldalas pdf, ami szabadon elérhető és letölthető – a linkre kattintva te is elérheted, angolul -, ráadásul a googleusercontent.com honlapról, aminek a bejegyzett tulajdonosa – szintén szabadon lekérdezhető adatok alapján a Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View CA USA. Vagyis maga a Google.

  Tehát úgy tűnik, hogy a titkosság ezzel megdőlt, hiszen ugye senki sem nézné ki a Google-ből, hogy egy valóban titkos dokumentumot hagy szabadon letölteni a saját honlapjáról?!

 • Ez valami friss dolog, valami újdonság
 • Szó sincs erről. A Google először 2013 márciusában tette nyilvánosan elérhetővé ezt a dokumentumot (vagyis az akkori verzióját), egyébként éppen azért, mert korábban tényleg többször kiszivárgott. Erről amúgy többek között a nemzetközi SEO szakma egyik kiemelt hírforrásában, a SearchEngineLand.com-on már 2013. március 1. óta szabadon elérhető a cikk bárki számára, aki kompetens szeretne lenni a keresőoptimalizálás területén.

  Abban, hogy ez valami új dolog, annyi az igazság, hogy a fent linkelt pdf-et nézve ennek legutóbbi frissítése 2015. november 12.

 • Az van benne, hogy mi alapján értékeli a Google a honlapod
 • Nem. Ez a dokumentum azoknak a humán tesztelőknek szóló „munkaköri leírás”, akiket a Google alkalmaz annak érdekében, hogy a keresési algoritmusaikat finomítsák. Ezek az értékelők – a Google saját bevallása szerint, és most az egyszer ennek hihetünk – nem befolyásolják az aktuális helyezési találatokat. Erről többet kicsit lejjebb.

titkos google dokumentum kik a google tesztelők

Kik azok a Google tesztelők?

Ez a dokumentum tehát a Google tesztelőknek írja le, hogy mi alapján értékeljenek egy honlapot. Ami csábító azt illetően, hogy akkor valószínűleg a Google maga is ezek alapján a szempontok alapján értékeli a honlapokat a keresési találatokban. Valószínűleg van – nem is kicsi – összefüggés, de alapvetően két teljesen különböző dologról van szó.

Aki akár egyetlen napot is dolgozott már komoly fejlesztői csapatban, az tudja, hogy a lefejlesztett programokat tesztelni kell. Ennek vannak különböző fázisai – és ez nincs és nem is lehet másképp a Google esetében sem.

Az egyik tesztelendő dolog a Google esetében, hogy egy adott kulcsszóra megjelenő keresési találatok vajon mennyire relevánsak? Mennyire felelnek meg egy hús-vér ember elvárásainak? És ide tartozik az algoritmusfrissítések kérdése is. Vajon egy tervezett algoritmusfrissítés hogyan fogja megváltoztatni a találatokat? Jobbak lesznek tőle? Vagy nem igazán változik semmi, esetleg rosszabbak?

Erről ad egy kicsit tisztább képet – ráadásul ha akarod, akkor nevezd kiszivárogtatott, belső infónak! 🙂 – Matt Cuttsnak, a Google egykori megmondóemberének ez a videója. A videó maga angolul van, de a feliratokat át tudod állítani (gépi fordítású) magyarra a kis fogaskerékre kattintva, majd subtitles → Auto-translate.

Vagyis ezeknek a humán tesztelőknek nincs közvetlen befolyásuk a keresési találatokra. És ha megértjük a tesztelés okát és mikéntjét, akkor az is elég egyértelműnek tűnik, hogy a tesztelési értékelések szempontja és az éles keresési találatok rangsorolási szempontjai nem feltétlenül esnek egybe.

Ne ülj fel minden pletykának!

Sokszor mondtam már: a SEO világa – nemzetközi szinten is, de magyarul különösen – a félinformációk világa. Sokan hozzá nem értésből, sokan direkt ködösítésből olyan dolgokat írnak, próbálnak elhitetni veled a keresőoptimalizálásról, ami nem igaz, nem teljesen igaz, vagy nem úgy igaz.

Ne ülj fel ennek – semmi hasznod sem lesz belőle. Különösen ne higgy soha el olyan történetet, amikor azt akarják veled elhitetni, hogy így verheted át a Google-t.

Én megpróbáltam, itt az eredmény:

Mit mond ez a történet magyar nyelvű SEO szakmai anyagokról?

Ez részemről no comment. Ezt mindenki döntse el maga.

titkos google dokumentum félinformációk világa

Te milyen SEO rémtörténeteket hallottál?

Előtte néhány további olvasnivaló angolul:

Neked milyen Google rémtörténeted van, amit szerettek volna elhitetni veled, aztán a valóságban kiderült, hogy mégsem igaz? Oszd meg velünk itt lent, a hozzászólásoknál!

Ingyenes anyagok

Rólunk mondták

SEO könyv

Stabil bevétel keresőoptimalizálással 2020 borító 3D látványterv

SEO hírek

Keresőoptimalizálás

Kapcsolódó bejegyzések

Linképítés árak

Linképítés árak

A linképítés árak között keresgélve az interneten rengeteg csomagajánlatot találsz. De mit kapsz a pénzedért cserébe? Először olvasd el ezt a cikket és utána nézz körbe!

Hozzászólások

0 Comments

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Szilágyi Balázs webinar behúzó háttér

Hogyan keress te is pénzt otthonról ingyenes tréning

Íratkozz fel hírlevelünkre, és azonnal megnézheted a Hogyan keress te is pénzt otthonról online tréninget!

Adatkezelés

Sikeres jelentkezés. Hamarosan küldjük az információkat a tréninghez.