WWW születésnap: 25 éves a World Wide Web

Utolsó frissítés: · Szerző: · Online Marketing ·
Az első www szerver

Egy érdekes cikket találtam ma a Google blogjában a www-ről, azaz a World Wide Webről – vagy ahogy tulajdonképpen nem teljesen helyesen általában használjuk, az Internetről.

A cikket Tim Berners-Lee, a WWW feltalálója írta, mintegy megemlékezésül a mai napon, a World Wide Web születésnapján.

Bemásolni nem akarom, ha értesz angolul akkor ezen a linken elérheted az eredeti cikket.

Inkább kiemelnék pár érdekes gondolatot. Ezek felett azt hiszem elsiklunk ma, amikor az épphogy fiatal felnőtt korú WWW világa már szerves része mindennapjainknak. A World Wide Web megalkotójának gondolatait “idézőjelben, dőlt betűvel szedtem”.

Tim Berners-Lee gondolatai a www-ről

Érdekes elolvasni, hogyan is született valójában a WWW világa – mennyire nem ezt gondolnánk arról a hatalmas kibertérről, ami ma már az egész világunkat behálózza:

Haékony marketing terv képzés banner

“…1989. március 12-én adtam be egy információ-áramlást javítani hivatott javaslatot, ami egymással összekapcsolt (angolul: link) jegyezetek hálóját (angolul: web) jelentette.

Habár a CERN fizikai laboratóriumként nem engedhetett meg magának egy ennyire általános szoftver projektet, a főnököm, Mike Sendall jóváhagyta, hogy dolgozzam rajta a munkám mellett. 1990-ben írtam az első böngészőt és szerkesztőt. 1993-ban, jó adag unszolás hatására a CERN deklarálta, hogy a WWW technológia mindenki számára elérhető lehet, jogdíj fizetés nélkül, örökre.”

Személyes élményem, hogy 1993-ban vagy 1994-ben, az akkori Budapesti Műszaki Egyetemen, egy kollégiumi szobában volt szerencsém látni Magyarország első és akkor még egyetlen honlapját (kattints a linkre – még megvan 🙂 ), amit az egyetemem egyik tanszéke működtetett. Színes képek és kattintható szövegek voltak rajra – inkább csak bámultuk akkoriban, hogy mi lehet ez.

“Ez a döntés tette lehetővé, hogy sok ezren dolgozzanak együtt a web építésén. Mára kb. 40 százalékunk csatlakozik a netre és képes online alkotni. A web dollár billiókat generált, megváltoztatta a képzést és az egészségügyet, és számtalan új mozgalmat indított a demokrácia népszerűsítésére világszerte…”

“Hogy történhetett mindez? A WWW és az alapjául szolgáló Internet szándékosan nem hierarchikus, decentralizált és radikálisan nyílt rendszerek. A web bármilyen információ, eszköz, szoftver kezelésére alkalmas, bármilyen nyelven. Bármilyen információra linkelhetsz. Nem kell engedélyt kérned. Amit alkotsz, azt csak a saját képzelőerőd korlátozhatja.”

Anélkül, hogy a nagy szabadságharcos képében tetszelegnék, képzeld el mindezt úgy, hogy fizetni kell érte. Hogy mondjuk havi jogdíjat fizetsz X-nek vagy Y-nak azért, hogy leülhess az internet elé. Hogy minden bájt után amit online elküldesz vagy letöltesz, jogdíjat fizetsz. Vajon így alakult volna?

Haékony marketing terv képzés banner
Az első www szerver

A Tim Berners-Lee által használt első web szerver. Forrás: Wikipedia

És ha a gazdasági vetületét veszzük, vajon képes lett-e volna ennyi energiát megmozgatni, ennyi jövedelmet és lehetőséget kreálni a Word Wide Web, ha pénzért árulják? Azt hiszem, a válasz nem. És ezt még akkor is nyugodtan kijelenthetjük, ha nyilván csak egy feltételezésről van szó, hiszen ezt a lehetőséget egyelőre – hál’ istennek – nem ismerhettük meg.

És persze egy kicsit tivábblépve ezen a gondolaton, érdemes azon is elgondolkozni, hogy vajon egy-egy ötlet, tipp vagy akár alkotás esetében az-e a legjobb – akár gazdasági értelemben is leghatékonyabb – hasznosítás, ha a garast a fogunkhoz verve megpróbálunk a dologról azonnal minden bőrt lehúzni?

Mi az a www?

A WWW a Word Wide Web rövidítése, amit magyarul világhálóként fordítunk. Tulajdonképpen ez az az egymással keresztbe-kasul linkelt honlapokkal teletűzdelt kibertér, ahol most én írok és te olvasol, ahol a Google-lel vagy éppen a Google ellen harcolunk a keresőben a helyezésekért, és ahol ma már tulajdonképpen szinte minden tevékenységünket képesek vagyunk bonyolítani.

A domainek elején lévő www (amit vagy használunk, vagy nem) is ennek a jele. Azt hivatott jelezni, hogy az adott domain alatt a Word Wide Web alá tartozó szolgáltatást (vagyis: weboldalt) találunk, és nem pl. egy ftp elérhetőséget. A magyar nyelvben egyébként sok más nyelvvel ellentétben a mai napig is sokkal gyakrabban használjuk egy honlap címének megadására a “vé-vé-vé” előtagot.

Különbség a World Wide Web és az Internet között

Az Internet az a hálózat, amelyben egymással egyenrangú számítógépek vannak összekötve, egy szinte végtelen rendszert alkotva.

A Word Wide Web (web, világháló) egy módszer, egy felület, amellyel az Internet hálózatán elhelyezkedő információt elérjük.

Vagyis leegyszerűsítve: az internet a szerver, amin ennek a honlapnak a fájljai vannak, a te számítógéped által alkotott hálózat. A Word Wide Web pedig ennek a hálózatnak az a része, ami egymással összelinkelt honlapok formájában – akár most is a szemed előtt – megjelenik.

Boldog 25. születésnapot Word Wide Web!

A véleményed fontos. Mondd el, mit gondolsz!

Még nincs hozzászólás. Mondd el a véleményed!