Linképítés tippek

Utolsó frissítés: · Szerző: · Keresőoptimalizálás · Online Marketing · Nincs hozzászólás
Linképítés tippek

A linképítés a szükséges rossz, amit muszáj csinálnod, ha honlapod van és “boldogulni” szeretnél az online világban. Haladj végig vagy válogass a linképítés tippek közül, hogy könnyebben menjen a linképítés.

Még mielőtt belekezdenénk a linképítés tippek sorolásába, álljon itt egy-két gondolat a linképítésről, csak hogy biztosan ugyanarra gondoljunk, ugyanarról beszéljünk. Ha honlapod van és egy kicsit is foglalkoztál a keresőoptimalizálással, akkor a linképítés fogalma biztosan ismerősen cseng neked. A linképítés ugyanis a SEO kéretlen-kelletlen velejárója. De mit jelent pontosan a linképítés fogalma?

Mi a linképítés?

A linképítés az a tevékenység, amivel eléred, hogy más honlapokon a te honlapodra mutató linkek szülessenek. Vagyis ezeket a linkeket “építed”.

A linképítés az a tevékenység, amivel eléred, hogy más honlapokon a te honlapodra mutató linkek szülessenek.

A linképítés elsődleges célja az, hogy a keresők jobban szeressék a honlapodat. Ennek általában nem sok köze van ahhoz, hogy a linkekről érkezik-e egyáltalán valós látogatói forgalom. A linképítés csak azért van, hogy linkek legyenek, amiket a kereső szeret, és remélhetőleg ezért majd jobb helyre hoz. Ha jönnek látogatók is, az inkább egyfajta extra ebből a nézőpontból.

Milyen a rossz link?

Sokáig és sokan megpróbálták meghatározni azt, hogy milyen a jó link. Vagyis milyen linkeket kell építened ahhoz, hogy a Google szeressen. Ezzel két baj van:

 1. A Google annyi trükköt vetett már be a linképítéses csalások ellen, hogy sokkal könnyebb megfogalmazni azt, hogy mit nem szeret, mint azt, hogy milyen a jó link.
 2. Minden link jó, ami nem rossz. Ha kerülöd a problémás területeket, akkor nem tudsz ártani magadnak a linképítéssel. De ha csak arra koncentrálsz, hogy milyen linkek a tökéletesek, akkor az a tapasztalatom, hogy vagy nem építesz linkeket, vagy megadod magad valami vonzó, pár száz vagy pár ezer Forintos linképítési ajánlatnak, amivel a végén lehet, hogy többet ártasz, mint használsz.

Ezek a linkek okozhatnak neked problémát

 • (Egyszerre) nagy mennyiségben épített linkek
 • Automatikusan épített linkek
 • Túloptimalizált horgonyszöveg
 • Csak linképítésre szolgáló honlapról kapott linkek

Persze a Google algoritmusa ennél sokkal összetettebb. De ahelyett, hogy hagynád magad összezavarni, inkább koncentrálj arra a linképítésnél, hogy mindenáron kerüld ezeket a helyzeteket.

linképítés ezek okozhatnak problémát

Linképítés tippek

Az itt felsorolt linképítés tippek főleg a most indult honlapoknál a leghatásosabbak, vagy azoknál, amelyekre még nem mutatnak linkek. Érdemes 1-től 7-ig sorrendben haladni.

 • Linképítés tippek 1.: Küldj be linket linkkatalógusba!
 • Ezeknek az értéke ugyan nagyot csökkent a 2010-es évek elejéhez képest, de indulásnál a mai napig tudnak segíteni, és van néhány linkkatalógus, aminek igenis van önmagában is értéke. Kiindulásnak a lap.hu linkkatalógusokat használd. Egyrészt ezek viszonylag erős és értékes linkek, másrészt 10 esetből 9-szer korrekt visszajelzést kapsz a honlapodról az induláskor. A lap.hu ugyanis nem vesz fel honlapot, ha néhány fontos elem (pl. cégnév, adószám, elérhetőség) hiányzik, nem érzik témába vágónak vagy elég tartalmasnak. Ha tehát az első lap.hu oldalon elfogadásra kerül a honlapod, az nemcsak jó lökést ad a keresők számára, de azt is jelenti, hogy más linkmegosztókban, linkkatalógusokban szinte biztosan elfogadásra kerül.

 • Linképítés tippek 2.: Linkeld az oldalt másik saját honlapodról!
 • Ez persze csak abban az esetben opció, ha van másik honlapod. De ha van ilyen, akkor szinte kötelező és vétek kihagyni. Nem kell semmit túlbonyolítani, első körben írsz egy bejegyzést arról, hogy “elindult legújabb honlapod, itt találjátok”. Későbbiekben akár menüből, láblécből adhatsz linket az új oldaladnak.

 • Linképítés tippek 3.: Használd a közösségi média fiókok erejét!
 • A közösségi média ugyan nem a klasszikus linképítés területéhez tartozik, de az elmúlt években ez lett az a terület a Google algoritmus esetében, amire a külső jelek szempontjából nagyjából a linkekkel azonos szinten figyel.

  A közösségi média és a linképítés kapcsán az alábbiakra figyelj:

  • Készíts magadnak közösségi média fiókokat. Ne csak a Facebookban gondolkozz! A Pinterest, LinkedIn és YouTube is kiváló és értékes linkelési lehetőséget és közösségi média jeleket jelent.
  • Legyenek a honlapodra mutató linkek ezekről az oldalakról, tehát leginkább linkekkel oszd meg a honlapod tartalmát.
  • Érd el, hogy minél nagyobb arányban jelenjenek meg akár a saját, akár mások közösségi média oldalain a honlapod tartalmára mutató linkek.

 • Linképítés tippek 4.: Magas PageRank értékű domainek vásárlása, linkek építése.
 • Ez PR cikkek néven terjedt el a magyar SEO szaknyelvben, és a módszer tökéletesen működik, sőt talán ez a legjobb. Csak nem szabad bedőlni azoknak az ajánlatoknak, akik igazából gagyi linkeket ajánlanak értékesként eladva.

 • Linképítés tippek 5.: Cserélj linket!
 • Az értékes linkek egyik leghatékonyabb módja még a hasonló partnerek között, valódi tartalmi cikkekből cserélt linkek. Ez nem azonos azzal, ami sokáig linkcsere néven volt divatos, hiszen itt a dolog leegyszerűsítve úgy működik, hogy egy hozzád közeli témában működő honlap részére teszel ki egy szakmai cikket a honlapodra, és linkeled onnan. Gyakorlatilag leegyszerűsítve cserébe egy hasonló cikket és linket kapsz. Lásd erről még a következő linképítés tippet.

 • Linképítés tippek 6.: Légy vendégblogoló!
 • A legtöbb munkát igényli ugyan, de nagyon hatékony tud lenni a vendégblogolás is.

 • Linképítés tippek 7.: Építs “látogató-szerző” linkeket!
 • Ha itt elgondolkoztál, hogy miféle link az, ami nem hoz látogatókat, akkor ki kell hogy ábrándítsalak. A tapasztalatom szerint a linképítésben-keresőoptimalizálásban nem annyira járatos emberek – és egyáltalán nem ciki, de a honlaptulajdonosok többsége ilyen – számára a link, a linkek szükségessége egyet jelent azzal, hogy onnan látogatók fognak érkezni. Hát nem. Az eddigiek nagyrészt arra voltak jók, hogy a Google lássa és értékelje a honlapodat. Ezekről – egy-két kivételtől eltekintve – valódi, célcsoportból érkező látogatók nemigen fognak érkezni.

  Hogy hogyan tudsz ilyen “látogató-szerző” linkeket építeni, azt egy korábbi cikkünkben olvashatod el: Linképítés – Forgalmat hozó linkek »

Linképítés tippek haladóknak

Ha végigcsináltad az összeset a fenti linképítés tippek közül, akkor ideje magasabb fokozatra kapcsolnod. Akár tetszik, akár nem, a linképítéssel érdemes foglalkozni, mert eredményes.

Részletes információt a témában, még több linképítés tippeket és konkrét trükköket az online keresőoptimalizálás képzésünkön, vagy a linképítés tanfolyamunkon találsz.

Címkék

A véleményed fontos. Mondd el, mit gondolsz!

Még nincs hozzászólás. Mondd el a véleményed!