WWW születésnap: 25 éves a World Wide Web

Utolsó frissítés: · Szerző: · Online Marketing · Nincs hozzászólás
Az első www szerver

Egy érdekes cikket találtam ma a Google blogjában a www-ről, azaz a World Wide Webről – vagy ahogy tulajdonképpen nem teljesen helyesen általában használjuk, az Internetről.

A cikket Tim Berners-Lee, a WWW feltalálója írta, mintegy megemlékezésül a mai napon, a World Wide Web születésnapján.

Bemásolni nem akarom, ha értesz angolul akkor ezen a linken elérheted az eredeti cikket.

Inkább kiemelnék pár érdekes gondolatot. Ezek felett azt hiszem elsiklunk ma, amikor az épphogy fiatal felnőtt korú WWW világa már szerves része mindennapjainknak. A World Wide Web megalkotójának gondolatait “idézőjelben, dőlt betűvel szedtem”.

Tim Berners-Lee gondolatai a www-ről

Érdekes elolvasni, hogyan is született valójában a WWW világa – mennyire nem ezt gondolnánk arról a hatalmas kibertérről, ami ma már az egész világunkat behálózza:

“…1989. március 12-én adtam be egy információ-áramlást javítani hivatott javaslatot, ami egymással összekapcsolt (angolul: link) jegyezetek hálóját (angolul: web) jelentette.

Habár a CERN fizikai laboratóriumként nem engedhetett meg magának egy ennyire általános szoftver projektet, a főnököm, Mike Sendall jóváhagyta, hogy dolgozzam rajta a munkám mellett. 1990-ben írtam az első böngészőt és szerkesztőt. 1993-ban, jó adag unszolás hatására a CERN deklarálta, hogy a WWW technológia mindenki számára elérhető lehet, jogdíj fizetés nélkül, örökre.”

Személyes élményem, hogy 1993-ban vagy 1994-ben, az akkori Budapesti Műszaki Egyetemen, egy kollégiumi szobában volt szerencsém látni Magyarország első és akkor még egyetlen honlapját (kattints a linkre – még megvan 🙂 ), amit az egyetemem egyik tanszéke működtetett. Színes képek és kattintható szövegek voltak rajra – inkább csak bámultuk akkoriban, hogy mi lehet ez.

“Ez a döntés tette lehetővé, hogy sok ezren dolgozzanak együtt a web építésén. Mára kb. 40 százalékunk csatlakozik a netre és képes online alkotni. A web dollár billiókat generált, megváltoztatta a képzést és az egészségügyet, és számtalan új mozgalmat indított a demokrácia népszerűsítésére világszerte…”

“Hogy történhetett mindez? A WWW és az alapjául szolgáló Internet szándékosan nem hierarchikus, decentralizált és radikálisan nyílt rendszerek. A web bármilyen információ, eszköz, szoftver kezelésére alkalmas, bármilyen nyelven. Bármilyen információra linkelhetsz. Nem kell engedélyt kérned. Amit alkotsz, azt csak a saját képzelőerőd korlátozhatja.”

Anélkül, hogy a nagy szabadságharcos képében tetszelegnék, képzeld el mindezt úgy, hogy fizetni kell érte. Hogy mondjuk havi jogdíjat fizetsz X-nek vagy Y-nak azért, hogy leülhess az internet elé. Hogy minden bájt után amit online elküldesz vagy letöltesz, jogdíjat fizetsz. Vajon így alakult volna?

Az első www szerver

A Tim Berners-Lee által használt első web szerver. Forrás: Wikipedia

És ha a gazdasági vetületét veszzük, vajon képes lett-e volna ennyi energiát megmozgatni, ennyi jövedelmet és lehetőséget kreálni a Word Wide Web, ha pénzért árulják? Azt hiszem, a válasz nem. És ezt még akkor is nyugodtan kijelenthetjük, ha nyilván csak egy feltételezésről van szó, hiszen ezt a lehetőséget egyelőre – hál’ istennek – nem ismerhettük meg.

És persze egy kicsit tivábblépve ezen a gondolaton, érdemes azon is elgondolkozni, hogy vajon egy-egy ötlet, tipp vagy akár alkotás esetében az-e a legjobb – akár gazdasági értelemben is leghatékonyabb – hasznosítás, ha a garast a fogunkhoz verve megpróbálunk a dologról azonnal minden bőrt lehúzni?

Mi az a www?

A WWW a Word Wide Web rövidítése, amit magyarul világhálóként fordítunk. Tulajdonképpen ez az az egymással keresztbe-kasul linkelt honlapokkal teletűzdelt kibertér, ahol most én írok és te olvasol, ahol a Google-lel vagy éppen a Google ellen harcolunk a keresőben a helyezésekért, és ahol ma már tulajdonképpen szinte minden tevékenységünket képesek vagyunk bonyolítani.

A domainek elején lévő www (amit vagy használunk, vagy nem) is ennek a jele. Azt hivatott jelezni, hogy az adott domain alatt a Word Wide Web alá tartozó szolgáltatást (vagyis: weboldalt) találunk, és nem pl. egy ftp elérhetőséget. A magyar nyelvben egyébként sok más nyelvvel ellentétben a mai napig is sokkal gyakrabban használjuk egy honlap címének megadására a “vé-vé-vé” előtagot.

Különbség a World Wide Web és az Internet között

Az Internet az a hálózat, amelyben egymással egyenrangú számítógépek vannak összekötve, egy szinte végtelen rendszert alkotva.

A Word Wide Web (web, világháló) egy módszer, egy felület, amellyel az Internet hálózatán elhelyezkedő információt elérjük.

Vagyis leegyszerűsítve: az internet a szerver, amin ennek a honlapnak a fájljai vannak, a te számítógéped által alkotott hálózat. A Word Wide Web pedig ennek a hálózatnak az a része, ami egymással összelinkelt honlapok formájában – akár most is a szemed előtt – megjelenik.

Boldog 25. születésnapot Word Wide Web!

A véleményed fontos. Mondd el, mit gondolsz!

Még nincs hozzászólás. Mondd el a véleményed!