A Googlebot nem tud hozzáférni CSS- és JS-fájlokhoz itt: …

Utolsó frissítés: · Szerző: · Keresőoptimalizálás · 2 hozzászólás
Letiltott források email Google Webmestereszközök

Ha te is kaptál mostanában olyan levelet a Google Webmestereszközöktől, hogy „A Googlebot nem tud hozzáférni CSS- és JS-fájlokhoz itt: …„, akkor itt a megoldás – köszönet érte Thijs de Valknak.

Az elmúlt napokban tonnaszám jöttek a levelek, ez most elsősorban a WordPress tulajdonosokat érintette, de ha nem WordPressed van is sor kerülhet rád.

Miről van szó?

A Google látni akarja, hogy mi van az oldaladon. Mégpedig pontosan. Elég volt a lájkvadász oldalakból, amikor az egysoros valódi tartalom is csak huszonhat lájk megnyomása és tizenkilenc félreérthető hirdetés megtekintése után válik láthatóvá.

Ezeknek az oldalaknak ma már nincs helyük a Google-ben, és erre kifejezetten utazik a kereső 2014. óta(!).

De ha akár egyetlen fájlt is letiltasz előle – és ez egy technikai dolog, amiről lehet, hogy nem is tudsz -, akkor ő azt fogja gondolni, hogy „takargatnivalód” van előtte. Nem tud mást. Ha nem fér hozzá mindenhez, akkor gondolhatja, hogy a letiltott fájlodban íratod például ki a sok villódzó hirdetést vagy tünteted el a hasznos tartalmat.

Googlebot nem tud hozzáférni css, js fileokhoz

Mi a megoldás?

A megoldás alapesetben nagyon egyszerű, és nem is mennék bele a részletekbe, mert azoknak szeretnék elsősorban ezzel segíteni, akiknek kínai ez az egész. (+ egy tipp haladóknak a végén)

Yoast SEO robots.txt példa

Egy általában jó megoldás WordPress robots.txt beállításra

Megjegyzés: Megteheted és végigcsinálhatod a Google levelében leírt lépéseket. Ha csináltál már ilyet, akkor ez segíthet megérteni és teljesen kezelni a problémát. De ez a rendkívül leegyszerűsített megoldás, amit itt mutatok, a tapasztalatom szerint a WordPress oldalak 99%-ában megoldja a dogot.

Ha a YOAST SEO plugint használod a WordPressben – márpedig miért ne azt használnád?! – akkor egyszerűen lépj be a SEO » Tools » File Editor részre (ezek a menük nincsenek magyarítva).

Itt ha nincs robots.txt fájlod, akkor hozz létre egyet (ez a fájl mondja meg a Google-nek, hogy hová mehet és hová nem az oldaladon).

Ebben a fájlban alapesetben csak egyetlen sornak kellene lennie, ez pedig az alábbi:

User-agent: *

(Itt általában WP esetén a /wp-admin és/vagy /wp-content mappák szoktak egy Dissalow: sorban szerepelni, ezek nem kellenek, és ezek okozzák (okozhatják) a hibát. Technikailag még erre a fenti sorra sincs szükség, de ha ez ott van, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem került hiba a dologba.)

Googlebot nem tud hozzáférni a css, js fileokhoz, látni akarja

Haladó tipp: Ha vannak direkt letiltandó forrásaid, akkor gondoskodj azokról is. De ma már nem kell azért letiltani mappákat, hogy azok ne jelenjenek meg a keresőben. + érdemes a rendszermappákhoz a többi keresőrobotot is hozzáengedni.

Ha szeretnéd megérteni, hogy hogyan működik a Google, és végre nem sötétben tapogatózni azt illetően, hogy hogyan gyere előre a keresőben, akkor a keresőoptimalizálási képzésem neked való. Nézd meg a részleteket itt:

Keresőoptimalizálás tanfolyam »

Címkék

· ·

A véleményed fontos. Mondd el, mit gondolsz!

  1. Tibor szerint:

    Sziasztok!
    Ezt a cikket én beletenném a webmester eszközök videoanyagába… Nekem megvan és ennek ellenére nem értettem a hiba okát, hiába mentem végig a Google által javasolt lépéseken.
    Ilyen egyszerű volt a megoldása…
    Köszi!

Mit gondolsz? Szólj hozzá te is!