Hosszú hétvége: jó ez nekünk valamire?

Utolsó frissítés: · Szerző: · Motiváció · 21 hozzászólás
Hosszú hétvége wellness

Lehet, hogy ezzel a cikkel nem leszek népszerű. De most éppen egy hosszú hétvége közepén ülünk, nem is amolyan egyszerű 3 napos, hanem egy 4 napos hosszú hétvége “kiváltott” munkanapján.

Gondoltam összeírom, hogy az én véleményem szerint mit is okoznak valójában ezek a hosszú hétvégék neked, nekem, és úgy általában a gazdaságnak, vagyis tulajdonképpen a jólétünknek.

És persze nem hagyhatom ki a hosszú hétvégék keresőoptimalizálási vonatkozását, ezt lásd majd a cikk végén!

Hol van még hosszú hétvége?

Én nem tudom, hogy a hosszú hétvége jelensége (a 4-5 napos hétvégékre gondolok) magyar sajátosság vagy sem.

Tőlünk keletebbre halottam már hasonlóról, de szerintem ha az USA-ban vagy Nyugat-Európában megemlítenéd, hogy 4 vagy akár 5 napig nincsen gazdaság és nincsen élet, akkor azt sem tudnák hirtelen, hogy melyik bolygóról érkeztél.

Nyárzásó akció banner

Dolgoztam Amerikában. Kellemes volt vagy sem azt most hagyjuk, de december 24-én bizony ugyanúgy este 6-ig ment a munka, mint bármilyen normális hétköznapon. Hazamentünk, és utána lehetett szentestézni vagy ki mit akart, ez volt a dolog rendje.

Ahogy nálunk is alapból munkanap december 24-e, úgy a világ talán minden táján. Még Franciaországban is – ami azért nem a túlhajtott munkaórákról híres – bizony 24-én késő délután teljes eltökéltséggel fogadtak bármelyik áruházban, amikor ott töltöttük a karácsonyt.

Hosszú hétvégén pihensz vagy dolgozol

A karácsony tényleg annyira jót tesz a gazdaságnak?

New York karácsony, kivilágított fák

Karácsony New Yorkban. Ünnepelni nem csak munkaidőben lehet.

Amúgy a karácsony miért és mióta is lett ekkora munkakerülő intézmény? Mármint nálunk, mert ahogy fent írtam, ez más országban nem szokás.

És egyáltalán nem a vallási oldalára gondolok, hiszen ha jól emlékszem már a 80-as években is két napos ünnep volt, és 24-e is amolyan látszat munkanap, pedig akkor még akár tűzzel-vassal irtották a másképp gondolkodókat, és legfeljebb megtűrték a vallásos embereket.

Vagyis ennek az őrületnek, hogy az idén pl. karácsony kapcsán 5 napos hétvégénk lesz, a véleményem szerint semmi köze nincs már az ünnep eredetéhez.

Aki ünnepelni szeretne, annak nem kell 5 napig a lábát lógatnia, orvos, bank és a társadalmunk megszokott szolgáltatásai nélkül lennie. Aki ünnepelni szeretne, annak nem kell majd’ egy hétig nem dolgoznia. Aki ünnepelni szeretne, az meg tudja ezt tenni meghitt környezetben, függetlenül az intézményesített munkamentes napok számától.

Nyárzásó akció banner

De most komolyan, mit fog ez a gazdaság termelni egy olyan héten, amiből eleve már csak 2 nap munkanap? Ráadásul mindez közvetlenül karácsony előtt. Mennyit fognak akkor valójában dolgozni az emberek?

Próbáltam utánajárni, hogy mennyi is Magyarország termelése havi bontásban, amiből talán látható lenne, hogy a december valóban úgy felpörgeti-e a gazdaságot (és nem csak a kereskedelmet), ahogy gondolnánk. De nem sikerült ilyen adatot szerezni, hiába kerestem a neten.

Mert persze a kereskedelem felpörög, de nem pörögne-e fel jobban, ha december utolsó harmadában a fél ország nem szűnne meg dolgozni? És mondjuk egy-két napot az ünneppel töltve, a maradék időszakban még megtermelné a bruttó hazai termék arra az időszakra eső részét? (Ha valaki tud havi bontású GDP adatokat azt megköszönöm, mert így csak a véleményemet tudom leírni, adatok nélkül.)

Még mielőtt bárki félreértené! Semmi bajon a karácsonnyal. Amiről jelen esetben írok, az az a jelenség, hogy 2014-15-ben pl. várhatóan nagyjából 16 napra (december 20. és január 4. között) meg fog halni a gazdaság jó része.

Hosszú hétvége kinek jó ez

Szóval kinek jó a hosszú hétvége?

Alkalmazotti szemmel persze első hallásra nagyon jónak tűnnek ezek a 4 napos hétvégék.

Van 4 napunk, jaj de jó, szabadon el tudjuk tölteni!

De aki csak ebbe gondol bele, az talán nem látja, hogy ennek a négy napnak az az ára, hogy egy szombatot le kell dolgozni. Ha pedig nem dolgozza le, és kiveszi szabadságnak, akkor semmivel sincs előrébb, elbukott egy szabadnapot.

Sőt. Ha úgy dönt, hogy dolgozik, akkor igazából csak rosszabbul jár ezzel a rendszerrel. Mert szerintem rosszabb bemenni szombaton dolgozni – ha már a munkát rossznak tekintjük – mint pénteken, még ha az előző nap történetesen munkaszüneti nap is volt.

Mérleg

Alkalmazottként ugyanott vagy a megcserélt munkanapokkal. Amit megnyersz pénteken, ledolgozod szombaton.

És mi a helyzet, ha az ember vállalkozó?

Az a helyzet, hogy ha vállalkozó vagy, és te örülsz a 4 napos hétvégéknek, akkor vagy olyan iparágban tevékenykedsz, ahol ilyenkor van a nagy költés (lásd majd lent a hosszú hétvégék SEO vonatkozásnál), vagy nem igazán érted a vállalkozói lét lényegét.

De ha te vállalkozóként arra vársz, hogy 4 napot végre pihenhess, akkor az a jó hírem, hogy bezárhatod a boltodat, és akkor akár évi 365 napot is pihenhetsz. Ha erre utazol, akkor valószínűleg nem a jó szakmában vagy, vagy lehet, hogy mégsem vállalkozónak kellett volna menned.

És ha nem látod, hogy minden 4 napos ünneppel elzárod a céged attól a lehetőségtől, hogy bevételt termelhessen, akkor nézz rá még egyszer, hogy honnan van a pénzed!

Ahogy már mondtam, vannak cégek, akik ilyenkor sokat tudnak keresni, de itt most nem róluk beszélek.

Macska a gitártokban

Ha te vállalkozóként abból keresed a pénzed, hogy pihensz, irigyellek!

Mit jelentenek a hosszú hétvégék a gazdaságnak?

Én azt tapasztaltam, hogy a kis- és középvállalkozások nagy része egyszerűen nem vesz tudomást a hosszú hétvégéket kiváltó szombati munkanapokról.

Legutóbb egy vidéki ügyfelemmel próbáltam az október 18-ai, szombati munkanapra egy személyes konzultációt egyeztetni. De elbeszéltünk egymás mellett. Ő többször is elmondta, hogy csak hétköznap tud jönni, mert van más elintéznivalója is. Hiába mondtam, hogy ez hétköznap, nem is értette igazán, hogy miről beszélek.

Vagy például 17-én, pénteken egy kifőzdében ebédeltem. Egy hölgy mondta a pultnál, hogy viszi szokás szerint szombatra meg vasárnapra is az ebédet. Az eladó jelezte, hogy másnap is nyitva vannak, de erre a hölgy úgy nézett rá, mint aki azt sem tudja, hová került. Hogy lehet az, hogy szombaton nyitva vannak? De mint végül számára is kiderült, az a szombat munkanap volt.

És hányszor látni olyat, hogy egy cég kiértesíti a partnereit, hogy ezen a szombati átcserélt napon kollektíven nem dolgoznak?

Arról nem is beszélve, hogy menj csak be egy tetszőleges céghez egy ilyen csonka, 3 napos munkahéten. Említsd meg, hogy ilyenkor bizony nem is várható el, hogy bárki komolyan dolgozzon. Meg fogsz lepődni, micsoda egyetértésre találsz!

Mit veszítünk a hosszú hétvégékkel?

Az a helyzet, hogy az én érzésem szerint egy-egy ilyen szombati munkanapon a valódi, “hétköznapi” termelésnek nagyjából a fele leáll.

Mert azok az üzemek, ahol eleve 3 műszakban dolgoznak, ide nem számítanak, hiszen ők amúgy is dolgoznának szombaton.

Az állami hivatalok, amelyek a legkomolyabban veszik a szombati munkanapokat, megint csak nem számítanak, hiszen ők csak viszik a pénzt, nem hozzák.

A kereskedelmi egységek igazából megint csak nem számítanak, hiszen azok amúgy is nyitva lennének szombaton.

Vagyis én azt gondolom, hogy egy ilyen szombati napon a gazdaság amúgy pénteki normál termelésének, a fentieket nem számítva az 50%-át elveszítjük.

Sok vagy kevés ez az 50%?

Ha egy évben 3 ilyen elcserélt szombat van, az másfél napnyi kimaradt termelés, nagyjából 250 munkanapból. Ez az éves termelés több, mint fél százaléka.

Kevésnek tűnik?

Amikor néha pozitív értelemben meg tudunk őrülni néhány tized százalékos növekedésért, akkor csak így kihajítunk fél százalékot az ablakon?

Hosszú hétvége és a keresőoptimalizálás

És mi köze van a hosszú hétvégéknek a keresőoptimalizáláshoz?

Hogy hű maradjak a honlap témájához, nem hagyhatom ki a hosszú hétvégék SEO vonatkozását sem.

Menj és nézd meg az AdWords kulcsszótervezőjében, hogy a Google milyen javaslatokat hoz fel, ha a “hosszú hétvége” vagy “hosszú hétvégék” kulcsszóra keresel. Valami ilyesmit fogsz látni:

Hosszú hétvége kulcsszó javaslatok

Hosszú hétvége kulcsszó javaslatok

Vagyis a hosszú hétvége mára szinte elválaszthatatlanul összefonódott a wellness hétvégékkel, szállodai akciókkal. És ezt még a Google is tudja – naná, hogy tudja, nem buta. Még akkor is, ha mondjuk a “wellness szállodák” kifejezésnek igazából semmi köze sincs a hosszú hétvégékhez, legalábbis kulcsszóként, nyelvtanilag vizsgálva.

A Google igen is képes elég elvont kapcsolatot is felismerni kulcsszavak, kifejezések között. Nem pusztán karakterláncok egyszerű vizsgálatát végzi el, amikor egy adott honlap vagy aloldal kulcsszóra vonatkozó relevanciáját vizsgálja. Értsd: ha wellness programokat hirdetsz a honlapodon vagy egy szállodát üzemeltetsz, ez önmagában egy plusz, ha pl. a “hosszú hétvége” kulcsszóra szeretnél feljönni.

Ez is bizonyítja, amit már annyiszor mondtam, többek között a szövegírás tanfolyamomon is hallhatsz róla, hogy akár 0% kulcsszósűrűséggel is előre tudsz kerülni a Google-ben. De erről majd a következő cikkben.

És te hogy állsz a hosszú hétvégékkel?

Pihensz, dolgozol? És melyik táborba tartozol? Aki pénzt keres, vagy aki inkább a pénzét költi ilyenkor?

A véleményed fontos. Mondd el, mit gondolsz!

 1. Zsoca szerint:

  Én imádom a hosszú hétvégéket, ilyenkor végre van egy kis időm fejleszteni a webshopomat, továbbá cikkek, blogbejegyzések és leírások olvasásával képezni magam seo és marketing témákban. 🙂

 2. Csúcs Mária szerint:

  Üdvözlök Mindenkit!

  Valószínű, hogy nem mindenki ért velem egyet. Lehet, sőt igaz, hogy nem tökéletes a gazdaságnak a hosszú hétvége. Említetted a nyugati, meg az USA példáját. Akkor az is ide tartozik, hogy az említett példák kissé sántítanak. Ott ugyanis van nyári, sőt téli leállás is. A szabadságolások idején valós a szabadság, nem csak aláíratják a dolgozóval, hogy kivette a szabadságát.

  Mindezeket nem alkalmazottként írtam le.
  Üdvözlettel Mária

  • Én nem tapasztaltam leállást. Amerikában 10-15 nap szabadság jár egy alkalmazottnak (vesd ezt össze a magyar helyzettel), ha a cég úgy dönt, hogy ad neki. És ebben benne van a betegszabadság is, vagyis ha pl. egy megfázás miatt otthon marad valaki 2 napra, akkor az is ebből megy le.

 3. Radogna Edit szerint:

  Én szerda este nagyon boldog voltam az előttem álló 4 nap miatt. Tudtam, hogy ezt most maximálisan ki fogom használni, hogy egy csomó online lemaradásom pótoljam, hogy naprakész legyen az adminisztrációm, tudtam, hogy offline ügyfeleim is lesznek (mert lesz idejük magukra). És hogy közben marad idő olvasásra – vagyis én is töltekezhetem.

  Jelentem félidőben tervszerűen halad minden. És végre az ilyen cikkeket is lelkiismeret furdalás nélkül el tudom olvasni 🙂

 4. Csillag Kati szerint:

  Szia Balázs!
  A cikk jó. A probléma valós. Az 5-14 nap hosszú.
  Mégis!
  Szerintem mindennek meg van a helye.
  Igen is, meg kell állni néha, s van hogy az ilyen négy nap olyan energiával tölt fel, hogy az utána következő időszakban szárnyalsz. Én ilyenkor olvasok,/rég félre tett szakirodalmat is/, tanulok /pl tőled/
  Egy kicsit másképp dolgozom. Gondolkodom. Van olyan, ha nem teszel “semmit” akkor teszel a legtöbbet… Tudod a sivatag mutatja meg a pohár víz értékét. Pap Ágnes és Maszlay Betty válaszai is ezt mutatják. Valahogy olyan mintha a nők másképp látnák egy kicsit… Persze a pénz.. nem jön. Talán nem is megy. Közép út.

 5. Kaszás Gábor szerint:

  Szia Balázs,
  Nálam nem esett a népszerűséged 🙂
  Évek óta bosszantanak ezek a hosszú hétvégék. Gyakorlatilag két hétig komolyan visszaesik a forgalom. Senki sem tudja, hogy pontosan milyen napok lesznek (kell-e dolgozni vagy sem), és biztos ami biztos egyik hétvégén sem dolgozik, Az előtte levő három munkanapon sem tudnak másra gondolni, csak a hosszú pihenésre. Utána pedig baromi nehezen állnak vissza. Általában még meg is hosszabbítják szabadságokkal a hétvégét.
  Szóval nekünk ezek kész katasztrófák, mivel vállalkozóként csak akkor van bevételünk, ha van vevőnk. Állam bácsi nem dotál minket, sőt még nekünk kell fizetni az alkalmazottaknak a ‘fizetett ünnepeket’.
  Mielőtt még valaki arra gondolna, hogy sebaj, majd otthon jól ‘kiinternetezik’ magukat és ott vásárolnak, ki kell ábrándítanom őt. Ilyenkor az internetes forgalmunk is a bányászbéka hátsó része alatt van.
  Szóval szívemből szóltál!
  Üdv: Gábor

 6. Bicskey Tibor szerint:

  Szia Balázs!

  Nyugdíjasként túl a 65-ön nekem minden nap munkával telik. Közel egy hónapja “faragom, csiszolom” honlapom. US-ben élő gyermekem és az egyik unoka öcsém segít! Nem nagy lelkesedéssel. Írásaidat olvasva TE vagy a legnagyobb segítségem “fogadott gyermekem”. Bizonyára egy jól rendezett úton kellene mennem. Ezzel szemben túl sokat olvasgatok. Ami izgalomban tart HTML, SEO, stb. hosszú a lista. Azt gondolom rajzolok egy folyamatábrát és azon megyek tovább,hogy a Google kereső elejére meneteljek. További szép napokat. Az időjárás nem szempont! Barátsággal:Tibor

 7. Muzamel Tamás szerint:

  Nagyon jó a cikk! Kivételesen a mai napon nem dolgoztam. Bizonyos szektoroknak jelentősen kedvez a hosszú hétvége, ilyen például a szálloda ipar. Az elcserélt szombatok viszont semmit nem érnek. A hosszú hétvége azokon a munkahelyeken nyilvánul meg ahol, a munkarend hétfőtől-péntekig terjed. A nagy áruházakban, mint a SPAR vagy a Tesco ez a dolog nem ismert, a mai napon is nyitva tartanak. Még sorolhatnék pár ilyen dolgot

  Ha már itt tartunk akkor, sok más egyéb luxus is van, ami nem biztos, hogy sokat használ a gazdaságnak: ilyen a 2,5 hónap nyári szünet, de nem látom értelmét az őszi szünetnek sem.

 8. Soha nem értettem ezt, miért így kell ünnepelni, vagyis amióta tudatosan gondolkozom! Egyetértek, hogy leállni nem kell, sőt ártalmas, viszont nem csak a pénz-kereset számít az emberi létben, azaz egymásra is kellene figyelnünk néha, ám tapasztalatom szerint az emberek nem erre használják ezeket az alkalmakat! Régebben úgy ünnepeltünk, hogy egymás közelében volt az egész falu! Ezt azért mondom, mivel tudomásom szerint egyetlen néphagyomány sem keletkezett városokban! Kapitalista szemmel nézve viszont a termelés soha ne álljon, semmiféle szegmensben! Üdv.!

  • 🙂

   Lehet, hogy ez az írás egy kicsit túl kapitalistára sikeredett, így a hozzászólásokat olvasva. Nem csak ezt akartam amúgy vele mondani, hanem azt is, hogy ha valamit szívesen csinálok, ha a munkám valóban értéket termel, akkor nincs arra szükségem, hogy 4-5 napra vagy akár két hétre minden erőmmel a pihenést keressem.

 9. Bálint Balázs szerint:

  Bocs nem úron, hanem úton :-))

 10. Bálint Balázs szerint:

  Dolgozik a webshopom, kapok telefonokat, igyekszem ezen az úron segíteni a vevőknek, de magam nem dolgozom. Múlt szombaton nyitva volt az üzletünk, magam is meglepődtem, hogy egyáltalán volt forgalom, és nem is rossz.
  El is határoztam, hogy decemberben lesz szombati nyitvatartásunk is.

  Mindenkinek jó pihit vagy munkát, kinek mi tetszik.

  • Zsoca szerint:

   Halkan súgom meg hogy kereskedelemben a decemberi (karácsony előtti) időszakban még vasárnap is nyitva szoktak lenni (többek között mi is). 😉

 11. Maszlay Betty szerint:

  Szuper cikk, köszi! 🙂

  Alkalmazottként én is másképpen láttam a világot – a hosszú hétvégék “potya napként”, ajándékként csapódnak le az emberben.

  Mióta vállalkozó vagyok, azóta nonstop dolgozom – de csak kívülről, mert szerelmes vagyok a projektjeimbe, így gyakorlatilag minden nap ünnep. 🙂

 12. Pap Ágnes szerint:

  Én most nagyon vártam ezt a hosszú hétvégét, hogy pihenjek. Aztán azt vettem észre, hogy most is dolgozom, csak nem íróasztalnál, hanem kanapén, stratégiai feladatokon, nem a napi működtetésen, és engem ez kikapcsol. Kevesebb az email, nem csörög a telefon, ideálisak a körülmények.

 13. Matits Viktor szerint:

  Ülök egy magánórámon (dolgozom), és közben olvasom ezt a cikket. 😀

 14. Szabó Miklós szerint:

  Szia!
  Én pont abban a szektorban dolgozok ahol a pihenő napokat használjuk munkára, de a kulcsszóhoz eljutni ezen a mondandón keresztül nagyon tetszett!

  Üdv: Szabó Miklós

Mit gondolsz? Szólj hozzá te is!